Παπαδόπουλος: Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις τουρκικές επιδιώξεις

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είπε ότι θα
πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, δράσεις και ενέργειες σε πολλαπλά επίπεδα και επομένως αυτή είναι η στιγμή της ενότητας και της συλλογικής προσπάθειας και δεν θα μπούμε σε μια συζήτηση επίρριψης ευθυνών για ενδεχόμενα λάθη που έγιναν από την πλευρά μας.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως “υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, μέτρα τα οποία θα πρέπει να πάρουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις τουρκικές επιδιώξεις και τους τουρκικούς σχεδιασμούς, τόσο σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που πρέπει να συνεχίσουν, αλλά και στις αντιδράσεις της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων”.

Ανέφερε εξάλλου πως “οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να προχωρήσουν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε αυτούς τους σχεδιασμούς υπό εκβιασμό από πλευράς της Τουρκίας”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε πως ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα επιφυλαχθούν να τοποθετηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, όταν θα συνεχιστεί η συζήτηση του Εθνικού Συμβουλίου. Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ήταν σωστοί οι χειρισμοί που έγιναν στην Ελβετία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως δεν είναι αυτή η στιγμή για την όποια επίρριψη ευθυνών, για τη συζήτηση για λάθη τακτικής της πλευράς μας.

Κληθείς να πει αν την ευθύνη για το αδιέξοδο την έχει 100% η Τουρκία, ο Πρόεδρος ΔΗΚΟ είπε πως θεωρεί ότι οφείλεται στην Τουρκία. Αλλά, δυστυχώς, πρόσθεσε, “έχουμε ενώπιόν μας κάποια δυσάρεστα δεδομένα”.

“Η Τουρκία πέτυχε εκείνο που ήθελε. `Ενα αδιέξοδο χωρίς την επίρριψη ευθυνών. `Εχουμε ενώπιόν μας μια κακή δήλωση του ΓΓ των ΗΕ, η οποία δυστυχώς βοηθά τους τουρκικούς σχεδιασμούς”, ανέφερε.

Γι’ αυτό επιμένω, πρόσθεσε, “ότι αυτή δεν είναι η στιγμή για να προβούμε σε μια κριτική ή αξιολόγηση των λαθών που έγιναν από την πλευρά μας. Αυτή είναι η στιγμή όπου όλοι μαζί, συλλογικά, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς”.

Είπε πως “υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, μέτρα τα οποία θα πρέπει να πάρουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις τουρκικές επιδιώξεις και τους τουρκικούς σχεδιασμούς, τόσο σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που πρέπει να συνεχίσουν, αλλά και στις αντιδράσεις της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων”.

“Θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, δράσεις και ενέργειες σε πολλαπλά επίπεδα και επομένως αυτή είναι η στιγμή της ενότητας και της συλλογικής προσπάθειας. Επομένως σε αυτό το στάδιο δεν θα μπούμε σε μια συζήτηση επίρριψης ευθυνών για ενδεχόμενα λάθη που έγιναν από την πλευρά μας. Θα υπάρχει χρόνος για αυτό. Θα μπούμε σε αυτή τη συζήτηση, αλλά πρώτα θα πρέπει να ετοιμάσουμε τα επόμενα μας βήματα”, σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως “οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να προχωρήσουν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε αυτούς τους σχεδιασμούς υπό εκβιασμό από πλευράς της Τουρκίας”.

Ερωτηθείς αν συζήτησαν το θέμα αυτό στο Εθνικό Συμβούλιο σήμερα απάντησε: “`Οχι. Αυτό είναι ένα μέρος της συζήτησης. Συζητήσαμε άλλα θέματα”.