Περδίκης: Ανύπαρκτο το κοινωνικό κράτος

Το Κίνημα Οικολόγων εκφράζει την δυσαρέσκεια του για τα κενά και τις μεγάλες παραλείψεις του συστήματος κοινωνικής προστασίας στις ευάλωτες ομάδες και πρόσωπα.Ελλείψεις οι οποίες έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας με τον πιο τραγικό τρόπο μετά το θάνατο της σαραντάχρονης μητέρας από τη Ρουμανία. Δυστυχώς τα κοινωνικά δράματα πολλαπλασιάζονται στη χώρα μας με ραγδαίο ρυθμό και οι επιπτώσεις του μνημονίου στην κοινωνία είναι πια δυσβάσταχτες.

Τα ερωτήματα πολλά. Που είναι η κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης; Είναι αυτή η Ευρωπαϊκή χώρα την οποία οραματίζεται η Κυβέρνηση;

Η δικαιολογία της υποστελέχωσης των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας δεν είναι αρκετή. Αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που διέταξε η Υπουργός Εργασίας και ελπίζουμε να μην μπει και αυτή σε κανένα συρτάρι όπως συνηθίζεται σε αυτή τη χώρα. Πρέπει να αξιολογηθεί το σύνολο των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και να εκσυχρονιστεί για να μπορεί να βοηθήσει τους χιλιάδες συμπατριώτες μας που το έχουν ανάγκη. Επίσης αναμένουμε να αποδοθεί και η κατάλληλη τιμωρία σε όσους ευθύνονται για το θάνατο της κοπέλας.

Πάγια θέση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είναι η δίκαιη και ορθά στοχευμένη ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Είναι γνωστό ότι και πριν από την κρίση και τα μέτρα, οι κοινωνικές παροχές στην Κύπρο ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν οι χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό και δεν έπρεπε να ξεκινήσει από το 2011 κιόλας – η αποψίλωση των κοινωνικών παροχών.

Το τραγικό αυτό γεγονός μπορεί και πρέπει να γίνει απαρχή για τον εκσυχρονισμό, την εξυγίανση και την ενίσχυση των υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας . Τούτο αποτελεί άμεση ανάγκη και υποχρέωση της πολιτείας σε μια εποχή που τα κοινωνικά και προσωπικά προβλήματα οξύνονται λόγω της οικονομικής κρίσης και του ισοπεδωτικού μνημονίου.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