Η υγιεινή διατροφή μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι γυναίκες που ακολουθούν υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής, εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σύμφωνα με νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Νευρολογική Ακαδημία.

Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, εξέτασε πέντε παράγοντες που συνθέτουν ένα πρότυπο υγιεινού τρόπου ζωής: υγιεινή διατροφή, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αποχή από το κάπνισμα, φυσική δραστηριότητα και φυσιολογικό σωματικό βάρος, όπως αυτό αξιολογείται από το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Συνολικά, συγκεντρώθηκαν δεδομένα από σχεδόν 32.700 γυναίκες ηλικίας 60 ετών κατά μέσο όρο, οι οποίες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους. Για την ορισμό της υγιεινής διατροφής χρησιμοποιήθηκε μια κλίμακα που αξιολογούσε τη συχνότητα κατανάλωσης «υγιεινών» τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίστηκε η κατανάλωση 3-9 μερίδων ανά εβδομάδα, ως εκτέλεση φυσικής δραστηριότητας, το περπάτημα ή η ποδηλασία για τουλάχιστον 40 λεπτά καθημερινά σε συνδυασμό με έντονη άσκηση για τουλάχιστον μία ώρα ανά εβδομάδα και ως φυσιολογικό σωματικό βάρος, ο ΔΜΣ κάτω του 25.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν υγιεινό πρότυπο διατροφής είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 13%. Επιπλέον, για τις γυναίκες που είχαν και τους πέντε παραπάνω παράγοντες η μείωση του κινδύνου ανήλθε στο 54%, συγκριτικά με όσες δεν είχαν κανέναν.

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα, δεδομένου ότι οι συνέπειες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι συνήθως σοβαρές και μη αναστρέψιμες, η πρόληψη έχει μεγάλη σημασία. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου και τρόπου ζωής, κάτι που είναι επιλογή του ίδιου του ατόμου, μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τον κίνδυνο.

Check Also

Δρ Θεμιστοκλέους: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την υπογονιμότητα

Προληπτικά, όλοι οι άνδρες πρέπει τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο να ελέγχουν το σπέρμα τους …

Κίνα – Κορωνοϊός: Tριήμερο lockdown στη Γιγού με 2.166 κρούσματα

Η δημοτική Αρχή της Γιγού, μια πόλη 1,9 εκατ. κατοίκων, μεγάλου εξαγωγικού κόμβου στην ανατολική …