“Παρόν” στο μνημόνιο “ναι” στον προυπολογισμό η ΔΗΜΑΡ

Με 26 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να τάσσονται υπέρ του «ναι» στο νομοσχέδιο αλλά και το μνημόνιο, που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, ολοκληρώθηκε αργά τα ξημερώματα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, με το Φώτη Κουβέλη να επιμένει ότι οι θέσεις της ΔΗΜΑΡ δεν έχουν αλλάξει.

Έτσι μία μέρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, η ΔΗΜΑΡ κατέληξε ότι θα ψηφίσει «ναι» στον προϋπολογισμό και «παρόν» στο μνημόνιο με 77 από τα 109 μέλη του κόμματος να στηρίζουν την πρόταση αυτή που κατέθεσε ο Φώτης Κουβέλης, 26 να ψηφίζουν «ναι» σε όλα ενώ 6 ψήφισαν λευκό.

“Η ΔΗΜΑΡ παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για τα εργασιακά παραμένει”  δήλωσε και πρόσθεσε  ότι “δεν θα υπονομεύσουμε την παραμονή της χώρας στο ευρώ με ερασιτεχνισμούς και καλλιέργεια φρούδων ελπίδων”.

“Αλήθεια, αν η όλη συζήτηση είναι «περί όνου σκιάς» γιατί δε γίνεται αναστολή της εφαρμογής; Πολύ περισσότερο όταν η ίδια η Κομισιόν διατυπώνει επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τη συμβατότητα ορισμένων ρυθμίσεων με τη νομοθεσία της
Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ανέφερε αφήνοντας αιχμές για τον Γιάννη Στουρνάρα.

“Αυτές οι ρυθμίσεις, που δεν έχουν σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συγκροτούν”, συνέχισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, “με την υποστήριξη τμήματος των εργοδοτικών δυνάμεων της χώρας
– μια επιχείρηση πολιτικής-ιδεολογικής επιβολής ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανταγωνιστικότητας και εργασιακών σχέσεων”.

Τόνισε ακόμη ότι “η εξαίρεση των εργασιακών δεν θα δημιουργούσε πολιτική κρίση, εφόσον θα ψηφιζόταν το πακέτο μέτρων.

Δεν θα έδειχνε ένα κράτος που λέει «δεν πληρώνω» και αθετεί τις υποχρεώσεις μου.

Θα έδειχνε την απαίτηση ενός κράτους, που αναλαμβάνει να υλοποιήσει ένα πολύ βαρύ πακέτο μέτρων με περικοπές
συντάξεων, μισθών και επιδομάτων και ταυτόχρονα δεν δέχεται να υποβαθμίσει περαιτέρω τη ζωή των πολιτών και την προοπτική τους με την αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, με τρόπο που σε αρκετά σημεία παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Θα έδινε τη δυνατότητα να υπάρχει διαπραγμάτευση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, μπροστά στους λαούς της Ευρώπης. Και εκεί υπάρχουν πάρα πολλοί σύμμαχοι από όλο το πολιτικό φάσμα”.

Η θέση της ΔΗΜΑΡ έναντι του προϋπολογισμού πρέπει να καθοριστεί τελικά και με πολιτικά κριτήρια, πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης και εξήγησε γιατί δεν αναιρεί τη επιλογή να υπάρξει κυβέρνηση για να μη δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ και όχι την επιστροφή στην δραχμή.

“Αυτή μας η επιλογή παραμένει. Και όποιος επιχειρεί να τη συμψηφίσει με τη σταθερή μας θέση να υπερασπιζόμαστε τα
εργασιακά δικαιώματα, κάνει τουλάχιστον λάθος”, σημείωσε.

Κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να κάνουν κι αυτοί υποχωρήσεις για να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα και να διευκολύνει τη διαμόρφωση μιας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα στηρίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή καθώς δεν πρέπει να υποβαθμιστεί η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.