Περδίκης: Επιτέλους η Βουλή ξύπνησε (;)

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης, δήλωσε μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών, ότι η Επιτροπή, μετά από μήνες καθυστέρησης και μετά που η κοινωνία κατήγγειλε την τόση αδράνεια, ζήτησε σήμερα από την Κεντρική Τράπεζα να καταθέσει τις ταυτότητες των φυσικών προσώπων και τα στοιχεία των νομικών προσώπων, για να αποφασίσει στη συνέχεια τι θα κάνει με αυτά τα στοιχεία.

Ο κ. Περδίκης υπενθύμισε ότι τα στοιχεία αυτά, τα ζητά το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων για να μπορέσει να διεκπεραιώσει με ταχύτητα και επάρκεια το φορολογικό έλεγχο των φυσικών και νομικών προσώπων που φυγάδευσαν τις καταθέσεις τους μέσα στο διάστημα 15 ημερών, πριν από την απόφαση του Eurogroup. Ο βουλευτής των Οικολόγων ανάφερε ότι πάρθηκε μία μισή απόφαση από μέρους της Επιτροπής, αφού έπρεπε ταυτόχρονα να αποφασιστεί όπως μεταφερθούν τα στοιχεία αυτά στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων και στην Υπηρεσία ΦΠΑ. Η μη λήψη αυτής της απόφασης, πρόσθεσε θα καθυστερήσει περαιτέρω τις διαδικασίες.

Ο κ. Περδίκης πρόσθεσε ότι στην Επιτροπή αναφέρθηκε περίπτωση νομικού προσώπου που μετέφερε 4 εκατομμύρια ευρώ εκτός Κύπρου και δεν είχε φορολογικό φάκελο. Στοιχεία, ανάφερε, έχουν αποκρυφτεί και λίγοι είναι αυτοί που τολμούν να μιλήσουν για αυτά τα στοιχεία που είναι κρυμμένα τόσο στα μπουντρούμια της Κεντρικής Τράπεζας, όσο – ένα μέρος τους – και στο χρηματοκιβώτιο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ρωτήσαμε την πρόεδρο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς κ. Καλογήρου γιατί ήταν τόσο χαμηλές – ως χάδι χαρακτηρίστηκαν – οι ποινές στην Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα που επέβαλε πρόσφατα η επιτροπή. Απάντησε ότι εις βάρος των τραπεζών εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις της Κεφαλαιαγοράς και θα υπάρχουν ίσως μεγαλύτερες καταδίκες. Όμως υπάρχει πάντα η διαδικασία της προσφυγής στα δικαστήρια, άρα η εξέλιξη αναμένεται.

Ο βουλευτής των Οικολόγων εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του γιατί στην Επιτροπή Θεσμών ζητήθηκε από το Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα όπως ενημερώσει την επιτροπή, για τα ποινικά αδικήματα που έχουν ορισθεί ποινικοί ανακριτές και δεν το έπραξε.

Του ζητήθηκε επίσης όπως θέσει χρονοδιάγραμμα και ο κ. Ερωτοκρίτου το συνέδεσε με τη δυνατότητα που θα του δοθεί να προσλάβει ειδικούς εμπειρογνώμονες. Ο κ. Περδίκης τόνισε την ανάγκη να μπουν χρονοδιαγράμματα. Από πριν το 2012 θα έπρεπε να διευρυνθεί η έννοια του ποινικού αδικήματος σε θέματα οικονομίας.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