Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα κόμματα για τις δυσκολίες στην επανέναρξη των συνομιλιών

Για τις δυσκολίες που υπάρχουν στην επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας ως προς το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης των δύο ηγετών με το οποίο θα καθορίζεται η βάση λύσης του Κυπριακού, ενημέρωσε σήμερα τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών Κομμάτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς ενημέρωσε για τις διεργασίες που γίνονται, τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα, καθώς και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η όλη διαδικασία λόγω της τουρκικής εμμονής να υποβάλλει προτάσεις οι οποίες πόρρω απέχουν απ’ αυτά που είναι και τα ζητούμενα για να υπάρξει ένας νέος, σωστός, κύκλος διαπραγματεύσεων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Κάρογιάν, «κατέθεσε τις σκέψεις, τις προτάσεις της πλευράς μας καθώς και την επιμονή του να υπάρξει μια καθαρή βάση των διαπραγματεύσεων για να μπορέσει μια καλά προετοιμασμένη διαδικασία να φέρει και τα ποθούμενα αποτελέσματα».

«Αν θα είναι μια από τα ίδια δεν έχει κανένα νόημα», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε, επίσης, ότι «έχουμε συμφωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τις προϋποθέσεις που έχει θέσει αλλά και για την επιμονή του να υπάρξει μια ξεκάθαρη βάση των διαπραγματεύσεων που θα διασφαλίζει και τη μορφή της λύσης αλλά και θα διασφαλίζει την ευθυγράμμιση των όλων όσων συζητούνται με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι «υπήρξε μια ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να διαμορφωθεί κοινό ανακοινωθέν ή κοινή διαπραγματευτική βάση προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος».

«Είναι προφανές», είπε, «ότι εάν επαναρχίσει διάλογος χωρίς να υπάρχει κοινή διαπραγματευτική βάση θα έχουμε μια από τα ίδια. Για 39 ολόκληρα χρόνια γίνονται συνομιλίες με διάφορες μορφές, με διάφορες διαδικαστικές φόρμουλες χωρίς αποτέλεσμα».

Το αποτέλεσμα, είπε, είναι «να γίνεται πιο βαθύ το αδιέξοδο», προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό, η θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι χωρίς κοινή διαπραγματευτική βάση, απολύτως αποκρυσταλλωμένη, που να μην επιδέχεται οιασδήποτε αμφισβήτησης, δεν είναι νοητό να ξεκινήσουν οι συνομιλίες».

Αυτή είναι μια θέση, η οποία εξυπηρετεί το στόχο της λύσης, είπε και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις απλώς για να αποτύχουν ακόμα μια φορά».

«Είναι σαφές από τις μέχρι τώρα προσπάθειες ότι υπάρχει επιμονή της τουρκικής πλευράς σε θέσεις οι οποίες δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές και η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές θέσεις που εκφεύγουν των ψηφισμάτων, των αρχών του Διεθνούς δικαίου αλλά και του ευρωπαϊκού δικαίου», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι η ενημέρωση που έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν πολύ ικανοποιητική.

«Όμως, θεωρώ ότι από την ώρα που είναι ο κ. Ντάουνερ στο παιχνίδι θα δοκιμάσει και πάλι – και είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – να σημαδέψει την τράπουλα. Θα προσπαθήσει να μην έρθει Ευρωπαίος ειδικός όπως όλοι θέλουμε και ει δυνατόν να βοηθήσει την τουρκική πλευρά και προς την κατεύθυνση της πολυμερούς και του χρονοδιαγράμματος ακόμα και να κερδίσει θέσεις επί της ουσίας πριν ακόμα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», είπε.

«Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση και διαπίστωση και πιστεύω ότι όλοι μαζί πρέπει να αντιμετωπίσουμε πλέον αυτή την κατάσταση αποτελεσματικά», δήλωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης αναχώρησαν μετά τη σύσκεψη χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.