ΠΑΣΥΞΕ: Η Τρόικα πιστεύει ότι ο τουρισμός μπορεί να ωθήσει την οικονομία εκτός κρίσης

Η Τρόικα εξακολουθεί να πιστεύει ότι η τουριστική βιομηχανία μπορεί να ρυμουλκήσει την κυπριακή οικονομία έξω από την κρίση, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, ύστερα από δίωρη συνάντηση το πρωί με κλιμάκιο της Τρόικας στο Γραφείο Προγραμματισμού.

Ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι συζήτησαν σε μεγάλη έκταση τα αποτελέσματα της τρέχουσας τουριστικής περιόδου και τις προοπτικές για τη νέα τουριστική περίοδο.

Ανέφερε επίσης ότι ο ΠΑΣΥΞΕ ανέδειξε κάποια σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ξενοδοχειακή βιομηχανία όπως είναι το θέμα της χρηματοδότησης και το υψηλό επιτόκιο που αναγκάζονται οι ξενοδόχοι να καταβάλλουν στις τράπεζες μαζί με το γεγονός ότι υπάρχει πολύ περιορισμένος χρόνος αποπληρωμής των δανείων τους.

«Τους καλέσαμε αν θέλουν να είμαστε Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε Ευρωπαίοι σε όλα και στο τρόπο που δανειζόμαστε και στα επιτόκια», είπε ο κ. Λοϊζίδης, αναφέροντας για παράδειγμα ότι στην Ευρώπη ο μέσος όρος αποπληρωμής των δανείων για τους ξενοδόχους ανέρχεται στα 25 χρόνια με επιτόκιο μεταξύ 2-2,5% ενώ στην Κύπρο επτά χρόνια και το επιτόκιο δανεισμού να φθάνει ως 8%.

Ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση η οποία προτείνεται «από τις τράπεζες στους ξενοδόχους είναι περιορισμένης έντασης και έκτασης» αφού τους προτείνεται χρονική επέκταση της αποπληρωμής ενός ή δύο χρόνια, χωρίς διαφοροποίηση του επιτοκίου δανεισμού το οποίο ανέρχεται στο 7,5-8%.

Η Τρόικα, σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, εντόπισε ότι χρειάζονται τεράστια κεφάλαια για ανακαινίσεις για να διατηρείται το προϊόν μας στο επίπεδο που είναι σήμερα».

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια αυτοί που χρηματοδότησαν τα ξενοδοχεία ήταν οι τουριστικοί πράκτορες δίνοντας τεράστια ποσά στους ξενοδόχους που ανέρχονται ετήσια στα 70 με 80 εκατομμύρια ως προκαταβολές για να βελτιώσουν τα ξενοδοχεία.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ είπε ότι το θέμα αυτό έχει καταγραφεί ως προτεραιότητα από την Τρόικα «και ευελπιστούμε ότι το πρόβλημα θα μεταφερθεί εκεί που πρέπει να βρεθούν σύντομα λύσεις».

Είπε ακόμη ότι ο Σύνδεσμος πρότεινε την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με ένα σημαντικό ποσό που να διατεθεί για χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις για την ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία.

Όσον αφορά τον χειμερινό τουρισμό, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι χρειάζεται η συνεργασία όλων και «σοβαρή μελέτη από τώρα» για να κτίσουμε χειμερινή περίοδο το 2014-2015, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να γίνουν πολλά τη φετινή χρονιά γιατί είναι κάπως αργά για συγκεκριμένες ενέργειες.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΠΑΣΥΞΕ, είναι ελάχιστες οι επιπρόσθετες πτήσεις για τη φετινή χειμερινή περίοδο.

Σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία τα οποία διατηρεί ο Σύνδεσμος το 2013 πέρα του 50% των ξενοδοχείων θα παραμείνουν κλειστά την φετινή χειμερινή περίοδο.

Τέλος, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι ζήτησε μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και των δημοτικών τελών που καταβάλλουν τα ξενοδοχεία, προσθέτοντας ότι ο μόνος τομέας που έχει επέλθει «πρόοδος είναι στις διαβουλεύσεις με την Υπουργό Εργασίας όπου έχουμε προωθήσει συγκεκριμένα προγράμματα που αφορούν τον Χειμώνα».