Πλήρη στήριξη της Σερβίας στην Κύπρο εξέφρασε ο Σέρβος Υπουργός Άμυνας

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας Aleksandar Vulin ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη.

Ο κ. Vulin έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Υπουργό Άμυνας κ. Φωκαΐδη στο ΓΕΕΦ, όπου πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών, ενώ στη συνέχεια παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπιών των δύο Υπουργείων Άμυνας. Στο πλαίσιο της συνάντησης υπογράφηκε Συμφωνία Ανταλλαγής Διαβαθμισμένων Πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε τα ακόλουθα:
«Είχα την εξαιρετική χαρά να υποδεχθώ σήμερα στην Κύπρο τον συνάδελφο υπουργό Άμυνας της Σερβίας. Μιας χώρας με την οποία με ενώνουν ιστορικοί δεσμοί φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και αλληλεγγύης, απόρροια των οποίων είναι και η δραστήρια παρουσία της σέρβικης κοινότητας στην Κύπρο.

Πρέπει να πω ότι από τον καιρό του κινήματος των Αδεσμεύτων, και ιδιαίτερα κατά τη δύσκολη περίοδο που ακολούθησε την τουρκική εισβολή του 1974, η τότε Γιουγκοσλαβία προσέφερε μεγάλη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τη Σερβία.

Ενδεικτική είναι και η συνεισφορά στρατιωτικού αποσπάσματος 45 ανδρών στην Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου.
Ανάλογη είναι βεβαίως και η στήριξη της Κύπρου, στη βάση αρχών, σε ότι αφορά στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου αλλά και σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμείς πιστεύουμε ότι η πορεία προς την Ε.Ε. αποτελεί τον ισχυρότερο καταλύτη για τη εδραίωση της συμφιλίωσης και της σταθερότητας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Μια περιοχή εξαιρετικά κρίσιμη για την ασφάλεια – κι’ αυτό μας διδάσκει η ιστορία – για ολόκληρη την Ευρώπη.

Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, να εργαζόμαστε εντός των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., προκειμένου να γίνει κατανοητό πως η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, θα είναι προς όφελος όχι μόνο της χώρας σας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της ίδιας της Ε.Ε..

Της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνειδητοποιεί πρέπει να πω, ολοένα και περισσότερο, ότι η ασφάλεια στο εσωτερικό των κρατών μελών, μπορεί μόνο να διασφαλιστεί αν δημιουργηθούν συνθήκες ομαλότητας, σταθερότητας, ανάπτυξης και προοπτικής στην περιφέρεια της Ευρώπης.

Η απόφαση για τη σύσταση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, τη βούληση της Ε.Ε. να ενισχύσει το ρόλο και την παρουσία της για την προαγωγή συνθηκών ασφάλειας, ειδικότερα στις περιοχές εκείνες που μπορούν να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά και να παράγουν εντάσεις και απειλές.
Και πρέπει εδώ να σημειώσω ότι με απόφαση που έχει ήδη ληφθεί, η Σερβία θα συμμετέχει από το 2020 ενεργά με δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Συγκρότημα HELBROC.

Στο επιχειρησιακό δηλαδή σχηματισμό, στον οποίο συμμετέχει και η Κύπρος, με ηγέτιδα χώρα την Ελλάδα, και στο οποίο συμμετέχουν ακόμα η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Πρόκειται θεωρώ για μια ισχυρή ένδειξη αλλά και επικύρωση, αν θέλετε, του αναπόσπαστου ρόλου της Σερβίας στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, και ειδικότερα του υποσυστήματος της Νοτιανατολικής Ευρώπης, μέρος του οποίου είναι και η Κύπρος.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, αλλά και στη βάση των κοινών ιστορικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών μας δεσμών, Κύπρος και Σερβία κάνουμε σήμερα ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην μεταξύ μας συνεργασία.
Με την υπογραφή της Συμφωνίας για την Ανταλλαγή Διαβαθμισμένων Πληροφοριών αλλά και με ένα Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας που έχουμε εκπονήσει, θέτουμε τις βάσεις για την εμβάθυνση των σχέσεων μας στον αμυντικό τομέα. Σχέσεις που υπήρξαν πάντοτε άριστες.

