Πιο κοντά Ισραήλ και Αίγυπτος εξαιτίας του φυσικού αερίου

Η Αίγυπτος και το Ισραήλ αναζητούν νέες οδούς μεταφοράς φυσικού αερίου προς την αραβική χώρα, γεγονός που θα επιτρέψει στις εταιρείες να αναπτύξουν τις μεγαλύτερες δεξαμενές φυσικού αερίου του Ισραήλ για να εξάγουν όγκους πέρα από μια συμφωνία ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπεγράφη πέρυσι.

Οι δύο χώρες εξετάζουν μια «πρόσθετη σύνδεση» στο σύστημα των αγωγών που τις συνδέουν, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz σε συνέντευξή του σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

«Θα μπορούσε να είναι χερσαία ή υπεράκτια», είπε ο Steinitz. «Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές».

Η Αίγυπτος και το Ισραήλ πιέζουν για περισσότερες συμφωνίες αερίου για να ενισχύσουν τη θέση της περιοχής ως αναδυόμενου ενεργειακού κόμβου. Σχεδόν 10 χρόνια αφού οι εταιρείες με επικεφαλής την Noble Energy Inc. και την Delek Drilling LP βρήκαν μεγάλα πεδία φυσικού αερίου στα ισραηλινά ύδατα, υπέγραψαν συμβόλαιο ορόσημο με την εταιρεία Dolphinus Holdings Ltd. της Αιγύπτου. Οι επιχειρήσεις, ωστόσο, προσπάθησαν πολύ μέχρι να βρουν αγοραστές για τη μεγαλύτερη ποσότητα από το καύσιμο που ανακαλύφθηκε.

Η πολιτική ένταση έχει αναχαιτίσει την πρόοδο των νέων συμφωνιών. Μαζικές διαμαρτυρίες ξέσπασαν στο Αμμάν λίγο μετά τη σύναψη σύμβασης ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ιορδανία το 2016 από τους εταίρους της Leviathan, της μεγαλύτερης δεξαμενής αερίου του Ισραήλ.

Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση φυσικού αερίου στην περιοχή. Σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του φυσικού αερίου του Ισραήλ, όπως είπε ο Steinitz στο παρελθόν.

Για το σκοπό αυτό, το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία εργάζονται για το έργο του αγωγού East Med, που υπολογίζεται ότι θα είναι ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο και θα επιτρέψει εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη νότια Ευρώπη.

Ο κ. Steinitz δήλωσε ότι αναμένει από τις χώρες να υπογράψουν μια τελική συμφωνία που θα επιτρέψει στις εταιρείες να αρχίσουν να εργάζονται για το έργο East Med μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Αν υπάρξει πλεόνασμα αερίου που παράγεται από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, «τότε θα πρέπει να εξάγουμε όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και προς την Ανατολή – κυρίως την Ινδία – τότε άλλες χώρες μπορούν να προσέλθουν αργότερα», είπε.