Παραίτηση ΒΟΜΒΑ Δημήτρη Κοντίδη

Ο Δημήτρης Κοντίδης έστειλε  γραπτώς τη παραίτηση του στο πρόεδρο της δημοκρατίας και στη σύγκλητο του ΤΕΠΑΚ τη περασμένη Παρασκευή.

Η παραίτηση Κοντίδη, αποτελεί αντίδραση στην τροποποίηση της νομοθεσίας που δίνει δυνατότητα στο Υπουργικό Συμβούλιο να διορίζει τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο, αλλά και στον “πόλεμο”, που όπως ο ίδιος δηλώνει ασκήθηκε στον ίδιο και στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου.

Ο Δημήτρης Κοντίδης είπε πως ο ίδιος θα αναμένει την αντίδραση του Προεδρικού πριν τοποθετηθεί πέραν των όσων αναφέρει στην ανακοίνωση του, λέγοντας ωστόσο “δεν έμαθα να είμαι υπό αίρεση κανενός” και υποστηρίζοντας πως “ο πόλεμος ήταν οργανωμένος για να περάσει αυτός ο νόμος”.

Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Κοντίδης εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τη συνταγματικότητα της σχετικής ρύθμισης της νομοθεσίας, ωστόσο τονίζει ότι δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να εμπλακεί το Πανεπιστήμιο σε νομική διαμάχη με την πολιτεία.

“Είναι σε όλους κοινό μυστικό ότι η όλη νομοθετική πρωτοβουλία αλλά και ο πόλεμος που δέχεται το Πανεπιστήμιο το τελευταίο διάστημα ελαύνονται, κατά κύριο λόγο, από προσωπικές φιλοδοξίες και άλλα μικροσυμφέροντα συγκεκριμένων ατόμων, εντός και πέριξ του Πανεπιστημίου, και ότι σχετίζονται με τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου”, συμπληρώνει ο Δημήτρης Κοντίδης.

Με δεδομένο, συνεχίζει, ότι “ο καυγάς γίνεται για την καρέκλα του Προέδρου και με δεδομένο ότι ο θεσμός του Προέδρου δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε λεπτό όντας υπό αίρεση, θα υποβάλω στο Συμβούλιο που με εξέλεξε, στην προσεχή τακτική συνεδρία του στις 16 Οκτωβρίου 2013, την παραίτησή μου από Πρόεδρος”, προσθέτοντας ότι θα παραμείνει απλό μέλος του Συμβουλίου.

Ο κ. Κοντίδης καλεί στην επιστολή του τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως ληφθεί υπόψη ότι το Πανεπιστήμιο χρειάζεται κατεπειγόντως σταθερή διοίκηση και Συμβούλιο σε πλήρη σύνθεση και ζητά από την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να μεριμνήσει για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.

Συγκεκριμένα, ζητεί όπως αποδεσμευθεί άμεσα μέρος του Β’ πόλου ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, ώστε να προχωρήσει η ανέγερση νέων κτιρίων, να διασφαλιστεί μια ελάχιστη κρατική χορηγία και να αναληφθεί η ευθύνη καταβολής των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων του προσωπικού που εντάχθηκε από τη δημόσια υπηρεσία, επιπρόσθετα της κρατικής χορηγίας των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, ζητά όπως αποπαγοποιηθούν μέσω της Βουλής οι θέσεις εκλεγμένων μελών ΔΕΠ που είναι από καιρό εγκεκριμένες ώστε να πληρωθούν και να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στα Τμήματα, όπως επίσης και η θέση Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών και να αποπαγοποιηθούν μέσω της Βουλής οι ανελίξεις του ακαδημαϊκού προσωπικού, χωρίς αύξηση του μισθολογικού κόστους.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Κοντίδης καλεί την Κυβέρνηση να στηρίξει το Πανεπιστήμιο ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στη λειτουργία του Τμήματος Καλών Τεχνών και του Τμήματος Δημόσιας Επικοινωνίας, που έχουν ήδη εγκριθεί ομόφωνα από τη Βουλή, υποδεικνύοντας ότι σύσσωμη η πόλη της Λεμεσού αγωνίστηκε για το Τμήμα Καλών Τεχνών, πριν καν την ίδρυση του Πανεπιστημίου.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ ευχαριστεί θερμά για την άριστη συνεργασία, τα μέλη του Συμβουλίου, τις πρυτανικές αρχές καθώς και όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ο Δ. Κοντίδης ανέφερε μεταξύ άλλων σε μία παράγραφο της επιστολής του ότι θα παραμείνει μέλος της συγκλήτου μιας και τον έχουν ψηφίσει και παραιτείται από τη θέση του προέδρου αντιλαμβάνομενος τις επικείμενες συγκρούσεις.