Παρέμβαση Αβέρωφ στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνάντησης στο πλαίσιο της Συνόδου για το Κλίμα

Πραγματοποιείται σήμερα στο Ντουμπάι η Κοινοβουλευτική Συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στο πλαίσιο της 28ης Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών για τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28). Τη Συνάντηση συνδιοργάνωσαν η Διακοινοβουλευτική Ένωση και το Ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο βουλευτής κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, σε παρέμβασή του σε συζήτηση με θέμα «Πέρα από τη μείωση και την προσαρμογή: ενεργοποίηση μηχανισμών για απώλειες και ζημιές», επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Κύπρου στους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, την οποία επικύρωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων τον Δεκέμβριο του 2016.

Επισημαίνοντας την ανεπάρκεια των τρεχουσών στρατηγικών για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε ότι επιβάλλεται η ενεργοποίηση μηχανισμών, που δεν θα περιορίζονται στην παραδοχή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και ουσιαστικά τις απώλειες και ζημιές που προκαλούνται από αυτήν.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη, συνεπεία των ακραίων καιρικών φαινομένων και των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα. Επισήμανε δε ότι οι χρηματοοικονομικοί περιορισμοί, τα ανεπαρκή νομικά πλαίσια και η δυσκολία στην αντιμετώπιση των πολυδιάστατων αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αποτελούν τροχοπέδη στις προσπάθειες των κρατών να παράσχουν ολοκληρωμένες λύσεις. Για να προχωρήσουμε πέρα από τη μείωση και την προσαρμογή, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, πρέπει να επικεντρωθούμε στην πρακτική λειτουργία μηχανισμών, οι οποίοι θα στοχεύουν στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, τη δημιουργία ανθεκτικών πλαισίων πολιτικής και την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας, ώστε να επιτυγχάνεται η γρήγορη και αποτελεσματική αντίδραση στις απώλειες και τις ζημίες. Προς τούτο, επισήμανε, είναι αναγκαία η θέσπιση χρηματοοικονομικών εργαλείων, όπως μηχανισμών ασφάλισης, πλαισίων αποζημίωσης και αποκλειστικών πηγών χρηματοδότησης. Κλείνοντας, ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε την ανάγκη για ριζική αλλαγή προσέγγισης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για στήριξη πολιτικών και πρωτοβουλιών που υπερβαίνουν τον στόχο της μείωσης και της απώλειας από φυσικές καταστροφές.