Η ”Κυπριάνα” ανεβαίνει σήμερα στη Ρώμη

Με αφορμή την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας του Συμβουλίου της ΕΕ , η Ρώμη παρουσιάζει την ”Κυπριάνα” του Νίκολα Πιζάνι.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την 1 Οκτωβρίου, στην αίθουσα Megna Aula του Πανεπιστημίου Λα Σαπιέντσα ,στις 7:30 μ.μ. Οι διοργανωτές είναι ο Σύνδεσμος Κυπρίων Ιταλίας ΝΙΜΑ, η πρεσβεία της Κύπρου και το Δημαρχείο ΙΙΙ της Ρώμης. Επίσης, την συναυλία στηρίζουν το Πανεπιστήμιο της Κοζέντζα, το Ευρωπαϊκό  Πανεπιστήμιο της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο της Καλάμπρια και το Πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα.

Εμπνευστής του έργου ”Κυπριάνα” είναι ο Γιάννης Μυράλης, όπου αργότερα πέρασε στους καθηγητές Ν. Πιζάνι και Μαρία Λουίζα Μπιγκάι, με αφορμή τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πρώτη παρουσίασή του έγινε στο δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στις 4 Μαρτίου 2011 και βασίζεται σε μελωδίες από την Κυπριακή μουσική παράδοση.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μεγάλο μέρος  του έργου αποτελούν μελοποιημένα ποιήματα των Κώστα Μόντη και Μαρίνας Αρμεύτη, καθώς και επιλεγμένα κείμενα που αναφέρονται στον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59 και στην Τουρκική εισβολή, τα οποία επέλεξε και απαγγέλλει η καθηγήτρια Μαρία Λουίζα Μπιγκάι.

Επίσης, οι Cyprus Young Strings Soloists δίνουν συναυλίες στο Βατικανό και στο Κυρηνάλιο Μέγαρο. Η συναυλία στο Κυρηνάλιο στις 17 Οκτωβρίου συμπίπτει με την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.