Πετρίδης: Όσον αφορά στη μεταρρύθμιση της Τ.Α. δηλώσαμε την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά από συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, στην οποία παρέστη για πρώτη φορά μετά τον διορισμό του.

Συγκεκριμένα, για τα τέσσερα θέματα που συζήτησε σήμερα η Επιτροπή: Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ενιαία άδεια αναπτύξεων (ενοποίηση διαδικασίας για πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής), πρόθεση για Ενιαίο στεγαστικό σχέδιο (όχι προσφυγικό) και διαχείριση παραλιών – πολυνομία και πολυαρχία, ο κ. Υπουργός δήλωσε τα ακόλουθα:

«Όσον αφορά στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δηλώσαμε την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε. Είμαστε στη διάθεση της Βουλής να δούμε τις εκκρεμότητες και να προχωρήσουμε με τρόπο συναινετικό, ούτως ώστε να αρχίσει η πραγμάτωση και η διαδικασία ολοκλήρωσης αυτής της μεταρρύθμισης που είναι πάρα πολύ σημαντική τόσο για αναπτυξιακούς σκοπούς όσο πρώτιστα για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Είναι μια μεταρρύθμιση που συζητείται στη Βουλή εδώ και δύο χρόνια. Το παρόν νομοσχέδιο που συζητείται αποτελεί προϊόν εκτεταμένου διαλόγου και συναίνεσης. Αλλά, είμαστε στη διάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών να δούμε οτιδήποτε παραμένει. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και εκ νέου διερεύνηση της προοπτικής για περισσότερες αρμοδιότητες στις τοπικές αρχές.

Το δεύτερο θέμα είναι και αυτό σχετικό με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφορά στην Ενιαία Άδεια Αναπτύξεων, δηλαδή μια άδεια που θα είναι μαζί και οικοδομική και πολεοδομική. Είναι μια τεράστια αναπτυξιακή μεταρρύθμιση, αν μπορεί να γίνει. Γίνεται μελέτη από ξένους εμπειρογνώμονες (Αυστριακούς) με συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βρισκόμαστε στα τελικά στάδια της μελέτης. Η Κυβέρνηση, ως δήλωση πολιτικής, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Σε αυτό το πλαίσιο της συναίνεσης, όταν έρθουν και οι ξένοι εμπειρογνώμονες στην Κύπρο, (η μελέτη) θα παρουσιαστεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Πρόκειται για κάτι πάρα πολύ σημαντικό, που θα διευκολύνει την καθημερινότητα και τη ζωή χιλιάδων συμπατριωτών μας.

Όσον αφορά στη διαχείριση των παραλιών, όντως υπάρχει μια πολυνομία και μια πολυαρχία, κάτι που δεν περιποιεί τιμή για μια κατ’ εξοχήν τουριστική χώρα όπως η Κύπρος. Η δική μας εισήγηση για να διορθωθεί αυτή η θεσμική στρέβλωση και αυτή η θεσμική πολυνομία, είναι αυτή η αρμοδιότητα της διαχείρισης των παραλιών να περάσει στο Υφυπουργείο Υουρισμού. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να γίνει μια ενοποίηση των νομοθεσιών. Υπάρχουν αρκετές νομοθεσίες από αρκετούς αρμόδιους φορείς. Αυτές οι νομοθεσίες θα πρέπει να αναθεωρηθούν, ούτως ώστε να συνάδουν με την τουριστική Κύπρο του 2017 και όχι με την αποικιοκρατική Κύπρο του 1950. Αλλά, θεσμικά, θα πρέπει να υπάρχει ένας αρμόδιος. Και ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Όσον αφορά στην πρόθεση για το Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο, έχω εξηγήσει ότι και εκεί υπήρχε μέχρι το 2013 ένας πολυκερματισμός διάφορων αποσπασματικών σχεδίων, που αφορούσαν την στέγαση του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή υπάρχει και το ΕΕΕ, βάσει του οποίου δίνονται 11 εκατ. ευρώ τον χρόνο για σκοπούς στέγασης των ευάλωτων ομάδων. Από εκεί και πέρα, οι διάφοροι οργανισμοί και δημόσιες αρχές που ασχολούνται ή ασχολούνταν στο παρελθόν με τέτοια στεγαστικά (σχέδια) θα πρέπει να νοικοκυρευτούν και θα πρέπει να γίνει μια μελέτη, για το πώς εφαρμόζεται μια πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική στεγαστική πολιτική, στο πλαίσιο πάντα της κοινωνικής πολιτικής του κράτους. Δεν μπορεί η στεγαστική και κοινωνική πολιτική να είναι δύο πράγματα αποσπασματικά και ξεχωριστά».

Ακολούθως και απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση για την Ενιαία Άδεια Αναπτύξεων, ο κ. Πετρίδης είπε: «Αυτή η μελέτη, η οποία διεξάγεται με συνδρομή της ΕΕ από Αυστριακούς εμπειρογνώμονες, ειδικούς επί του θέματος, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Με την ολοκλήρωσή της θα γίνει παρουσίαση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, η οποία, ελπίζουμε, ως θέμα αρχής, ομόφωνα να κινηθεί προς την κατεύθυνση προς την οποίαν κινείται και η εκτελεστική εξουσία».

Ερωτηθείς αν η μελέτη αυτή μπορεί να αλλάξει κάτι σε σχέση με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει κατατεθεί στη Βουλή και προβλέπει τη σύσταση Ενιαίας Αρχής, ο κ. Υπουργός είπε: «Η Ενιαία Αρχή είναι ακριβώς αυτή που θα εκδίδει την Ενιαία Άδεια. Αυτό που μελετούμε τώρα, είναι το πώς θα εκδίδεται. Είναι οι διαδικασίες, οι κανονισμοί, ο τρόπος. Το θεσμικό, όντως, επιλύεται μέσω των νομοσχεδίων μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι κατατεθειμένα, για το ποια θα είναι η αρμόδια αρχή. Είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο, δύσκολο, τεχνικό θέμα, το να ενοποιηθούν οι δύο άδειες. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα και είναι εκεί που χρειάζεται και η συνδρομή των ξένων εμπειρογνωμόνων».

Τέλος, κληθείς να πει κατά πόσο η Κυβέρνηση θα προσθέσει κάποια νέα στοιχεία στα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πετρίδης δήλωσε τα εξής: «Όπως είπα, το παρόν νομοσχέδιο που είναι κατατεθειμένο και βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, αποτελεί προϊόν διαλόγου αρκετού χρονικού διαστήματος. Είμαστε στη διάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, αν υπάρχει οτιδήποτε άλλο, το οποίο μπορούμε να κάνουμε για να προχωρήσει το θέμα (η νομοθετική ρύθμιση) για τη μεταρρύθμιση, να το κάνουμε».