Περδίκης:”Ευκαιρία και όραμα για τους Οικολόγους η κατάκτηση μιας έδρας στην ευρωβουλή”

Ο ΓΓ των Οικολόγων και υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Περδίκης μιλάει στην Laimitomos.com

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα laimitomos. com λίγα εικοσιτετράωρα πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις ευρωεκλογές ο ΓΓ του Κινήματος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Ο Γ. Περδίκης χαρακτηρίζει σημαντική ευκαιρία για το Κίνημα των Οικολόγων μια ενδεχόμενη εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, καθώς όπως επισημαίνει “η φωνή των οικολόγων θα ακουστεί στο ευρωκοινοβούλιο”, ενώ για την συνεργασία με την ΕΔΕΚ τονίζει ότι θα συνεχιστεί και μετά τις ευρωεκλογές.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Περδίκης τονίζει ότι δεν βρισκόμαστε στη σωστή βάση για την επίλυση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι “όσο συνεχίζουμε το ίδιο τροπάρι, στην ίδια βάση, στο ίδιο πλαίσιο συσχετισμού δυνάμεων και αντιλήψεων δεν μπορούμε να περιμένουμε λύση του κυπριακού που να είναι στοιχειωδώς δίκαιη και βιώσιμη”.

Για τα οικονομικά σκάνδαλα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής εκτιμά ότι η έρευνα της τιμωρίας και της κάθαρσης δεν προχωρά με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και τον στεναχωρεί όπως λέει το γεγονός ότι “αντί οι πολίτες να βλέπουν τους υπαίτιους να οδηγούνται στη δικαιοσύνη, τους βλέπει να είναι τιμώμενα πρόσωπα σε μια κοινωνία που ταλαιπωρείται και βασανίζεται και πονάει εξαιτίας αυτών των ανθρώπων”.

httpv://www.youtube.com/watch?v=iyPBYmLNMeg

Που πιστεύετε ότι θα είναι καλύτερα να εκπροσωπήσετε το κόμμα στο κοινοβούλιο ή στην Ευρωβουλή;

Για τη μικρή Κύπρο και το μικρό κίνημα των οικολόγων περιβαλλοντιστής η εκλογή ενός ευρωβουλευτή είναι μεγάλο όραμα, μεγάλη νίκη, δεν χάνουμε έτσι ευκαιρίες. Σαφώς θα είναι ότι καλύτερο αυτή τη στιγμή να έχουμε εκπροσώπηση στην ευρωβουλή να ακουστεί η φωνή μας.

Στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος θα βάλετε υποψηφιότητα για πρόεδρος;

Καταρχήν προέχει να μετακινηθεί το χρονικό σημείο για τις εκλογές. Κανονικά θα έπρεπε να είχαν γίνει τον Δεκέμβριο, αναβλήθηκαν για τον Μάρτιο, τώρα λόγω ευρωεκλογών θα πρέπει να κινηθούμε δύο- τρεις μήνες μετά.

Υπάρχει περίπτωση να είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής, υπάρχει περίπτωση να είμαι ευρωβουλευτής τον Ιούνιο, άρα γίνεται ένας ευρωβουλευτής να είναι πρόεδρος κόμματος και μάλιστα μονοεδρικού;

Όσον αφορά τη συνεργασία σας με την ΕΔΕΚ θεωρείτε ότι θα συνεχιστεί και μετά τις ευρωεκλογές και επειδή έχετε αρκετές κοινές θέσεις θα μπορούσε αυτή η συνεργασία να οδηγήσει ακόμα και στην δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος;

Ενιαία πορεία από ένα κόμμα όχι…έχουμε εκατό συν έναν λόγους να είμαστε ξεχωριστό κόμμα, να είμαστε δύο διαφορετικά κόμματα. Αυτό όμως που απαιτούν οι καιροί και λόγω τρόικας, και μνημονίου, αλλά και κυπριακού και ειδικά σε ότι αφορά την Ευρώπη είναι περισσότερη έμφαση στην συνεργασία, στη συνένωση δυνάμεων. Και έχει αποδειχθεί ότι από μόνοι μας πολύ λίγα πράγματα μπορούμε να καταφέρουμε, με συμμαχίες και συνεργασίες πιστεύω ότι μπορούμε πολλά πράγματα να πετύχουμε.

