Παραιτήθηκε η ιαπωνική κυβέρνηση

Σε “ελεγχόμενη” παραίτηση προέβει σήμερα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας καθώς το αμέσως επόμενο βήμα είναι ο ανασχηματισμός και η σύσταση νέας πριν απο τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. 

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των υπουργών του την ώρα που μαίνεται ακόμη  η κρίση στις σχέσεις της χώρας με την Κίνα εξαιτίας των νήσων που οι δύο χώρες διεκδικούν απο κοινού. “Ο πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Όλοι οι υπουργοί παραιτήθηκαν”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οσάμου Φουτζιμούρα.

Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, κύριος στόχος του ανασχηματισμού είναι το υπουργείο Οικονομικών που θα αναλάβει ο Κορίκι Τζοτζίμα στη θέση του Τζουν Αζούμι στον οποίο θα ανατεθεί ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος εν όψει των δύσκολων βουλευτικών εκλογών.

Ο Νόντα, ο οποίος επανεξελέγη πρόσφατα επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας, θα ανακοινώσει μέσα στην ημέρα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Η δημοτικότητα του Ιάπωνα πρωθυπουργού που είχε εκλεγεί νωρίτερα φέτος με μεγάλη πλειοψηφία, μετά την αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης να διαχειριστεί το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, έχει μειωθεί αισθητά μετά την υιοθέτηση νόμου που προβλέπει την αύξηση του φόρου κατανάλωσης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Κοϊτσίρο Γκέμπα και Σατόσι Μοριμότο θα παραμείνουν στις θέσεις τους, στη δύσκολη αυτή περίοδο της διπλωματικής κρίσης με την Κίνα.

Παρότι η ένταση με το Πεκίνο δεν προβλέπεται να κλιμακώνεται περισσότερο ο πρωθυπουργος  Νόντα είναι πιθανόν να διορίσει στη νέα του κυβέρνηση την Μακίκο Τανάκα, ένα πρόσωπο που να θεωρείται κοντά στην Κίνα, ως ένδειξη καλής θέλησης προς το Πεκίνο. Ο διορισμός της θα είναι πάνω απ’ όλα συμβολικός, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Είναι η κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κακουέι Τανάκα που οδήγησε πριν από 40 χρόνια στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και η εικόνα παραμένει θετική στο Πεκίνο.