Πλήρη εμπιστοσύνη στην απονομή δικαιοσύνης

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, σε δηλώσεις του, μετά την ακρόαση των τεσσάρων αναφορών του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη συνταγματικότητα νομοθετημάτων της Βουλής σχετικά με τις εκποιήσεις, εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στους μηχανισμούς απονομής δικαιοσύνης σημειώνοντας παράλληλα ότι το όποιο αποτέλεσμα θα γίνει σεβαστό.

«Είναι μια βασική αρχή από την οποία διαπνέεται το Σύνταγμά μας και μάλιστα με ένα τρόπο πολύ αυστηρό στο κυπριακό Σύνταγμα», είπε ο κ. Κληρίδης .

Πρόσθεσε ότι «η αρχή αυτή, η οποία αποτρέπει την παρέμβαση ή επέμβαση της μιας εξουσίας στις αρμοδιότητες της άλλης, είναι μια βασική αρχή που πρέπει να γίνεται πάντα σεβαστή».

«Κατά την άποψή μας σε αυτές τις διαδικασίες, τα νομοθετήματα τα επίμαχα, υπήρξε παραβίαση αυτής της αρχής», επεσήμανε.

Για τα επόμενα βήματα, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «το δικαστήριο φαίνεται ότι – και όπως δήλωσε άλλωστε – με πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας των θεμάτων που εγείρονται και της μεγάλης νομικής και πολιτειακής σημασίας που έχει η γνωμάτευσή του πάνω στα θέματα που έχουν εγερθεί, έδωσε μια ημερομηνία για έκδοση της απόφασής του, η οποία είναι πραγματικά πολύ σύντομη λαμβανομένων των πολύπτυχων και πολύπλοκων πολιτειακών θεμάτων που εγείρονται».

Εξέφρασε «πλήρη εμπιστοσύνη προς τους μηχανισμούς απονομής της δικαιοσύνης, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα θα γίνει, ασφαλώς, σεβαστό».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο η απόφαση θα είναι τελεσίδικη, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «πρόκειται για απόφαση της πλήρους Ολομέλειας, δεν υπάρχει άλλη βαθμίδα δικαιοδοσίας».

Σε άλλη ερώτηση για επιχείρημα για λόγους δημοσιονομικού συμφέροντος, ανέφερε ότι «σε σχέση με το θέμα τούτο είχαμε παραπέμψει και σε σχετικές λεπτομέρειες οι οποίες δόθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, τόσο κατά τη διάρκεια και των συζητήσεων στη Βουλή, αλλά και με κάποια βεβαίωση η οποία μας παρασχέθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο, στην οποία επεξηγούνται οι επιπτώσεις οι οποίες έχουν προκληθεί στο όλο το πλέγμα της οικονομίας από την ενδεχόμενη μη έναρξη της ισχύος του νόμου περί εκποιήσεων».