Με το κίνημα των Σοσιαλδημοκρατών νομίζω ότι και σε ότι αφορά τις ευρωεκλογές, αλλά και Εθνικό Συμβουλίου, αφού είμαστε μαζί δίπλα- δίπλα κατ’ ακρίβεια μπορούμε να έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Ακόμα και στα έδρανα είμαστε δίπλα – δίπλα. Ο έξω κόσμος, αυτοί που μας έβαλαν εκεί αντιλαμβάνονται ότι είμαστε εκεί, είμαστε ένας χώρος κοντά στο σοσιαλδημοκρατικό.

Δεν θα μπορούσε να ενωθεί στον παρόντα χρόνο και στο προβλέψιμο χώρο, γιατί υπάρχουν εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολλά θέματα.

Είπατε ότι οι καιροί επιβάλλουν συνεργασίες, δεν επιβάλλουν οι καιροί λόγω μνημονίου, τρόικας και εξελίξεων στο κυπριακό τη στήριξη μιας σταθερής κυβέρνησης και ένα κλίμα ενότητας;

Θα έλεγα ότι έχετε δίκιο…αν αυτή η κυβέρνηση έχει την μακροθυμία και την ευρύτητα αντίληψης να προσεγγίζει τις πολιτικές δυνάμεις και να ζητήσει την στήριξη. Αν από την άλλη η κυβέρνηση θέλει στήριξή, θέλει δορυφόρους, πολιτικές δυνάμεις που είναι ακόλουθοι και υποστυλώματα μιας πολιτικής που η ίδια επιλέγει νομίζω ότι η ενότητα δεν είναι προς την σστή κατεύθυνση. Ενότητα είναι στη σωστή βάση, σε σωστές προτάσεις και σε σωστές κρίσεις και είναι αυτό που συμβαίνει τώρα με το Κυπριακό.

Δηλαδή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εάν επιδίωκε την ενότητα και τη συνεργασία δεν θα έσπευδε να συμφωνούσε σε ένα κείμενο, θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να διαβουλευθεί με τον κατ’ εξοχήν συνεργάτη της κυβέρνησης και μετά με τις δυνάμεις έξω από την συγκυβέρνηση και μετά να απαντήσει θετικά.

Δυστυχώς, ο κ. Αναστασιάδης, αυτός που βγήκε στην εξουσία λέγοντας ότι πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις, αυτός που έλεγε ότι ο ώμος του ενός δεν είναι αρκετός να σηκώσει το βάρος των προβλημάτων που έχουμε σήμερα, ο ίδιος φαίνεται ότι αυτά τα σωστά συνθήματα τα καταπατεί.

Όσον αφορά στο κυπριακό πιστεύετε ότι σήμερα βρισκόμαστε στη σωστή βάση;

Όχι..όπως δεν βρισκόμασταν ποτέ στη σωστή βάση. Διαπραγματεύσεις διεξάγονται για το Κυπριακό τα τελευταία 45 χρόνια, με πολλούς ηγέτες επικεφαλής και από τις δύο πλευρές, άλλαξαν πολλά πρόσωπα και με ηγέτες θα έλεγα που είχαν δεδηλωμένη και φανατική διάθεση να υποχωρήσουν, ώστε να δεχθούν σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις των Τούρκων.

Πρώτα απ όλα πρέπει να αλλάξει η μορφή των διαπραγματεύσεων. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 40 χρόνια είναι η προσπάθεια μιας χώρας που θεωρεί ότι είναι ισχυρή, που θεωρεί ότι έδωσε έναν στρατιωτικό αγώνα και τον κέρδισε να επιβάλει στον ηττημένο και αδύνατο, όπως το αντιλαμβάνεται η Τουρκία, τους όρους υποταγής. Και από την άλλη πλευρά να βρίσκουν ένα μικρό λαό , ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να αντιδράσει και να μην αποδεχθεί τους όρους της υποταγής. Όσο συνεχίζουμε το ίδιο τροπάρι, στην ίδια βάση, στο ίδιο πλαίσιο συσχετισμού δυνάμεων και αντιλήψεων η άποψη η δική μου είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε λύση του κυπριακού που να είναι στοιχειωδώς δίκαιη και βιώσιμη.

