Πιθανότητα πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

Τεχνική Επιτροπή που θα συσταθεί άμεσα και θα έχει την πρώτη της συνάντηση το Φεβρουάριο, θα εξετάσει τις πιθανότητες στενότερης συνεργασίας Κύπρου και Αιγύπτου στον τομέα των υδρογονανθράκων, μεταξύ των οποίων και της πώλησης του κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

Αυτό αποφασίστηκε σε συνάντηση του  Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και του Αιγυπτίου Υπουργού Πετρελαίων Sherif Ismail, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα.

«Συμφωνήσαμε στην άμεση σύσταση μιας κοινής τεχνικής ομάδας-επιτροπής, η οποία θα εξετάσει σε τεχνοκρατικό επίπεδο τους πιθανούς τρόπους συνεργασίας των δύο χωρών», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης μετά τη συνάντηση.

Εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι η συνεργασία Κύπρου –Αιγύπτου θα ευοδωθεί πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρος στρέφεται προς την Αίγυπτο, ως μέρος της διαδικασίας εξέτασης όλων των πιθανών επιλογών της για αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην ΑΟΖ της. Η Λευκωσία, θέλει να έχει πέραν από το σχέδιο Α’ που είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης και σχέδιο Β’ ή ακόμα και σχέδιο Γ’, σε περίπτωση που αυτή η προσπάθεια δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμη.

Πριν από πέντε χρόνια, η Κύπρος συζητούσε την πιθανότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, καθώς η χώρα αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αερίου για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Ωστόσο, οι αυξανόμενες εγχώριες ανάγκες και η πολιτική αστάθεια στη χώρα οδήγησαν σε μείωση των εξαγωγών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετούνται συμβόλαια που ήδη υπήρχαν με ξένες εταιρείες.

Αξιοποίηση φυσικού πλούτου σε συνεργασία με την Αίγυπτο

Στις δηλώσεις του ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την Αίγυπτο, αφού η ΑΟΖ της χώρας συνορεύει με αυτήν της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι τόσο η Κύπρος όσο και οι Αίγυπτος θέλουν να γνωρίζουν τι δραστηριότητες γίνονται από τις δύο πλευρές, ποιες εταιρείες έχουν αδειοδοτηθεί, αν έχουν βρεθεί οποιαδήποτε κοιτάσματα, πότε αρχίζουν οι δραστηριότητες και όλα αυτά.

«Ταυτόχρονα, βλέπουμε και θέματα για το πώς θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο της Κύπρου σε συνεργασία με την Αίγυπτο. Είναι και αυτό ένα θέμα που θα εξεταστεί τεχνοκρατικά. Είναι κάποια ερωτηματικά που έχουμε και οι δύο πλευρές, τα οποία θέλουμε να απαντηθούν το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς αν κάτι τέτοιο αφορά την ενίσχυση των κοιτασμάτων της Κύπρου από την Αίγυπτο για να καταστεί βιώσιμο το τερματικό, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε αρνητικά, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή η Αίγυπτος έχει ανάγκη από αέριο και δεν έχει επιπλέον ποσότητες για εξαγωγή.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Αίγυπτος θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό αγοραστή του φυσικού αερίου της Κύπρου, ο Υπουργός ανέφερε «πιθανώς». Πρόσθεσε ότι η τεχνική Επιτροπή που συστάθηκε θα εξετάσει τα τεχνοοικονομικά αυτών των πιθανοτήτων και της στενότερης συνεργασίας γενικότερα.

Η επιτροπή θα συσταθεί άμεσα, και ο Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός Φεβρουαρίου θα γίνει η πρώτη συνάντηση στο Κάιρο.

Περαιτέρω, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η επίσκεψή του Αιγύπτιου Υπουργού είναι απόδειξη των στενών σχέσεων της Κύπρου με την Αίγυπτο, σχέσεις οι οποίες έχουν εμβαθυνθεί και από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η συζήτηση, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, περιστράφηκε κυρίως στη συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων για όλη την αλυσίδα της διαδικασίας, από την ανακάλυψη και την εξόρυξη μέχρι την εκμετάλλευση και την πώληση (upstream-midstream-downstream).

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Αίγυπτος έχει πολυετή πείρα στον τομέα αυτό, μια πείρα την οποία και η Κύπρος προσδοκεί να αποκτήσει, κάτι που όπως ανέφερε μπορεί να καταφέρει και σε στενή συνεργασία με τη χώρα.

Παράλληλα, συζητήθηκαν και θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αιγύπτιος Υπουργός: Να πάρουμε τη συνεργασία μας ένα βήμα μπροστά

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αίγυπτος επιδιώκει συνεργασία με την Κύπρο σε τομείς που να είναι αμοιβαία ωφέλιμοι και προσανατολίζεται στη δυνατότητα της Κύπρου να επωφεληθεί από τις ήδη υφιστάμενες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη χώρα.

Ο Υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου Sherif Ismail ανέφερε ότι η επίσκεψή του έρχεται μετά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Σήμερα είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Αποφασίσαμε να πάρουμε τη μελλοντική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες ένα βήμα μπροστά, με τη δημιουργία και την ανάπτυξη μιας κοινής ομάδας μεταξύ των δύο χωρών από έμπειρο προσωπικό και από τα δύο Υπουργεία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι οι τεχνοκρατικές ομάδες θα εξετάσουμε τις διάφορες επιλογές που είναι διαθέσιμες για συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, για την ανταλλαγή πληροφοριών, ενίσχυση της συνεργασία, για κοινά έργα. Η Αίγυπτος, πρόσθεσε μπορεί να μοιραστεί με την Κύπρο την εμπειρογνωμοσύνη που χτίστηκε επί σειρά ετών στους διάφορους τομείς του πετρελαίου και του αερίου. Αυτό, είπε, αφορά όλη την αλυσίδα εξεύρεσης, εκμετάλλευσης και πώλησης του φυσικού αερίου.

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης για ανταλλαγή εμπειριών που έχει η Κύπρος στον τομέα των ΑΠΕ.

«Προσβλέπουμε σε μερικές λαμπρές ιδέες, οι οποίες θα προέλθουν από την τεχνοκρατική ομάδα, σχετικά με το πώς θα είναι η συνεργασία μας στο μέλλον», ανέφερε προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει περαιτέρω την συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.