Παπαζάχος: Δεν μπορώ με βεβαιότητα να πω πως είναι ο κύριος σεισμός

Ο καθηγητής Παπαζάχος μιλά για την ισχυρή δόνηση στην Κρήτη

«Δεν μπορώ με βεβαιότητα να πω πως είναι ο κύριος σεισμός» είπε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega για τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που ταρακούνησε σήμερα την Κρήτη και έγινε αισθητός σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά μέχρι και την… Αίγυπτο.

Βραχυπρόθεσμα οι σεισμοί δεν προβλέπονται οπότε δεν μπορούμε να δώσουμε τέτοιες πληροφορίες, είπε ο κ. Παπαζάχος, σημειώνοντας πως η περιοχή όπου εντοπίζεται το επίκεντρο της σημερινής δόνησης έχει υψηλή σεισμικότητα.

Όπως εξήγησε, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνεχιστεί ο έλεγχος των κτηρίων στο νησί.Σε συνεχή συνεδρίαση βρίσκεται το νομαρχιακό συντονιστικό όργανο εκτάκτων αναγκών μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα σε θαλάσσιο χώρο στα δυτικά της Κρήτης.

Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες του νησιού και ιδιαίτερα της περιοχής έχουν τεθεί σε συναγερμό προκειμένου να καταγράψουν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί ρωγμές κυρίως σε παλιά σπίτια, στην πλειοψηφία τους μη κατοικημένα, καθώς και μία κατολίσθηση στον επαρχιακό δρόμο Παλαιοχώρα – Κουντούρα ενώ ζημιές έχουν υποστεί και παλιά σπίτια στην παλιά πόλη των Χανίων από πτώση βράχων.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και αρκετές επιχειρήσεις καθώς προϊόντα έπεσαν από ράφια και οι συναγερμοί αποσυντονίστηκαν κατά την ώρα του σεισμού. Επίσης, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης (28213 και 40100) προκειμένου να αναφέρονται ζημιές και να σπεύδουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για να κάνουν καταγραφή.

Μέχρι στιγμής οι μετασεισμοί είναι δεκάδες αλλά οι σεισμολόγοι συνιστούν υπομονή καθώς τα δύο πρώτα 24ωρα μετά από την εκδήλωση ενός μεγάλου σεισμού είναι κρίσιμα για να φανεί αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.