ΠΑΣΥΚΙ: Σε δίωρη απεργία – Κάνουν λόγο για διαπόμπευση γιατρών

Η Παγκύπρια Συντεχνία Ιατρικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) με αφορμή τη σύλληψη δύο ιατρών του δημοσίου σε σχέση με τον θάνατο 10χρονου μαθητή , εξήγγειλαν δίωρη απεργία τη Τετάρτη και κάνουν λόγο για  «πρωτοφανή διαπόμπευση ιατρικών λειτουργών στην προσπάθεια των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας να αποσείσουν τις ευθύνες τους για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια»΄.

Δείτε αυτούσια την ανακοίνωση:

Η ΠΑΣΥΚΙ με ανακοίνωση της ενημερώνει τα μέλη της τα εξής:

«Μετά τα τραγικά γεγονότα του θανάτου του δεκάχρονου αγοριού, αλλά και την πρωτοφανή διαπόμπευση ιατρικών λειτουργών, στην προσπάθεια των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας να αποσύσουν τις ευθύνες τους για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια, η ανάγκη για την κατά γράμμα τήρηση των κανόνων ασφαλούς ιατρικής πρακτικής, σωστής στελέχωσης, οργάνωσης και εφαρμογής πρωτοκόλλων στα δημοσία νοσηλευτήρια έγιναν πιο επιτακτικές από ποτέ.

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις τυχών ευθύνες που μας αναλογούν αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε να αναλάβουμε την ευθύνη της εγκληματικής απραξία και αδυναμίας των αρμοδίων αρχών να στηρίξουν την Δημόσια Υγεία και την μετακύληση της ευθύνης αυτής στους ιατρικούς λειτουργούς.

Μετά από μια μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. που έγινε στις 12 Μαΐου 2018, λήφθηκαν αποφάσεις για προφύλαξη της ασφάλειας των ασθενών πάνω απ’ όλα, αλλά και των ίδιων των μελών μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι προφανές ότι το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να μεταβιβάσει τις ευθύνες του στο Ιατρικό Προσωπικό αντί να προστατέψει ως όφειλε τους επαγγελματίες υγείας στα κρατικά νοσηλευτήρια. Συνεπώς είναι η στιγμή να σταματήσουμε να καλύπτουμε τις ανεπάρκειες του συστήματος υπερβάλλοντας εαυτόν και να λειτουργήσουμε προασπιζόμενοι την παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας προς τους ασθενείς μας.

Ήρθε η στιγμή να προστατέψουμε την ιατρική μας ιδιότητα και πρωτίστως την ανθρώπινη μας αξιοπρέπεια αλλά χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τους ασθενείς και φροντίζοντας να συνεχίσουν αν έχουν εξαίρετη φροντίδα υγείας, για να μην βρεθούμε αλυσοδεμένοι στα κρατητήρια στην προσπάθεια μας να βοηθήσουμε τον πάσχοντα συνάνθρωπο μας.

1. Καλούμε όλους τους Κυβερνητικούς Ιατρούς να τηρούν κατά γράμμα όλους τους Διεθνείς Κανόνες Ασφαλούς Ιατρικής Πρακτικής που απορρέουν από την ιδιότητα τους και αφορούν: τον μέγιστο αριθμό ασθενών που εξετάζουν (20 ημερησίως για τους ειδικούς και 30 για τους γενικούς ιατρούς), τις ώρες συνεχόμενης ιατρικής πρακτικής, των κριτηρίων εισαγωγής και απόλυσης ασθενών.

2. Να αναμένουν γνωμάτευση όλων των ακτινολογικών και εργαστηριακών εξετάσεων πριν την απόλυση οποιουδήποτε ασθενούς.

3. Καλούμε τα μέλη μας που εργάζονται στα Τ.Α.Ε.Π. να εξετάζουν κατά προτεραιότητα όλα τα επείγοντα περιστατικά και τα υπόλοιπα όταν υπάρχει η δυνατότητα. Όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινολογικό έλεγχο να απολύονται μόνο μετά από γνωμάτευση των εξετάσεων από ακτινολόγο. Επί αμφιβολίας όλοι οι ασθενείς εισάγονται στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

4. Επί απουσίας στα τοπικά νοσοκομεία ειδικοτήτων όπως Νευροχειρουργικής, Θωρακοχειρουργικής, Αγγειοχειρουργικής, Παιδοχειρουργικής, Παιδιατρικής και Χειρουργικής Τραυματολογίας, να παραπέμπονται όλοι οι ασθενείς για εκτίμηση στα νοσοκομεία αναφοράς.

5. Να γίνει καταγραφή των ώρων μηνιαίας εργασίας των ιατρών κατά τον Μάιο και να υποβληθούν στην Συντεχνία ούτως ώστε να κινηθούμε νομικά για την παραβίαση του Νόμου περί Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας του 2002 ο οποίος βασίζεται σε Ευρωπαϊκή Οδηγία.

6. Να εξετάζονται οι ασθενείς στην παρουσία νοσηλευτή για νομικούς και ηθικούς λόγους έτσι που να προστατεύεται ο ασθενής αλλά και ο ιατρός.

