Πιέσεις Τζ. Κέρι στη Ρωσία για απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ

Πιέσεις στη Ρωσία να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωση των διεθνών παρατηρητών του ΟΑΣΕ, οι οποίοι κρατουνται από αποσχιστές στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Ρώσο ομόλογό του. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας κι ενώ αύριο αναμένονται ανακοινώσεις για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Τζόν Κέρι εξέφρασε την ανησυχία του στον Σεργκέι Λαβρόφ για τις «προκλητικές κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία».

Οι φιλορώσοι αποσχιστές εξακολουθούν να καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια σε 12 πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας αψηφώντας την κυβέρνηση του Κιέβου αλλά και τη συμφωνία της Γενεύης.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα οι διπλωμάτες της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν εκτάκτως το μεσημέρι της Δευτέρας για να συζητήσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σχετική συμφωνία έχει προηγηθεί μεταξύ της ομάδας των G7 και προβλέπει νέες, στοχευμένες κυρώσεις κατά επιχειρήσεων και προσώπων στη Ρωσία.

Η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα ότι υποθάλπτει την αποσχιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, ενώ είχε προηγηθεί η προσάρτηση της Κριμαίας τον περασμένο μήνα. Τις κατηγορίες αρνείται κατηγορηματικά η Ρωσία.

Καταλύτης των εξελίξεων ήταν και η ομηρεία ομάδας διεθνών παρατηρητών του ΟΑΣΕ, από τους αποσχιστές με το πρόσχημα ότι ανάμεσα στην ομάδα υπάρχουν κατάσκοποι.

Η Ρωσία δήλωσε ότι «θα κάνει ό, τι χρειαστεί» για να συνδράμει στην απελευθέρωση των οκτώ παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα αποτελείται από στρατιωτικούς παρατηρητές από τη Γερμανία, τη Δανία, την Πολωνία, τη Σουηδία και την Τσεχία, ενώ κρατούνται μαζί με προσωπικό του ουκρανικού στρατού στην πόλη Σλαβιάνσκ.

Θεωρείται ότι η ομηρεία των παρατηρητών έγινε προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως αντάλλαγμα σε φυλακισμένους που κρατούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις, ωστόσο, το Κίεβο υποστηρίζει ότι θα χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας έθεσε ζητήματα όπως «οι συνεχιζόμενες προκλητικές κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα, η υποστήριξη των αποσχιστών, η εμπρηστική ρητορική» που υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δήλωση, ο Κέρι παρότρυνε τη ρωσική πλευρά να υποστηρίξει άνευ όρων τις προσπάθειες του ΟΑΣΕ και της ουκρανικής κυβέρνησης για απελευθέρωση των επιθεωρητών και των Ουκρανών οδηγών τους.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στο πλαίσιο των επειγόντων μέτρων για την εκτόνωση της κρίσης .

Ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποίησαν μια σειρά από επιδρομές στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν των έλεγχο κρατικών κτηρίων στα ανατολικά της χώρας.