Ιστορική η σημερινή μέρα για την Παλαιστίνη

Κοντά σε μια ιστορική απόφαση βρίσκεται η Παλαιστινιακή Αρχή καθώς θα ανακοινωθεί εντός τη ημέρας η ψηφοφορία των 193 κρατών μελών του ΟΗΕ στην αίτηση του Μαχμούτ Αμπάς να δοθεί στην Παλαιστίνη το καθεστώς του κράτους μη μέλους- παρατηρητή. Μια απόφαση που όπως όλα δείχνουν θα είναι θετική.

Από το 1974, οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται στο… προαύλιο του ΟΗΕ ως “οντότητα παρατηρητής” και με την ιδιότητα αυτή μετάσχουν των συνόδων της Γενικής Συνέλευσης και στις διεθνείς διασκέψεις. Αν γίνουν κράτος παρατηρητής, (ένα καθεστώς που έχει το Βατικανό),θα εξακολουθήσουν να μην έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στη Γενική Συνέλευση, να μην μπορούν να προτείνουν αποφάσεις ούτε να θέτουν υποψηφιότητα για αξιώματα στον ΟΗΕ αλλά θα έχουν αναβαθμισμένο status quo που θα τους ανοίγει διπλωματικές πόρτες, με τελική αυτή της αναγνώρισης τους ως ανεξάρτητο κράτος.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της συμφωνίας ωστόσο είναι η δυνατότητα των Παλαιστινίων να προσφεύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), σημείο στο οποίο αντιδρά έντονα το Ισραήλ, καθώς θα μπορούσε να βρεθεί σε μερικούς μήνες κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων.

Βεβαίως, η διαδικασία ένταξης στο ποινικό Δικαστήριο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Συνέλευση των κρατών που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, θεσμική πράξη με την οποία ιδρύθηκε το Δικαστήριο. Όμως ούτε το Ισραήλ ούτε οι ΗΠΑ είναι μέλη του.

Επίσης, το καθεστώς του κράτους- παρατηρητή, δίνει στην Παλαιστινιακή Αρχή τη δυνατότητα να υπογράψει συμβάσεις του ΟΗΕ για τα κοινωνικά ή πολιτικά δικαιώματα, να συμμετάσχει σε συνθήκες ανοικτές στα κράτη και να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ.

Ναι στο παλαιστινιακό Αίτημα είπαν Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Νορβηγία, Δανία,
Αυστρία και Ελβετία με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει ότι “η Ελλάδα είναι συνεπής προς την πάγια θέση αρχής της χώρας για την επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος στην βάση των δύο κρατών, ήτοι ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβιώνει με ειρήνη και ασφάλεια με το κράτος του Ισραήλ”.

“Ναι” αναμένεται να που επίσης οι ισχυροί Ρωσία, Κίνα και Ινδία με τη Μεγάλη Βρετανία να απέχει ψηφοφορίας και τον Γουίλιαμ Χείγκ να αφήνει ανοικτό ένα παραθυράκι για το “ναι” εφόσον λάβει κάποιες διευκρινίσεις- εγγυήσεις. Άγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσει η Αυστραλία.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Γερμανία και ο δορυφόρος της, Ολλανδία ο οποίες διαφοροποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Γραμμή που τάσσεται υπέρ της Παλαιστινιακής Αρχής. Η Γερμανία είχε καταψηφίσει πέρυσι και το Παλαιστινιακό αίτημα ένταξης στην UNESCO.

Παρόμοια είναι και η στάση των ΗΠΑ, «αδελφικού» συμμάχου του Ισραήλ, με την Χίλαρι Κλίντον, να επιμένει στην πάγια θέση της Ουάσιγκτον πως η λύση για το παλαιστινιακό περνά από το διάλογο με το Ισραήλ και “όχι από τη Νέα Υόρκη”.