Περπάτημα ή τρέξιμο: Ποια είναι η καλύτερη άσκηση;

Τρέξιμο ή το περπάτημα;

Αυτό είναι ένα συνήθες ερώτημα  για τους λάτρεις της άσκησης. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο μόνος τρόπος να αποκομίσουμε τα περισσότερα οφέλη στην υγεία είναι να τρέξουμε μέχρι να ιδρώσουμε, άλλοι λένε ότι ο έντονος ή χαλαρός περίπατος μπορεί να είναι το ίδιο καλός με το τρέξιμο.

Το τρέξιμο και το περπάτημα έχουν σχεδόν τα ίδια οφέλη για την υγεία. Φυσικά όλα εξαρτώνται από την ένταση της άσκησης, την ηλικία και το σωματικό βάρος του κάθε ανθρώπου που αποφασίζει να γυμναστεί.

Αν και τα οφέλη για την υγεία από το περπάτημα είναι πάρα πολλά να έχετε υπόψιν ότι το περπάτημα είναι αερόβια άσκηση με χαμηλότερη ένταση συγκριτικά με το τρέξιμο. Ως εκ τούτου, εάν ο στόχος σας είναι να χάσετε το περιττό σας βάρος, θα πρέπει να αυξήσετε την ένταση του περπατήματος.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να περπατήσετε πιο γρήγορα ή να κουβαλάτε βάρη για τα πόδια.

Το τρέξιμο συγκριτικά με το περπάτημα είναι πολύ πιο αποδοτικό όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους. Μελέτες έχουν δείξει πως το τρέξιμο είναι από τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις. Αν θέλετε να μείνετε υγιείς θα πρέπει να επενδύσετε σε ποιοτικά παπούτσια και να τρέξετε σε χώρους που έχουν φτιαχτεί για τρέξιμο.

Ανεξάρτητα, όμως, από τα οφέλη για την υγεία, υπάρχουν περιπτώσεις που το περπάτημα είναι πιο υγιεινό από το τρέξιμο.

Ας δούμε γιατί:

Tο τρέξιμο μπορεί να βάλει σε πίεση το ανοσοποιητικό σύστημα
Το περπάτημα, σε αντίθεση με το τρέξιμο, δεν θέτει το ανοσοποιητικό σύστημα κάτω από οποιαδήποτε πίεση. Εχει αποδειχθεί ότι οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων έχουν υψηλότερο κίνδυνο λοιμώξεων.

Με το τρέξιμο δεν θα κάψετε μόνο λίπος, αλλά και υγιείς μύες. Αυτό θέτει το ανοσοποιητικό σύστημα κάτω από υψηλά επίπεδα στρες.

Το τρέξιμο μπορεί να βλάψει την καρδιά σας
Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι το τρέξιμο αυξάνει το επίπεδο της τροπονίνης, που αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά του καρδιακού μυός. Ωστόσο, τα αυξημένα επίπεδα τροπονίνης Τ, μιας υπο-ομάδας της τροπονίνης, δείχνουν αυξημένο κίνδυνο βλάβης στην καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης, έδειξε ότι περίπου το 40% των δρομέων έχουν τα συμπτώματα της μη αναστρέψιμης βλάβης στον καρδιακό μυ.

Το τρέξιμο μπορεί να προκαλέσει οστεοαρθρίτιδα
Το τρέξιμο προκαλεί μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις, τα γόνατα και τα ισχία. Οι δρομείς που τρέχουν πολλά χρόνια, έχουν συχνά προβλήματα με τραυματισμούς. Κι ενώ το τρέξιμο μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, εν τούτοις οι τραυματισμοί των αρθρώσεων, των γονάτων και των γοφών αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας.

Αντίθετα το περπάτημα δεν ασκεί πίεση στα ισχία, τα γόνατα και τους αστραγάλους και είναι επίσης μια αερόβια άσκηση που μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, όπως ακριβώς και το τρέξιμο.

Το τρέξιμο το καλοκαίρι μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή
Με την άφιξη του καλοκαιριού οι δρομείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Αν και μπορεί και το περπάτημα το καλοκαίρι να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος και υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να προκύψει ακύρωση ορισμένων οργάνων του σώματος.

Μελέτες έχουν δείξει πως το τρέξιμο με την καλοκαιρινή ζέστη μπορεί να προκαλέσει βλάβη όχι μόνο ενός οργάνου στο σώμα, αλλά πολλών οργάνων ταυτόχρονα.

Το τρέξιμο μπορεί να προκαλέσει βλάβη χόνδρου
Το μακροχρόνιο τρέξιμο μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο σχηματισμό χόνδρου. Μελέτες έχουν δείξει πως η ανάκτηση του χόνδρου δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα και μετά από 3 μήνες ανάπαυσης, μετά από τραυματισμό.