Η χώρα σας φίλε υπουργέ υπήρξε μια από τις βασικές προμηθεύτριες χώρες της Ε.Φ. με αμυντικό υλικό, ειδικότερα τη δύσκολη περίοδο μετά το 1974 και αυτό το εκτιμούμε ιδιαίτερα, αλλά και μέχρι σήμερα πρέπει να πω η συνεργασία μας συνεχίζεται.

Μια συνεργασία που πρόσφατα επεκτείνεται και στο τομέα των ασκήσεων και της εκπαίδευσης.
Θα πρέπει να σημειώσω ιδιαίτερα, τη συμμετοχή στελεχών της Ε.Φ. σε σχολεία ειδικής εκπαίδευσης στη Σερβία σε θέματα ραδιοχημικού πολέμου.

Θα συνεχίσουμε και στο επόμενο διάστημα να διευρύνουμε το πεδίο της μεταξύ μας συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών.

Άλλωστε σήμερα κατανοούμε, ολοένα και περισσότερο, ότι η ασφάλεια μας εξαρτάται εν πολλοίς από την ασφάλεια των γύρω μας.

Είχαμε τη δυνατότητα σήμερα να συζητήσουμε θέματα που άπτονται της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω ειδικά για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, σε συνεργασία και την Ελλάδα για τη δημιουργία ενός πλέγματος περιφερειακών συμμαχιών με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είχα ακόμα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την ανάγκη να υπάρξει μετακίνηση της Τουρκίας από τις αναχρονιστικές διεκδικήσεις της περί της διατήρησης εγγυητικών ή παρεμβατικών δικαιωμάτων αλλά και παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Μόνο έτσι μπορεί να μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια βιώσιμη λύση. Η παρανομία δεν μπορεί να παράγει δίκαιο και τα παράγωγα της παρανομίας δεν μπορούν να νομιμοποιούν αιτήματα που καταστρατηγούν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου αλλά και την ίδια τη λειτουργία ενός φυσιολογικού κράτους.
Θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω το φίλο υπουργό για τη συνεχή υποστήριξη της Σερβίας στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και να εκφράσω την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του αυτή θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις μεταξύ μας σχέσεις».

O Υπουργός Άμυνας της Σερβίας σε δηλώσεις του, αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τόνισε ότι οι σχέσεις Κύπρου-Σερβίας είναι διαχρονικές και πολύ ισχυρές. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Κύπρο για τη στήριξη στο θέμα του Κοσσόβου και τη στήριξη της Κύπρου κατά περιόδους δύσκολες για τη Σερβία, που άλλες πιο μεγάλες και πιο ισχυρές χώρες δεν τολμούσαν να το κάνουν.

Εξέφρασε την πλήρη στήριξη της χώρας του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και ευχήθηκε αίσιο τέλος στη διαδικασία. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη παρουσία του Σερβικού αποσπάσματος στη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στη Κύπρο το οποίο εκφράζει την ισχυρή στήριξη της Σερβίας στον αγώνα του κυπριακού λαού.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο Υπουργείων η οποία αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο στο επόμενο χρονικό διάστημα, μέσα από ένα κοινό πρόγραμμα δράσεων που έχει συμφωνηθεί.
Εξέφρασε επίσης ευχαριστίες για τη στήριξη που παρέχει η Κύπρος στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας και σημείωσε τη συμμετοχή της Σερβίας στο Ευρωπαϊκό συγκρότημα HELBROC στο οποίο συμμετέχει και η Κύπρος.

Ολοκληρώνοντας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία προστασίας διαβαθμισμένων πληροφοριών που υπογράφηκε από τους δύο Υπουργούς η οποία αντανακλά στη κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης τρομοκρατίας, λαθρομετανάστευσης και κοινών απειλών.

Στη συνέχεια ο Σέρβος Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου κατάθεσε στεφάνι ενώ αργότερα θα επισκεφθεί το Σερβικό Απόσπασμα της UNFICYP στο χωριό Πύλα.
Ο κ. Vulin μαζί με την υπόλοιπη αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει αναχωρεί αργά το βράδυ.