Θεωρείται ότι υπάρχει όπλο, πχ. όπως είναι ο φυσικός ορυκτός πλούτος και δεν χρησιμοποιείται από την κυπριακή κυβέρνηση;

Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ο φυσικός ορυκτός πλούτος και η γεωγραφική θέση της Κύπρου και οι δυνατότητες που δίνονται αυτή την περίοδο για συμμαχίες και με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και την Ελλάδα που είναι μόνιμος και σταθερός σύμμαχος της Κύπρου. Αλλά για να γίνουν αυτά χρειάζεται τόλμη, όραμα και αποφασιστικότητα που δεν έχει η κυπριακή κυβέρνηση.

Είστε από το κόμμα των οικολόγων, εκπροσωπείτε τους ανθρώπους που προστατεύουν το περιβάλλον, θεωρείται ότι οι όποιες επενδύσεις γίνουν για τις εξορύξεις θα επιβαρύνουν το περιβάλλον; Και τι προτείνεται να μην γίνει η ανάπτυξη;

Βεβαίως και θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, είναι η μεγάλη μας έγνοια, δεν είμαστε όμως κομμουνιστικό κίνημα που υποστηρίζει την μηδενική ανάπτυξη. Υπάρχουν και πολιτικές φωνές στο κίνημα των πρασίνων που μιλούν για υπό-ανάπτυξη, που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει μέλλον σε αυτό που καθιερώθηκε ως κυρίαρχη πολιτική άποψη στον χώρο των πρασίνων που μιλάει για βιώσιμη ανάπτυξη ή πράσινη ανάπτυξη.

Σε μας εδώ στην Κύπρο, στο κίνημα των οικολόγων από τον καιρό που ιδρυθήκαμε επικράτησε η θέση, όπως και στα περισσότερα πολιτικά κινήματα ότι μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη και να είναι βιώσιμη. Και έχουμε διαμορφώσει τους όρους αυτούς του παιχνιδιού, του πως θα διαχειριστούμε με έναν ασφαλή και οικονομικό τρόπο τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και τις παλεύουμε. Και νομίζω ότι αυτός είναι και ο πιο ρεαλιστικός τρόπος να κάνεις πολιτική, με το να έχει εισηγήσεις και προτάσεις με έναν τρόπο που να είναι κοντά στην πραγματικότητα, να μην είναι ουτοπικός σε βαθμό που να μην γίνεται αποδεκτό τελικά από κανέναν.

Υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον και για την περιοχή του Ακάμα ποια είναι η δική σας θέση;

Είναι μια μικρή λωρίδα γύρω από το δάσος και μικρή σχετικά έκταση…μάλλον κάποιοι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θέλουν να εξυπηρετήσουν το μικρο συμφέρον τους γιατί έχουν λίγα στρέμματα και τα στρέμματα αυτά να πάρουν μια αξία παραπάνω δεν είναι εκεί το μεγάλο πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα που μας ανησυχεί στην περιοχή του Ακάμα είναι η αδειοδότηση για δύο μεγάλα λατομία στο όνομα ότι χρειάζονται αυτές τις πέτρες για να γίνουν τα έργα των μαρίνων. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα που ανησυχεί είναι και οι περιοχές που τώρα έχουν δοθεί στην ανάπτυξη με τη συμφωνία για τις βρετανικές βάσεις στην περιοχή του Ακρωτηρίου. Αυτά είναι που μας απασχολούν περισσότερο.

Όσον αφορά τη συμφωνία για τις βρετανικές βάσης πως την κρίνετε;

Γι’ αυτούς που περιμένουν να πάρει αξία η γη τους, η συμφωνία είναι σωστή, αλλά για την Κύπρο, με βάση και τις γνωματεύσεις από νομικής άποψης είναι πολύ κακή η συμφωνία. Εγώ αρχίζω να αμφιβάλλω σοβαρά αν αυτή η συμφωνία στο σύνολο του κυπριακού λαού και στα μακροπρόθεσμα  συμφέροντα του κυπριακού λαού είναι θετική, έχω πολλές αμφιβολίες. Και για τα περιβαλλοντικά βεβαίως πολύ μεγάλες αμφιβολίες και διατηρώ πολλές επιφυλάξεις για το τι θα γίνει στην περιοχή.

