Περίγραμμα συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου επιθυμεί ο Κιουτσιούκ

Την ευχή όπως, παρά το ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, μέχρι το τέλος του χρόνου υπάρξει ένα περίγραμμα συμφωνίας, εξέφρασε ο «πρωθυπουργός», Ιρσέν Κιουτσιούκ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, αυτό δήλωσε ο κ. Κιουτσιούκ μετά τη συνάντηση που είχε στο «πρωθυπουργικό» γραφείο με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, παρουσία και του επικεφαλής του κέντρου συντονισμού για θέματα ΕΕ Ερχάν Ερτσίν. Σημειώνεται ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ αποχώρησε μετά τη συνάντηση χωρίς δηλώσεις.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την αποχώρηση Ντάουνερ, ο Ιρσέν Κιουτσιούκ είπε ότι ο κ. Ντάουνερ επισκέφθηκε την Αθήνα, αύριο θα μεταβεί στην Άγκυρα και θα ξανάρθει στο νησί για συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, χαρακτηρίζοντας τον Αυστραλό διπλωμάτη έμπειρο πολιτικό στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που προσπαθεί να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

Εξέφρασε, ανέφερε, στον κ. Ντάουνερ την ετοιμότητα της τ/κ πλευράς να κάνουν με ζήλο ό,τι περνάει από το χέρι τους για την επίτευξη μιας λύσης στα πλαίσια των παραμέτρων των ΗΕ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κιουτσιούκ είπε ότι παρά το ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών, ευχήθηκε μέχρι το τέλος του χρόνους να υπάρξει ένας περίγραμμα συμφωνίας, υποστηρίζοντας πως αυτό είναι και προσδοκία του κ. Ντάουνερ.

Το 2013, συνέχισε, είναι το πιο πρόσφορο έτος για διαπραγματεύσεις και πρέπει να γίνει σωστή αξιολόγηση. Τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε, θα υπάρξουν εκλογές (στα κατεχόμενα και την Τουρκία) που θέλουμε δεν θέλουμε, επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις.