Κυπριανού: Δεν μπορούν να συνεχίσουν τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ,  Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε τα εξής:

Είπατε πριν από λίγο ότι ευχή μας είναι να έχουμε λύση το συντομότερο. Είμαστε λίγες πριν τη Γενεύη, φαίνεται ότι προετοιμάζεται το έδαφος, πώς τα βλέπετε εσείς τα πράγματα;

Είπα κατ’ επανάληψη ότι πρέπει να ενημερωθούμε ολοκληρωμένα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι έχει διαμειφθεί στη Νέα Υόρκη. Αντιλαμβάνεστε ότι το πρόγραμμα του Προέδρου είναι τέτοιο που δεν έχουμε ακόμα ενημέρωση. Εμείς αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η άποψη μας είναι καθαρή. Πρέπει να γίνει καλή προεργασία έτσι ώστε μεταβαίνοντας στη Γενεύη, οι πιθανότητες να είναι περισσότερο επιτυχίας και όχι αποτυχίας. Αυτή είναι η δική μας επιθυμία, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, όμως για να συμβάλουμε πρέπει πρώτα και κύρια να γνωρίζουμε τι ακριβώς συζητιέται.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο;

Δεν μας έχει λεχθεί τίποτα μέχρι στιγμής. Εάν και εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητήσει να μεταβούμε μαζί του στη Γενεύη, σε ότι μας αφορά, είμαστε έτοιμοι να πάμε. Θεωρούμε ότι η απουσία δεν έχει να προσφέρει τίποτε απολύτως. Αντιθέτως η παρουσία, μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Έχετε κάποιες ενδείξεις για το εάν θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο προτού μεταβούμε στη Γενεύη;

Δεν έχουμε οποιεσδήποτε ενδείξεις, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο προτού πάμε στη Γενεύη.

Ο κ. Άιντε φαίνεται ότι αυτό το διάστημα έχει συνεχώς επαφές προσπαθώντας να προετοιμάσει το έδαφος. Εσείς τι πληροφορίες έχετε;

Εμείς οι πληροφορίες που έχουμε είναι μόνο δημοσιογραφικές μέχρι αυτή τη στιγμή. Ότι ξέρετε εσείς και γράφετε είναι αυτά που μαθαίνουμε. Είδα ότι μετά τις 15 του Ιούνη θα ξεκινήσει επαφές σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει το έγγραφο για τα θέματα της ασφάλειας. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό θα βασιστεί πάνω σε θέσεις οι οποίες έχουν ήδη διατυπωθεί, δεν ξέρω για να είμαι ειλικρινής, αντιλαμβάνομαι θα βασιστεί πάνω στις συζητήσεις που έγιναν στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν 3. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα περιλαμβάνει αυτό το έγγραφο. Η δική μας η θέση είναι ξεκάθαρη. Και θα την επαναλάβουμε. Δεν μπορούν συνεχίσουν εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας. Πρέπει να καταλάβει η Τουρκία και η τουρκική πλευρά ότι οι ανησυχίες της μιας κοινότητας σε ότι αφορά την ασφάλεια της, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν σε βάρος της ασφάλειας της άλλης κοινότητας. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.