Όσον αφορά στα οικονομικά σκάνδαλα θεωρείτε ότι έχει αποδώσει καρπούς η έρευνα μέχρι στιγμής;

Όχι..ακούω ότι έχει μαζευτεί αρκετό υλικό, ότι η Νομική Υπηρεσία, ο Γενικός εισαγγελέας της Κύπρου προετοιμάζει υποθέσεις, είχαμε συναντηθεί πρόσφατα μαζί του, μας διαβεβαίωσε ότι σίγουρα κάποιοι θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ότι το μέλημά του είναι να τεκμηριώσει τις υποθέσεις και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι πιστεύει ότι θα υπάρξει τιμωρία. Οι κύπριοι όμως βλέπουν ότι το έργο της κάθαρσης και της τιμωρίας φαίνεται ότι καθυστερεί, αργοπορεί και νομίζω ότι σε ένα μεγάλο βαθμό η “καλή μέρα φάνηκε από το πρωί” ή η “κακή μέρα” στην περίπτωση μας.

Δηλαδή, δεν φάνηκε από τις πρώτες κινήσεις αυτές της πολιτείας ότι έχει δώσει την απαιτούμενη σημασία στον τομέα της κάθαρσης και της τιμωρίας. Έχει επικρατήσει η αντίληψη στους κυβερνώντες αριστερούς, δεξιούς και κεντρώους ότι το πρωτεύων αυτή την ώρα δεν είναι να τιμωρήσουμε τους ενόχους, το πρωτεύων είναι να αντιμετωπίσουμε το μνημόνιο, να ξαναχτίσουμε την κυπριακή οικονομία και το θέμα της τιμωρίας μπορεί να γίνει οποιαδήποτε άλλη ώρα.  Αυτό το ακούμε πριν να σκάσει η βόμβα των αποφάσεων του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013.

Εμείς αρχίσαμε να μιλάμε για την ανάγκη τιμωρίας, σύλληψης των ενόχων από το καλοκαίρι του 2012, από τότε που άρχισε να φαίνεται καθαρά ότι οι τράπεζες της Κύπρου δεν θα αντέξουν, τότε άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα σκάνδαλα ενώπιον της Βουλής. Έπρεπε να κινηθούν πολύ πιο γρήγορα οι μηχανισμοί της κάθαρσης και της τιμωρίας, τώρα αρκετά λεφτά έχουν βγει στο εξωτερικό, αρκετοί από αυτούς που ευθύνονται έχουν καταφέρει να εξαφανίσουν τα τεκμήρια και τα ίχνη του εγκλήματος και μάλιστα πολλοί από αυτούς στην συνείδηση και των πολιτών προφανώς και είναι οι βασικοί υπαίτιοι τιμούνται από την πολιτεία και επωφελούνται και από τα κίνητρα που δίνει η πολιτεία για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Δηλαδή, δεν είναι μόνο ότι ο πολίτης δεν βλέπει τους υπαίτιους να οδηγούνται στη δικαιοσύνη, τους βλέπει να είναι τιμώμενα πρόσωπα σε μια κοινωνία που ταλαιπωρείται και βασανίζεται και πονάει εξαιτίας αυτών των ανθρώπων.

Έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για την διαφάνεια ποια η θέση σας;

Εμείς είμαστε υπέρ της διαφάνειας, έχουμε δώσει σκληρές μάχες υπέρ της διαφάνειας και έχουμε πληρώσει και το τίμημα. Πρέπει να ξέρετε ότι εδώ στην Κύπρο οι πολιτικοί μας θεωρούν εμάς του οικολόγους ως το “μαύρο πρόβατο”, τους μαρτυριάρηδες, αυτούς που λένε τα πράγματα με το όνομά τους, που καταθέτουν τα απόρρητα και τα άπλυτα που διαδραματίζονται πίσω από κλειστές πόρτες σε βαθμό που λένε ότι είμαστε τα “κακά παιδιά” του πολιτικού συστήματος.

Δημοσιογράφος: Ελένη Κοτέ