Παρέμβαση του βουλευτή Ανδρέα Καυκαλιά στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΟΑΣΕ

Άρχισαν στην Ανδόρα οι εργασίες της 16ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιήθηκε το Μεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ του ΟΑΣΕ με θέμα την προώθηση της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου.

Σε παρέμβασή του ο βουλευτής κ. Ανδρέας Καυκαλιάς, επικαλούμενος την κλιμακούμενη πολεμική ρητορική για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας, επεσήμανε ότι η άκρως επικίνδυνη κατάσταση των υπερεξοπλισμών και της έλλειψης σεβασμού σε καθολικές αρχές και στο στόχο της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας αντικατοπτρίζεται πλήρως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μιας περιοχής, ανέφερε, που καθρεφτίζει παγκόσμιες απειλές, όπως οι πόλεμοι δια αντιπροσώπων, η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, η φτώχεια και η ανισότητα, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η χρήση των φυσικών πόρων ως εργαλείο έντασης. Μιας περιοχής, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής, που γνωρίζει πολύ καλά το δίκαιο του ισχυρού, τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Ειδικότερα όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα ο κ. Καυκαλιάς επεσήμανε ότι δυστυχώς δεν υπήρξε διέξοδος στον τελευταίο γύρο των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ως των εγγυητριών χωρών, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με καθεστώς παρατηρητή. Δυστυχώς, υπογράμμισε ο κ. Καυκαλιάς, η Τουρκία επιμένει στη διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κύπρου, στο αναχρονιστικό καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης και σε αυτό που η ίδια ερμηνεύει ως μονομερές επεμβατικό της δικαίωμα.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμφισβητώντας το κυριαρχικό και διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα της Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των ενεργειακών της πόρων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Καλούμε εκ νέου την Τουρκία να εγκαταλείψει τις επεκτατικές βλέψεις της σε βάρος της Κύπρου και να επιτρέψει την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην κοινή τους πατρίδα, τόνισε ο κ. Καυκαλιάς.

Ο κ. Καυκαλιάς τόνισε την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης εντός του πλαισίου που καθόρισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μιας λύσης, πρόσθεσε, που να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες περί ασφάλειας και να εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

Ο κ. Καυκαλιάς στηλίτευσε τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, τα τεράστια κέρδη των εταιριών εξαγωγών όπλων στην περιοχή και των κατασκευαστικών εταιριών που μετέχουν στην ανοικοδόμηση των πληγεισών από τους πολέμους περιοχών, καθώς και τα «χρυσά» συμβόλαια για παροχή εξοπλισμού και συμβουλευτικών υπηρεσιών για αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης. Ο Κύπριος βουλευτής υπέδειξε ότι η επίτευξη συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και αλλού, προκειμένου να τερματιστεί η αιματοχυσία και ο ανείπωτος πόνος των προσφύγων, είναι θέμα συλλογικής συνείδησης. Πρέπει, τόνισε, να καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίτευξη λύσης στο Μεσανατολικό σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις σχετικές συμφωνίες. Πρέπει, πρόσθεσε ο κ. Καυκαλιάς, να πρυτανεύσουν η ενότητα και η αλληλεγγύη και οι διεθνείς προσπάθειες να εστιάσουν πρώτιστα στα γενεσιουργά αίτια της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης. Η μόνη βιώσιμη οδός, υπογράμμισε ο κ. Καυκαλιάς, είναι η προώθηση πολιτικών που θα οδηγούν στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των χωρών, μέσω ανθρωποκεντρικών πολιτικών, προς ένα δικαιότερο κόσμο.

Καταλήγοντας ο κ. Καυκαλιάς υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του πολιτικού ρόλου του ΟΑΣΕ προς εξυπηρέτηση του στόχου της ειρήνης στην περιοχή, περιλαμβανομένου του στόχου δημιουργίας ζώνης απαλλαγμένης από όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή και πραγματοποίησης διεθνούς διάσκεψης για το θέμα αυτό με συμμετοχή όλων των περιφερειακών παικτών. Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Καυκαλιάς τόνισε τον κεντρικό ρόλο της Κ.Σ.ΟΑΣΕ και των μετεχόντων στη Συνέλευση Κοινοβουλίων στον τομέα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας προς επίτευξη των στόχων αυτών.