Παραδόθηκε στους προσκυνητές ο Πανάγιος Τάφος

Με κάθε τιμή και εν μέσω θρησκευτικής κατάνυξης ολοκληρώθηκε η τελετή για την παράδοση στο κοινό του πλήρως αποκατεστημένου από Έλληνες επιστήμονες, Παναγίου Τάφου του Ιησού στην Ιερουσαλήμ. Όπως προέβλεπε το πρόγραμμα ο Αλέξης Τσίπρας στις 9.15 έφτασε στην είσοδο της Παλαιάς Πόλης όπου και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Κατόπιν ο πρωθυπουργός μετέβη μαζί με τους δύο Πατριάρχες στον Πανάγιο Τάφο. Η αναστήλωση του ιερού κουβουκλίο του Παναγίου Τάφου αποτελεί παρακαταθήκη για την ενότητα των λαών τόνισε ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, για μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Εν μέσω των κεφαλών της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, στην τελετή της παράδοσης παρίσταται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου. Στα Ιεροσόλυμα μετέβησαν επίσης για το γεγονός διακεκριμένα πολιτικά στελέχη, όπως ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, καθηγητής στο ΑΠΘ Γιάννης Παντής, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά και ο πρύτανης του ΕΜΠ, καθηγητής Μελέτης Δημόπουλος, ο γενικός Προξένος Χρήστος Σοφιανόπουλος και ο Αναπληρωτής Γ. Προξένου Βασίλης Κοΐνης.
/Για την αναστήλωση αυτού του μοναδικού για τη χριστιανοσύνη αλλά και για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά μνημείου, απαιτήθηκαν περίπου επτά μήνες εντατικών και λεπτών εργασιών. Η συνολική δαπάνη του έργου αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε από ένα κοινό ταμείο στο οποίο συνεισέφεραν όλες οι θρησκευτικές Κοινότητες που εμπλέκονται στον Πανάγιο Τάφο, καθώς και άλλοι χορηγοί. Συγκεκριμένα, το αναγκαίο για την αναστήλωση ποσόν επιμερίστηκε ανάμεσα στην Ελληνορθόδοξη κοινότητα, τη Ρωμαιοκαθολική (Φραγκισκανική), την Αρμενική, τη Συριακή, την Αιθιοπική και την Κοπτική. Συνεισέφεραν επίσης ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ, οι Παλαιστίνιοι και η Μίκα Ερτεγκούν, χήρα ενός μεγιστάνα της πάλαι ποτέ μουσικής βιομηχανίας, του συνιδρυτή της Atlantic Records, Αχμέτ Ερτεγκούν. Η συμβολή της ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Ο μακαριώτατος Θεόφιλος έχει εκφράσει επανειλημμένως την ευγνωμοσύνη του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ενεργή του συμπαράσταση.Με τον κ. Θεόφιλο είχε εχθές συνάντηση και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κυρία Φώφη Γεννηματά.

Η ελληνική αντιπροσωπεία και οι υπόλοιποι διαπρεπείς προσκεκλημένοι στην τελετή παράδοσης του Παναγίου Τάφου και του Ιερού Κουβουκλίου, θα παρακολουθήσουν την παρουσίαση του έργου στην αίθουσα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, από την επικεφαλής υπεύθυνη, την καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Τώνια Μοροπούλου. Υπενθυμίζεται ότι η αναστήλωση και αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου έγινε από μια ομάδα περίπου 50 Ελλήνων επιστημόνων, με τη συμμετοχή δύο συντηρητών του υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, συνιστά άθλο ακόμη και μόνη η διασφάλιση της ομοφωνίας των θρησκευτικών κοινοτήτων, οι οποίες βρίσκονται σε διαρκή και σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους για τα δικαιώματα νομής του Παναγίου Τάφου. Είναι χαρακτηριστικό επ’ αυτού ότι η αναστήλωση του μνημείου έχει αναβληθεί πολλάκις κατά το παρελθόν, ακριβώς εξαιτίας αυτών των ερίδων. Ακόμη και τα κλειδιά του Τάφου του Ιησού φυλάσσονται από μια οικογένεια μωαμεθανών, καθώς οι χριστιανικές ομάδες δεν κατάφεραν ποτέ να συμφωνήσουν για το ποια θα είναι η κλειδοκράτωρ.