Παρά το “deal” στο Eurogroup, δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος λέει η Moody΄s

Η απόφαση του Eurogroup θα δώσει «ανακούφιση» στην Ελλάδα, όμως το χρέος θα παραμείνει «μη βιώσιμο» και πιθανότατα θα χρειαστεί κάποια μείωση του αρχικού κεφαλαίου που δανείστηκε, σύμφωνα με την Moody’s Investors, που κάνει λόγο για «σημαντικά ρίσκα εφαρμογής».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του χρηματοπιστωτικού Οίκου, το χρέος της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο, παρά την βραχυπρόθεσμη ανακούφιση που προσφέρει το deal για το «ξεκλείδωμα» της επόμενης δόσης των 44 δισεκ. ευρώ  που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές της χώρας.

«Η πιθανότητα κήρυξης χρεοστασίου στα ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες είναι υψηλή, και δεδομένου ότι περίπου το 70% του χρέους το κατέχει ο επίσημος τομέας, μόνο μια μείωση του αρχικού κεφαλαίου από το χρέος του επίσημου τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας», τονίζει ο οίκος.

Στόχοι  της συμφωνίας του Εurogroup  ήταν να μειώσει το χρέος της Ελλάδας μέσω ενός μείγματος μείωσης επιτοκίων των δανείων, επιστροφή από την ΕΚΤ των κερδών που σχετίζονται με τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Τράπεζα και, πιθανότατα, μια επαναγορά ελληνικού χρέους σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

Κατά τον Διεθνή Οίκο υπάρχουν ακόμα σημαντικά ρίσκα εφαρμογής που σχετίζονται με το πρόγραμμα, λόγω και της «εξαιρετικά εύθραυστης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της Ελλάδας», σημειώνει η Moody’s.

«Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι οι στόχοι που μόλις συμφώνησε η Ελλάδα θα επιτευχθούν χωρίς καμία αστοχία».