Ποιες χώρες είναι καλύτερα και ποιες χειρότερα θωρακισμένες για μια πανδημία (Photos)

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται και όλο και περισσότερες φωνές κάνουν λόγο για τον κίνδυνο μετατροπής της επιδημίας σε πανδημία. Σε τι έγκειται η διαφορά τους;

Μια λοίμωξη γίνεται «επιδημία» στις περιπτώσεις που παρουσιάζει σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε βαθμό μεγαλύτερο του αναμενόμενου, που παρουσιάζει κορύφωση και έπειτα ακολουθεί μείωση. «Πανδημία» έχουμε όταν η επιδημία συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν στο ίδιο χρονικό διάστημα, εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού. Μια επιδημική ασθένεια που παραμένει σταθερή όσον αφορά τον αριθμό ανθρώπων που αρρωσταίνουν δεν θεωρείται πανδημία.

Τον περασμένο Οκτώβριο δημοσιεύθηκε ο δείκτης Global Health Security και παρουσίαζε τα επίπεδα της ασφάλειας αναφορικά με την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο και συγκεκριμένα σε 195 χώρες.

Ανέλυε τα επίπεδα προετοιμασίας της κάθε χώρας από την άποψη του αν η κάθε χώρα έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει σοβαρά ξεσπάσματα λοιμώξεων. Αυτές που βαθμολογία κοντά στο 100 κρίθηκαν ως οι καλύτερα θωρακισμένες απέναντι σε μια επιδημία ή πανδημία.

Δείτε τον χάρτη

Όπως φαίνεται στον χάρτη, οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τα ισχυρότερα μέτρα και βαθμολογία 83,5 στα 100.
Ακολουθεί στη 2η θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 77,9 και η Ολλανδία λίγο πιο κάτω με 75,6.

Η Κίνα από όπου ξεκίνησε ο νέος κορωνοϊός είναι στην 51η θέση με βαθμό 48,2.

Η Ιταλία που μέχρι στιγμής έχει πληγεί βαρύτερα από κάθε άλλη ευρωπαική χώρα με 29 νεκρούς είναι στη μεσαία κατηγορία προετοιμασίας, όπως και η Ελλάδα.

Οι χειρότερες βαθμολογίες απαντώνται στην Αφρική, με 16,2 για τη Γουινέα και 16,6 για τη Σομαλία.

Στον παρακάτω χάρτη φαίνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά χώρα: