Πισσαρίδης: Διαψεύδει κατηγορηματικά ότι κινδυνολόγησε

Με σημερινή διευκρινιστική του δήλωση, ο  νομπελίστας οικονομολόγος και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης,  διαψεύδει κατηγορηματικά ότι κινδυνολόγησε καθ` υπόδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας για το ενδεχόμενο μη έγκρισης του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, διατυπώνοντας ταυτόχρονα επικρίσεις κατά των ΜΜΕ για «γελοιοποιήσεις και προσωπικές επιθέσεις» εναντίον του.

Ο κ. Πισσσαρίδης αναφέρεται στη συνάντηση που είχε το ΣΕΟ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 26 Αυγούστου αλλά και στις δηλώσεις του μετά το πέρας της και υπογραμμίζει πως ουδέποτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ζήτησε να προβεί σε δηλώσεις στα ΜΜΕ και του υπέδειξε τι να πει.

Ανέφερε επίσης ότι «Όλα όσα έχουν λεχθεί για παροτρύνσεις προς εμένα από τον Πρόεδρο, ή για `επιστράτευση` μου, να μιλήσω για το νομοσχέδιο είναι λανθασμένα. Ποτέ δεν μου ζήτησε να μιλήσω στα ΜΜΕ και ποτέ δεν μου υπέδειξε τι να πω. Ποτέ δεν τον ρώτησα την γνώμη του για το τι θα πω. Οι δηλώσεις μου είναι πάντα προϊόν δικής μου και μόνο πρωτοβουλίας και βασίζονται συνήθως σε αποτελέσματα μελετών του ΣΕΟ».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΟ διευκρινίζει ακόμη πως στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους και κατόπιν αιτήματός του, ο ίδιος είχε αναφερθεί περιληπτικά στα πόρισμα της μελέτης που διενήργησε το Συμβούλιο για το θέμα των εκποιήσεων, επισημαίνοντας ότι στην συγκεκριμένη συνάντηση το ΣΕΟ είχε αποφασίσει ομόφωνα να μην προβεί σε δηλώσεις, αλλά να δοθούν οι δύο μελέτες στον Τύπο.

«Στις δηλώσεις μου είπα κάτι που αναλύθηκε πιο εκτεταμένα στην μελέτη μας. Εάν το νομοσχέδιο δεν περάσει και εάν οι εκποιήσεις δεν επιταχυνθούν, δύο πράγματα θα ακολουθήσουν: πρώτον, οι τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια για να περάσουν τα τεστ αντοχής και δεύτερον η τρόικα δεν θα μας δώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Ανέφερα πως θα πρέπει να βρεθεί κάποια άλλη πηγή για τα απαιτούμενα κεφάλαια», προσθέτει.

Σημειώνει δε πως σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν μια τέτοια πηγή θα μπορούσε να είναι ένα νέο κούρεμα, «απάντησα πως δεν το γνωρίζω, γιατί η απόφαση για την εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων θα ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το Γιουρογκρουπ και όχι σε Κυπριακό επίπεδο. Με αυτό συμφώνησαν πιο πριν όλα τα μέλη του ΣΕΟ και προφανώς και όλοι που ξέρουν την σημερινή Κυπριακή πραγματικότητα, αφού εξάλλου αυτό βλέπουμε να γίνεται τώρα στις επανειλημμένες επικοινωνίες μεταξύ των κυβερνώντων και του Γιουρογκρούπ».

«Μου είναι αδύνατο να καταλάβω πώς από κάτι τέτοιο συμπέρανε η αντιπολίτευση και σχεδόν ολόκληρος ο κυπριακός τύπος, ότι καθοδηγήθηκα από τον Πρόεδρο να κινδυνολογήσω για δικούς του σκοπούς. Το επιστημονικό και προσωπικό μου κύρος δεν θα μου επέτρεπε να κάνω κάτι τέτοιο έστω και να μου το ζητούσε, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Οι δηλώσεις μου ήταν βασισμένες σε ομόφωνες αποφάσεις του ΣΕΟ και κανένας από τον κυβερνητικό μηχανισμό δεν μας μίλησε και δεν ήξερε τι θα λέγαμε», σημειώνει.

Καταλήγοντας, ο κ. Πισσαρίδης λέγοντας πως «επιμένουμε ως ΣΕΟ πως αντί για αβάσιμες κατηγορίες και ατέλειωτα σχόλια, γελοιοποιήσεις και προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου που δεν καταλήγουν πουθενά, τα ΜΜΕ καιρός είναι να ασχοληθούν με τα σοβαρά θέματα που εγείραμε στις δύο μας μελέτες για το καλό της ταλαιπωρημένης κυπριακής οικονομίας».