Πιθανώς σήμερα ο Τσίπρας ανακοινώνει ανασχηματισμό

Θέμα ωρών ή 24ώρων φαίνεται ότι είναι ο (πιθανότατα) τελευταίος ανασχηματισμός του Αλέξη Τσίπρα καθώς το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι αυτό που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρά στην πλήρωση των κενών θέσεων στην κυβέρνηση ακόμη και αύριο, Παρασκευή λίγο πριν αναχωρήσει για το Μόναχο για να μετάσχει στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια ή το αργότερο τη Δευτέρα με την επιστροφή του.

Ολες οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο μιλούν για «μικρής κλίμακας ανασχηματισμό». Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει καταλήξει σε ένα περιορισμένο αριθμό αλλαγών στις οποίες θα προχωρήσει για να καλύψει κενές θέσεις κατά μείζονα λόγο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι επιλογές του θα είναι τέτοιες που σηματοδοτούν και το άνοιγμα στον κεντροαριστερό χώρο από τον οποίο προσδοκά να αλιεύσει ψήφους ενόψει εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει στις αντικαταστάσεις των υπουργικών θώκων που κατέχουν σήμερα οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ:

Θα οριστεί νέος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης καθώς η Κατερίνα Νοτοπούλου κατέρχεται ως υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Θα οριστεί νέος υφυπουργός Εργασίας καθώς ο Νάσος Ηλιόπουλος κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων
Επίσης αναμένεται να οριστεί νέος υπουργός Εξωτερικών καθώς ο πρωθυπουργός που κατέλαβε τη συγκεκριμένη θέση μετά την παραίτηση Κοτζιά, είχε τονίσει ότι θα παραδώσει το αξίωμα μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Ισχυρό φαβορί για την θέση του υπουργού, προβάλλει ο νυν αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος.
Μέχρι τώρα πλην του ονόματος του Σωτήρη Βαλντέν που έχει ακουστεί για το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή ΥΠΕΞ επί ευρωπαϊκών υποθέσεων το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου δεν αποκαλύπτουν το παραμικρό για τα ονόματα που θα μετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ο Σ. Βαλντέν, προέρχεται από το παλαιό ΚΚΕ Εσωτερικού, που στηρίζει την ιδέα της σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ και Ανανεωτικής Αριστεράς και έχει αρθρογραφήσει για την εξωτερική πολιτική και τα Βαλκάνια στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα.

Ακούγονται επίσης τα γνωστά ονόματα όπως των Νίκου Μπίστη και Γ. Ραγκούση για έναν υπουργικό θώκο. .

Θεωρείται απίθανο να υπάρξουν αλλαγές στα οικονομικά υπουργεία. Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει πραγματικές εφεδρείες, ενώ το μόνο πρόσωπο που παίζει στην Κεντροαριστερά είναι η πρώην υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου Λούκα Κατσέλη.

Όσον αφορά το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, υπάρχει το σενάριο να το αναλάβει ο Κώστας Ζουράρις, αφού έχει στηρίξει και με τα δυο του χέρια την κυβέρνηση Τσίπρα. Και το γεγονός ότι δεν ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να του δίνει και αβαντάζ ειδικά για το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: «Οι Πρέσπες ανοίγουν το δρόμο για ενιαίο προοδευτικό μέτωπο»

Οι πληροφορίες για τον ανασχηματισμό, διέρρευσαν μετά την συνεδρίασης της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στην Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές στο επίκεντρο της συνεδρίασης που διήρκησε 4 ώρες βρέθηκαν ο διάλογος με τις αριστερές και τις προοδευτικές δυνάμεις στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στη συνεδρίαση επισημάνθηκε πως η Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε ως καταλύτης ανάμεσα στις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για έναν ουσιαστικό και συντεταγμένο διάλογο με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου προοδευτικού μετώπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο προσεχές διάστημα.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως το πολιτικό στίγμα που θα δοθεί, θα είναι η αντίθεση των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και η διακήρυξη των ευρωεκλογών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τη συνεδρίαση της Κ.Ε που αναμένεται να λάβει χώρα το αργότερο στις αρχές Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης βρισκόταν σε εξέλιξη στη Βουλή η καταμέτρηση των ψήφων της ονομαστικής ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, το αποτέλεσμα της οποίας χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα θετικό από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για την αποσύνδεση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές, όσο και για την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.