Πλήθος κόσμου διαδήλωσε κατά της λιτότητας

Με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, πραγματοποίησαν σήμερα μαζική κινητοποίηση κατά των πολιτικών λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων του Μνημονίου.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν οι ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΟΒΕΚ, ΠΟΑΣ, ΠΟΕΔ, ΕΤΥΚ, ΕΚΥΣΥ, ΠΣΕΜ, Συντεχνία Διοικητικού Προσωπικού ΤΕΠΑΚ, ΕΚΑ, Νέα Αγροτική, ΠΟΠΟ, Κίνηση Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις, Κίνηση Πολιτισμού, Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, ΠΟΦΕΝ και Κίνημα κατά των Εκποιήσεων.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω στις 10:00 το πρωί έξω από το Υπουργείο Οικονομικών όπου κρατώντας πανό φώναξαν συνθήματα κατά των πολιτικών λιτότητας και κατά του Μνημονίου και της Τρόικας. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Γραμματέας της ΚΕ της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, ο Βοηθός ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Σάββας Φιλίππου, Βουλευτές του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ και ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου.

Εκπρόσωποι των οργανώσεων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση απηύθυναν χαιρετισμούς ενώ ακολούθως έγινε ανάγνωση του Ψηφίσματος το οποίο αργότερα επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι ο λαός αρνείται να δεχτεί ότι το μέλλον του είναι η μιζέρια, η φτώχεια και η ανεργία και πως η διάσωση της κυπριακής οικονομίας θα γίνει μέσα από το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και μέσα από τη φτωχοποίηση του κυπριακού λαού.

«Είμαστε εδώ, είμαστε χιλιάδες και αύριο θα είμαστε δεκάδες χιλιάδες γιατί είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε, να αντισταθούμε, να διεκδικήσουμε» πρόσθεσε και κάλεσε όλους όσους είναι το ίδιο αποφασισμένοι να ενώσουν τη φωνή τους κατά των πολιτικών λιτότητας του Μνημονίου.

«Θέλουμε ανάπτυξη γιατί θέλουμε δουλειές. Δεν θέλουμε ασπιρίνες, δεν θέλουμε επιδοτήσεις. Θέλουμε δουλειές, θέλουμε ανάπτυξη για τον τόπο και όχι συνταγές λιτότητας και φτώχειας» είπε και κάλεσε όλο το λαό να συμμετέχει στον αγώνα κατά της Τρόικας.

Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους σημείωσε ότι «τώρα είναι η ώρα πάταξης της διαφθοράς και της τιμωρίας των ενόχων της οικονομικής και τραπεζικής διαπλοκής και διαφθοράς που οδήγησε λαό και κοινωνία στην σημερινή τραγωδία» και πρόσθεσε ότι η ΔΕΟΚ απορρίπτει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και περιουσίας όπως είναι οι κερδοφόροι ημικρατικοί οργανισμοί, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η ΔΕΟΚ θα παλέψει σκληρά για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Σε όσους ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και τι μπορεί να αλλάξει με τις κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, απαντούμε ΠΟΛΛΑ. Αρκεί να πιστέψουμε ότι οφείλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης οικονομικής και κοινωνικής αλλαγής» ανέφερε.

Ο ΓΓ της ΠΟΑΣ Γρηγόρης Κατσελής χαιρέτισε εκ μέρους της ΠΟΑΣ την συγκέντρωση και δήλωσε ότι σήμερα αρχίζει ένας αγώνας που θα έχει συνέχεια. «Σήμερα θέλουμε να δηλώσουμε ότι τα προβλήματα από την οικονομική κρίση, η ανεργία, η φτώχεια, η μιζέρια, το ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών δεν έχουν χρώμα αλλά αφορούν όλο το λαό» είπε και κάλεσε όλους με ενότητα να αγωνιστούν για την προστασία των συμφερόντων του λαού και του κράτους.

Ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις πολιτικές λιτότητας της Τρόικας και του Μνημονίου και διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας για ένα καλύτερο μέλλον θα συνεχιστεί αλλά και πως με ενότητα και αλληλεγγύη η κοινωνία μπορεί να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο.