7. Εκεί και όπου οι οδηγίες είναι αδύνατο να ακολουθηθούν και να εφαρμοστούν, λόγω έλλειψης προσωπικού, να αποσταλεί σχετική ενημερωτική επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας, με κοινοποίηση προς την ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι., για να ληφθούν τα δέοντα μέτρα.

8. Καλούμε όλους να συμμετέχετε στη δίωρη στάση εργασίας που θα γίνει την Τετάρτη 16 Μάιου 2018, από τις 10:00 – 12:00, ως διαμαρτυρία για την Ποινικοποίηση της Ιατρικής Πρακτικής, της Πρωτοφανούς Δημοσιάς Διαπόμπευσης των δυο συνάδελφων και του ιατρικού λειτουργήματος, της αντιμετώπισης μας ως κοινών εγκληματιών, την απαράδεκτη συμπεριφορά της Γενικής Διευθύντριας και του Υπουργού Υγείας, οι οποίοι με την συμπεριφορά τους προσπάθησαν να αποσείσουν από πάνω τους τις ευθύνες που τους αναλογούν για την κατάντια των νοσηλευτηρίων και ως δικαστές και δήμιοι προσέτρεξαν να προσφέρουν εξιλαστήριο θύμα τους ιατρούς. Διαμαρτυρόμαστε και φωνάζουμε αρκετά πιά!!! Δεν θα ανεχθούμε να αναλάβουμε την ευθύνη με την σωματική μας ακεραιότητα, την ψυχική μας υγεία, την κοινωνική μας υπόσταση, με τον κίνδυνο της φυλάκισης για την απραξία, ανικανότητα, ατολμία και σκοπιμότητας του Υπουργείου Υγείας.

9. Καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Ο.Κ.Υπ.Υ.) να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Έντεκα μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση ο Ο.Κ.Υπ.Υ. είναι ανύπαρκτός και το Υπουργείο Υγείας είναι απών και ανίκανο να διοικήσει και να χειριστεί τα θέματα Δημόσιας Υγείας. Στην μέση είναι οι ασθενείς που προσπαθούν να επιβιώσουν και οι ιατροί που προσπαθούν να βοηθήσουν και να μην πάνε φυλακή. Αν Ο.Κ.Υπ.Υ. και Υπουργείο Υγείας αδυνατούν να ανταποκριθούν ας το δηλώσουν και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους!

10. Κατά την διάρκεια της δίωρης στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθούν τοπικές συνελεύσεις της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι., για συζήτηση περεταίρω μέτρων που αφορούν την ασφάλεια των ασθενών μας αλλά και την επιτακτική ανάγκη για στήριξη των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων.

11. Παράλληλα, την τετάρτη 16 Μαΐου 2018, κατά την ώρα της στάσης εργασίας, η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι και ο Π.Ι.Σ. θα πραγματοποιήσουν κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη.

Η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. είχε προειδοποιήσει πάμπολες φορές για την τραγική κατάσταση που αφέθηκαν να καταλήξουν τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, ζητώντας επιτακτικά λήψη συγκεκριμένων μέτρων μεταξύ άλλων, την δημιουργία Ομάδων Τραύματος σε όλα τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, την δημιουργία Κέντρου Τραύματος επιπέδου Ι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας καθώς επίσης και την δημιουργία Επίσημων Κλινικών Πρωτοκόλλων, μέτρα τα οποία θα έσωζαν τις ζωές τραυματιών που κατέληγαν στα Τ.Α.Ε.Π. των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Όλα είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στην δημοσιότητα εάν και εφόσον ζητηθούν.

Στόχος μας, δεν είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, τους οποίους θέλουμε στο πλευρό μας, αλλά η δημιουργία τέτοιων συνθήκων στα Δημοσιά Νοσηλευτήρια έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνουν και να απολαμβάνουν την περίθαλψη που η πολιτεία τους οφείλει. Το είπαμε πριν το λέμε και τώρα: «δεν πρόκειται να θρηνήσουμε άλλα θύματα και να είμαστε εμείς κατηγορούμενοι γιατί κάποια απλά δεν κάνουν τίποτα για τον εκσυγχρονισμό και αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων».

Αγαπητοί συνάδελφοι, συμφωνούμε απόλυτα ότι «ο πέλεκυς πρέπει να πέσει βαρύς», αλλά ο «πέλεκυς θα πρέπει να πάρει πρώτα τις κεφαλές όσων έχουν την οργανωτική και την πολιτική ευθύνη διαχείρισης των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων επί σειρά ετών και αδρανούν».

Κατόπιν, εάν θεωρηθεί και κριθεί ότι η ευθύνη βαραίνει άλλους, ας πέσει ο πέλεκυς βαρύς και στους άλλους, τους ιατρούς, οι οποίοι κάτω από δυσβάστακτες και τριτοκοσμικές συνθήκες επί σειρά ετών, αγωνίζονται να καλύπτουν τα πολλαπλά κενά και τις τρύπες του συστήματος που οι καθ’ ύλην Οργανωτικοί και Πολιτικοί Αρμόδιοι, προσπαθούν να μπαλώσουν με προσωρινά, ανούσια ημίμετρα, παρόλες τις αμέτρητες προειδοποιήσεις των ιατρών ότι με αυτή την διαχείριση κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές».