Κυπριανού για Εθνικό: Σήμερα ήταν απλή ενημέρωση, δεν μπήκαμε σε καμία άλλη διαδικασία

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού με το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου

Σήμερα είχαμε την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι είχε συζητηθεί την Πέμπτη το βράδυ, μέχρι τα ξημερώματα που τέλειωσε η Διάσκεψη. Έχει αποφασιστεί ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει ξανά την ερχόμενη Δευτέρα για να ανταλλάξει πλέον απόψεις και για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, αλλά πιο σημαντικό κατά την άποψη μου βέβαια, το πώς προχωρούμε παρακάτω.

Θέλω να πω τα εξής. Επειδή βλέπω κάποιους να είναι ευτυχισμένοι για την κατάληξη που είχαμε στο Κρανς Μοντανά. Να πω ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όχι απλά και μόνο δεν έχει λυθεί το Κυπριακό, όχι απλά και μόνο δεν έχουμε έρθει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στη λύση του Κυπριακού αλλά δυστυχώς έχουμε απομακρυνθεί. Αυτό είναι το αποτέλεσμα και στη βάση αυτού θα πρέπει να εκτιμήσουμε τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί. Με γνωστές τις δηλώσεις που έγιναν και από την πλευρά του ΟΗΕ αλλά και της Τουρκίας, για το πως διαμορφώνονται τα δεδομένα μετά και από την αποτυχία στο Κρανς Μοντανά.

Σε ότι μας αφορά δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε πάρα πολύ για το γεγονός ότι θα διαιωνιστεί η κατάσταση όπως αυτή τη στιγμή είναι διαμορφωμένη, με πολύ αρνητικά τα δεδομένα για την δική μας την πλευρά και χρειάζεται να καταβληθούν έντονες προσπάθειες έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Δεν θα ήθελα να πω οτιδήποτε περισσότερο. Είχα πει και το πρωί, προτιμώ να μιλήσω πρώτα στο Εθνικό Συμβούλιο να καταθέσω τις θέσεις και τις απόψεις του ΑΚΕΛ. Πρωτίστως για το πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, και δευτερεύοντος για το τι έχει συμβεί στο Κρανς Μοντανά, παρόλο που έχει και εκείνο τη δική του σημασία. Επαναλαμβάνω ότι η κατάσταση είναι σε πολύ κρίσιμη φάση, οριακή θα την χαρακτήριζα και χρειάζεται να δούμε πως ξαναδίνουμε την ελπίδα και την προοπτική ότι η χώρα μας μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Τα πράγματα όπως είναι αυτή τη στιγμή διαμορφωμένα, φοβούμαι ότι κάθε άλλο παρά εκπέμπουν ένα τέτοιο μήνυμα.

Τι πήγε στραβά; Δεν εκτιμήσαμε σωστά τη στάση της Τουρκίας; Νομίσαμε ότι ήταν έτοιμη για να κάνει κάποια κίνηση στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις αλλά τελικά δεν έγινε;

Να πω ότι η Τουρκία είναι η πλευρά η οποία έχει την κύρια ευθύνη για τις εξελίξεις. Και όχι μόνο σήμερα, διαχρονικά η Τουρκία συμπεριφέρεται με ένα τρόπο προκλητικό και απαράδεκτο. Και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές κάποιες απαιτήσεις τις οποίες προτάσσει. Το ερώτημα στο οποίο πρέπει να σταθούμε με ιδιαίτερη προσοχή είναι αν εμείς λειτουργήσαμε με τρόπο που να καθιστά ανέφικτη την προώθηση των στόχων της ή να τη δυσκολεύουμε σε όλη αυτή τη διαδικασία; Εδώ θα πρέπει να επικεντρωθεί η δική μας η προσπάθεια κατά την άποψη μου διότι ξέρουμε πολύ καλά πως λειτουργεί μέχρι σήμερα η Τουρκία. Αυτά αφήστε να τα πούμε στο Εθνικό Συμβούλιο πρώτα και θα τα πούμε μετά και δημόσια.

Το απόγευμα αναχωρείτε για την Αθήνα…

Νομίζω ότι επιβάλλεται να συζητήσουμε και ως κόμμα με την ελληνική κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα όπως έχω πει προηγουμένως. Αυτό είναι εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο. Θα γίνει αναφορά σίγουρα για το τι έχει συμβεί στο Κρανς Μοντανά αλλά αυτό δεν θα είναι το κύριο. Το κύριο είναι πως προχωρούμε παρακάτω.

Εσείς δηλαδή δεν είστε ικανοποιημένος για τους χειρισμούς του Προέδρου στο Κρανς Μοντανά;

Έχουμε ασκήσει έντονη κριτική στον κ. Αναστασιάδη όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες. Έχουμε και απόψεις και θέσεις για χειρισμούς που έγιναν στην Ελβετία. Αφήστε να τα πούμε την επόμενη Δευτέρα, να τα πω πρώτα στο Εθνικό Συμβούλιο. Νομίζω ότι είναι πιο σωστό πρώτα να τα πούμε εκεί που πρέπει και μετά δημόσια. Εμείς δεν συμπεριφερόμαστε όπως άλλοι και δεν θέλουμε να επενδύσουμε πάνω σε λάθη ή αρνητικές εξελίξεις οι οποίες έγιναν.

Έχετε υποβάλει κάποια ερωτήματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Σήμερα ήταν απλή ενημέρωση. Δεν μπήκαμε σε καμία άλλη διαδικασία