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ Χριστόφορος Θεοφάνους είπε ότι σε αυτή τη μαζική κινητοποίηση οι εκπαιδευτικοί της Κύπρου στέλνουν το μήνυμα προάσπισης της δημόσιας παιδείας και το μήνυμα διαφύλαξης του δημόσιου σχολείου ως τη μόνη ελπίδα ανάκαμψης της κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ Παναγιώτης Μονογιός είπε ότι η ΠΣΕΜ συμμετέχει στην κινητοποίηση για να δυναμώσει τη λαϊκή αλληλεγγύη, τη λαϊκή κυριαρχία, ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μνημονίου και διεκδικώντας την προστασία του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τη μη επιβολή κομίστρων στα μαθητικά λεωφορεία, τη μη ανατροπή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, τον τερματισμό των συγχωνεύσεων σχολείων, την αύξηση του κονδυλίου της μαθητικής πρόνοιας και για να σταματήσει ν’ αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Χρήστος Μακρής ανέφερε ότι την ώρα που αμφισβητείται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την ώρα που γίνονται αποκοπές στο κονδύλι της φοιτητικής χορηγίας, στο πακέτο φοιτητικής μέριμνας, στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και την ώρα που πολλοί νέοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη μόρφωση ή σταματούν τις σπουδές τους, το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα βρίσκεται στην πρωτοπορία των αγώνων της κυπριακής κοινωνίας.

Ακολούθως οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς το Προεδρικό Μέγαρο όπου έφτασαν λίγο μετά τις 11:00 και συγκεντρώθηκαν έξω από την πύλη εξόδου παρά τον κυκλικό κόμβο της πλατείας Κυριάκου Μάτση. Εκείνη την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιείτο το έκτακτο Συμβούλιο των Αρχηγών με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Κοινή Διακήρυξη.

Αντιπροσωπεία των οργανώσεων μετέβη εντός του Προεδρικού Μεγάρου και επέδωσε Ψήφισμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, Το Ψήφισμα παρέλαβε εκ μέρους του Προέδρου ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Παναγιώτης Αντωνίου.

Στο Ψήφισμα οι οργανώσεις κάνουν εκτενή αναφορά στα προβλήματα που δημιουργούν στις διάφορες κοινωνικές ομάδες και τάξεις οι πολιτικές που πηγάζουν από το Μνημόνιο κάνοντας λόγο για συνταγή αδιεξόδου και υποδεικνύοντας ότι «χωρίς έργα, χωρίς επενδύσεις, χωρίς δυνατότητα των ανθρώπων για ένα υποφερτό βιοτικό επίπεδο όχι μόνο ανάπτυξη δεν θα υπάρξει αλλά θα έχουμε σίγουρη ανατροφοδότηση του γνωστού φαύλου κύκλου με περαιτέρω ύφεση, περαιτέρω μείωση των εσόδων του κράτους, περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης και νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και διαδικασίες εκποιήσεων».

Παράλληλα οι οργανώσεις εκφράζουν «τη φωνή αγωνίας και αγανάκτησης της κοινωνίας» διεκδικώντας και απαιτώντας «μια διαφορετική στρατηγική και ένα άλλο δρόμο, αντίθετο με τη σκληρή λιτότητα της Τρόικας» και «ένα δρόμο ο οποίος να οδηγεί σε έξοδο από το αδιέξοδο και να αποκαθιστά την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία του λαού και της χώρας.

Παραλαμβάνοντας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας το Ψήφισμα, ο Παναγιώτης Αντωνίου δεσμεύτηκε να το διαβιβάσει στον Πρόεδρο μόλις ολοκληρωθεί η σύσκεψη των Αρχηγών. Ανέφερε μάλιστα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την επιθυμία όπως ο ίδιος παραλάβει το Ψήφισμα από τους διαδηλωτές, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της πραγματοποίησης του έκτακτου Συμβουλίου Αρχηγών.

Ο κ. Αντωνίου διαβεβαίωσε παράλληλα την αντιπροσωπεία ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να ενεργεί με τον ορθότερο δυνατό τρόπο με βάση τα δεδομένα και πάντα λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των εργαζομένων να κάνει αυτό που είναι καλύτερο για τον τόπο.

«Οι ανησυχίες σας θα μελετηθούν και να είστε βέβαιοι ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί» πρόσθεσε.

Ακολούθως η διαδήλωση ολοκληρώθηκε με τους διαδηλωτές να αποχωρούν ειρηνικά πάντα υπό την επίβλεψη της Τροχαίας και της Αστυνομίας η παρουσία της οποίας, ιδιαίτερα μέσα στο Προεδρικό, ήταν έντονη, ωστόσο διακριτική, καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης.