Παραίτηση Επιτρόπου υγείας της ΕΕ για διαφθορά

Η παραίτηση υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΕ στον τομέα της υγείας που φέρεται ως εμπλεκόμενος σε υπόθεση δωροδοκίας από τις καπνοβιομηχανίες ταρακούνησε τις Βρυξέλλες. Οι αντικαπνιστικές οργανώσεις βλέπουν την παραίτηση του Dalli ως το αποτέλεσμα πολύμηνης  προσπάθειας να αναθεωρηθεί η νομοθεσία της ΕΕ για τον καπνό.

“Η σημαντική μεταρρύθμιση στη νομοθεσία έχει καθυστερήσει” δηλώνουν αρμόδιοι. Ο πρώην επίτροπος Dalli είχε προτείνει να γίνουν λιγότερο ελκυστικές οι συσκευασίες των τσιγάρων και πιο αυστηροί οι κανονισμοί για τις γεύσεις των τσιγάρων που φαίνεται πως απευθύνονται σε εφήβους καθώς και στα προϊόντα που δεν περιέχουν καπνό, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ο Dalli που είναι από τη Μάλτα παραιτήθηκε όταν το γραφείο της ΕΕ κατά της απάτης αποκάλυψε πως ένας Μαλτέζος επιχειρηματίας χρησιμοποίησε τη σχέση του με τον Επίτροπο για να ζητήσει προμήθεια από σουηδική εταιρία σε αντάλλαγμα για αλλαγές στη νομοθεσία.

O Dalli υποστήριξε πως παγιδεύτηκε από την καπνοβιομηχανία και πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο δεν του έδωσε το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά ζήτησε την παραίτησή του. “Ήταν αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου” δηλώνει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τη διαφθορά, η παραίτηση του Dalli κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιέσεις που δέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από lobby επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονται τις επαφές τους με Επιτρόπους ανοίγοντας την πόρτα στη διαφθορά.
Πηγή: AFP

Check Also

Αιμοληψία: 8+1 τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί να αντιμετωπίσει τις φοβίες του

*Της Έλενας Μιχαέλλας Ζαμανή Οι εξετάσεις αίματος είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο. Αποτελούν εξαιρετικής …

Υγεία: Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Υγεία: Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ Κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται η  Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ με σκοπό …