Παπαδόπουλος: Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ σημαντική για την Κύπρο

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τις αξιώσεις της Τουρκίας επί των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, καθώς και για την οικονομική αναβάθμιση της Κύπρου από διεθνείς οίκους και για θέματα ενέργειας .

Το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων ακολουθεί:

Ερώτηση: Πώς προβλέπεται αυτή η εβδομάδα για την Κύπρο;

Απάντηση: Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ σημαντική για την Κύπρο τώρα που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μας έχουν κατατάξει μια βαθμίδα πριν από την επενδυτική. Θέλω να υπενθυμίσω ότι η πατρίδα μας βρισκόταν σε βαθμίδα «σκουπιδιών» από το 2011 και μετά, και όλοι γνωρίζουμε πόσο ταλαιπωρηθήκαμε εκείνο το διάστημα που μείναμε εκτός αγορών μέχρι να επιστρέψουμε στις αγορές. Τώρα απολαμβάνουμε και την αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης και βρισκόμαστε μια βαθμίδα πριν από την επενδυτική, δηλαδή εκείνη που ήμασταν προηγουμένως. Το συνέδριο που θα γίνει σήμερα με σκοπό να προσεγγιστούν αμερικάνικες επενδύσεις στην Κύπρο λαμβάνει μια μεγαλύτερη διάσταση, διότι εκεί θα βρίσκονται εταιρίες που έχουν έρθει στην Κύπρο και έχουν επενδύσει. Εκεί θα βρίσκονται και επενδυτές που μπορούν να φέρουν σοβαρά κεφάλαια στην Κύπρο και να βοηθηθεί το επενδυτικό κλίμα ακόμη περαιτέρω, ούτως ώστε να διατηρηθεί η ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα που μας οδήγησε εκτός της κρίσης και θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη.

Ερώτηση: Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι γι’ αυτό;

Απάντηση: Αυτή η Κυβέρνηση, με τα μέτρα που έχει λάβει και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προβεί, απέδειξε ότι βοηθά τους ξένους επενδυτές. Φυσικά, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά στη γραφειοκρατία και σε αυτό το ζήτημα θέλω να υπενθυμίσω τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται ενώπιων της Βουλής, ούτως ώστε να μπορέσουμε ακόμη περισσότερο να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία και εννοώ τη δημιουργία των δύο υφυπουργείων στον ενεργειακό τομέα.

Όσον αφορά στο Κυπριακό: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί σήμερα με τον κ. Γκουντέρες σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο. Μια περίοδο κατά την οποία ο Τ/Κ ηγέτης εγκατέλειψε το τραπέζι των συνομιλιών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσπαθήσει να δώσει μια δίκαιη εικόνα γύρω από το ό,τι έχει συμβεί χωρίς, όπως ο ίδιος έχει πει, να μπει σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, αλλά και πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι θα πρέπει ν’ αρχίσει αμέσως ξανά ο διάλογος για το Κυπριακό. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος θα εξηγήσει στον Γ.Γ. του ΟΗΕ γιατί κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, όπως είναι οι αξιώσεις της τουρκικής αλλά και της τουρκοκυπριακής πλευράς στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, δηλαδή η εφαρμογή των τεσσάρων βασικών διασυνοριακών ευρωπαϊκών ελευθεριών για Τούρκους πολίτες μετά από τη λύση του Κυπριακού, η παραμονή στρατευμάτων [και] εγγυήσεων από μέρους της Τουρκίας αλλά και οι αξιώσεις που υπάρχουν σε σχέση με το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής στο κράτος από μέρος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αρκετά πειστικά επιχειρήματα σχετικά με το ότι αυτές οι απαιτήσεις δεν μπορούν να δώσουν ένα λειτουργικό κράτος ή ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που θα λειτουργεί εντός της Ε.Ε.

Ερώτηση: Είναι αλήθεια ότι ο κ. Άιντε θέλει να στηρίξει την απαίτηση της Τουρκίας για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες;

Απάντηση: Δεν έχω κάποια πληροφόρηση για το ότι ο κ. Άιντε θέλει να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά και να ήθελε δεν θα μπορούσε. Δεν μπορεί κανένας τρίτος να υποδείξει στην Ε.Ε. να παραβιάσει θεσμούς, συμφωνίες και συνθήκες. Ξέρετε πώς δουλεύει η Ε.Ε. Υπάρχουν συμφωνίες, συνθήκες και κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία της και θα ήθελα να σας πω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συναντήσεις που είχε με όλους τους ευρωπαίους ηγέτες και με τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συνόδους κορυφής που προηγήθηκαν αλλά και με τις επιστολές που έχει αποστείλει, έγινε δέκτης και αποδέκτης στήριξης από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τους ηγέτες της αλλά και τους θεσμούς της Ε.Ε. γύρω από την αξίωση αυτή της τουρκικής πλευράς.

Ερώτηση: Τι γίνεται με την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ. Γιούνκερ;

Απάντηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να μιλήσει διεξοδικά και διά ζώσης με τον κ. Γιούνκερ και το επιτελείο του, και θυμίζω ότι αυτά που μεταφέρθηκαν ήταν πλήρως ικανοποιητικά για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ερώτηση: Τον τελευταίο καιρό ακούγονται διάφορα, μέχρι και ισχυρισμοί για δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο. Πώς τα σχολιάζετε;

Απάντηση: Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν καν συνομιλίες. Ακόμη δεν γνωρίζουμε αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών και πότε. Υπενθυμίζω επίσης ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε κουραστεί να διαβάζουμε παρόμοιες αναλύσεις ή διαρροές και παρόμοιες «πληροφορίες» για οδικούς χάρτες, χρονοδιαγράμματα κ.λπ. και νομίζω έχει εγερθεί και αυτό το θέμα. Δεν ξέρω αν θυμάστε, πέρυσι τον Σεπτέμβριο κάποιο μιλούσαν για χρονοδιαγράμματα για τον Νοέμβριο, μετά για τον Μάρτιο και πάντοτε το ίδιο σενάριο. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Κατ’ αρχάς, είναι σαφής η κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014 ότι δεν μπορεί να επιβάλει κανείς χρονοδιαγράμματα [και] επιδιαιτησία στη διαδικασία και δεν υπάρχουν ούτε συμφωνίες ούτε προτάσεις για την κατεύθυνση του οδικού χάρτη που περιγράφεται. Κατ’ αρχάς, πρέπει ο κ. Ακιντζί να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών και οι δύο ηγέτες να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν οι συνομιλίες.

Ερώτηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει κάτι από το Γ.Γ. ΟΗΕ;

Απάντηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της τουρκικής πλευράς, για να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών. Mια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γ.Γ. ΟΗΕ σε μια τέτοια φάση του κυπριακού προβλήματος, νομίζω έχει τη δική της σημασία και το δικό της βάρος. Αναμένουμε λοιπόν ότι ο Γ.Γ. θα ακούσει με προσοχή τον Πρόεδρο σε αυτά που έχει να του πει και θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της επανέναρξης του διαλόγου, δηλαδή την επιστροφή της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ερώτηση: Tι γίνεται με θέματα ενέργειας;

Απάντηση: Η Κυβέρνηση προχωρεί κανονικά και το έχει αποδείξει. Ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον τρόπο που γνωρίζει και το έχει αποδείξει. Η προσέλκυση τέτοιων εταιριών-κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ όχι μόνο αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά δείχνει ότι αυτές οι εταιρίες, όπως είναι η EXON MOBIL, πιστεύουν ότι υπάρχουν αποθέματα στην κυπριακή θαλάσσια περιοχή. Επίσης αποδεικνύεται σε πολιτικό επίπεδο ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας εργάζεται πολύ σωστά και η παρουσία τέτοιων κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ δεν ήταν καθόλου τυχαία. Ήρθε μετά από συγκεκριμένα ταξίδια και προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, όπως τότε στο Νταβός και αργότερα σε συναντήσεις στην Ουάσιγκτον με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ερώτηση: Τι μηνύματα στέλνονται με τη στρατιωτική άσκηση ΟΝΗΣΙΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ;

Απάντηση: Είναι μια άσκηση που γίνεται στο πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ που συνομολόγησε η Κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό. Νομίζω ότι μια αεροπορική άσκηση στην Κύπρο βοηθά και τις δύο χώρες, ώστε να είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να συνεργαστούν από στρατιωτικής άποψης. Μέσα σς αυτό το πλαίσιο, αυτή η άσκηση είναι πολύ σημαντική, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα και μέχρι στιγμής διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις τις αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση αντιμετώπισε παθητικά τις τουρκικές ασκήσεις;

Απάντηση: Νομίζω ότι η ψυχραιμία σε τέτοιες περιπτώσεις και σε μια προσπάθεια να εξάγει η Τουρκία τα εσωτερικά της θέματα προ του δημοψηφίσματος, είναι η ενδεδειγμένη οδός. Η Κυπριακή Δημοκρατία όμως κάνει όλες τις ενέργειες και προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να υποδεχθεί αυτή η προκλητικότητα και παραβατικότητα της Άγκυρας. Στο θέμα των ασκήσεων δεν υπήρξαν παραβιάσεις, υπήρξαν παραβάσεις και καταγγέλλονται αυτές οι παραβάσεις και παραβιάσεις εκεί που πρέπει. Η ψυχραιμία λοιπόν είναι ο καλύτερος οδηγός.

Πηγή: PIO