Καταδικάζουμε την παράνομη επίσκεψη Νταβούτογλου – επικίνδυνη πάσα στην Τουρκία

Η επίσκεψη Νταβούτογλου στην Κύπρο είναι καταδικαστέα. Αποτελεί ακόμα μια βροντερή ένδειξη της περιφρόνησης της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο και μια δήλωση μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δυστυχώς η Ελληνική Κυβέρνηση σε μια ακατανόητη πράξη πολιτικής ασυνέπειας δέχτηκε την επίσκεψη Νταβούτογλου λίγες ώρες πριν ταξιδεύσει στο ψευδοκράτος. Σαν να μην έφτανε αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Κυβέρνησης προέβηκε σε μια πρωτοφανή δήλωση για δήθεν “διεθνή κυριαρχία” για την Κυπριακή Δημοκρατία μετά τη λύση.

Δεν ξέρουμε ποια συνεννόηση υπάρχει μεταξύ Κυπριακής Κυβέρνησης και Ελληνικής, πάντως αυτές οι δηλώσεις παραπέμπουν σε εγκατάλειψη της θέσης για “μία και αδιαίρετη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα”.

Ο κ. Νταβούτογλου έρχεται στην Κύπρο προφανώς στα πλαίσια ενός σχεδιασμού που θα τον παρουσιάσει σαν τον ειρηνοποιό που έφερε συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν και άνοιξε το δρόμο για απευθείας διαπραγματεύσεις. Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από τις πληροφορίες για υπαναχώρηση της Κυπριακής πλευράς από τις αρχικές τις θέσεις για το κοινό ανακοινωθέν.

Αν σε αυτό το σχεδιασμό συμμετέχει η Κυπριακή και η Ελληνική Ηγεσία τότε τα δύσκολα και επικίνδυνα που θα ακολουθήσουν θα είναι χειρότερα του σχεδίου Ανάν και θα κάνουν τις υποχωρήσεις Χριστόφια να φαίνονται παιδικά παραπτώματα.

Δήλωση για τη πώληση Χρυσού

Μας κάνει εντύπωση πως η σημερινή Κυβέρνηση μιλά για ξεπούλημα των αποθεμάτων χρυσού της χώρας μας όταν πριν σχεδόν ένα χρόνο ως αντιπολίτευση, έσχιζε τα ιμάτια της ακόμα και στη σκέψη τέτοιου ενδεχόμενου.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την αντίθεση του στην πώληση χρυσού. Ο χρυσός της χώρας μας δεν είναι ούτε προς πώληση, ούτε προς ξεπούλημα. Υπάρχουν περιθώρια περικοπών δαπανών όπως π.χ τα πλουσιοπάροχα επιδόματα και οι λιμουζίνες κάποιων εκλεκτών ώστε να εξοικονομηθούν οι πόροι που χρειάζονται.

Προβάλλεται ότι πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση και αυτό βαραίνει την πρώην Κυβέρνηση, η οποία συμφώνησε τους όρους του μνημονίου, αλλά και τη νυν που το υπόγραψε.

Ο Υπουργός Οικονομικών έχει υποχρέωση προς τους Κύπριους πολίτες αλλά και τις μελλοντικές γενεές να φροντίσει ώστε το ξεπούλημα να μην συνεχιστεί. Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στις θέσεις της. Αν η προηγούμενη κυβέρνηση δεσμεύτηκε, αυτό δεν την υποχρεώνει να μην καταβάλει προσπάθεια απεγκλωβισμού. Εξάλλου, αυτό ακριβώς υποσχέθηκε προεκλογικά ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Καλούμε τη Κυβέρνηση αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής τράπεζας να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να μην προχωρήσουν σε ξεπούλημα της περιουσίας του κράτους.
Γραπτές Δηλώσεις κ.Γιώργου Περδίκη, Γενικού Γραμματέα Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών