Παπαδόπουλος – Στεφάνου: Επιβεβαιώθηκε η κοινή πεποίθηση ότι ο τόπος χρειάζεται αλλαγή

Παπαδόπουλος – Στεφάνου: Επιβεβαιώθηκε η κοινή πεποίθηση ότι ο τόπος χρειάζεται αλλαγή

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος είχε σήμερα, συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, κ. Στέφανο Στεφάνου.

Μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία, έγιναν δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, δήλωσε τα εξής:

«Είχαμε μία πάρα πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ σε ένα άριστο κλίμα. Συμφωνούμε στην ανάγκη για αλλαγή και ως Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσουμε τις δικές μας επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την προσδοκία να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα κοινό πολιτικό πλαίσιο για όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα την κοινωνία.

Θεωρούμε ότι οι δυσάρεστες εξελίξεις στην Ουκρανία, αποδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη η χώρα μας να μπορέσει ξανά να σταθεί στα πόδια της, οικονομικά, κοινωνικά και στα ζητήματα που αφορούν την εθνική μας ασφάλεια.  

Και φυσικά το καίριο ερώτημα που θα μας απασχολήσει την αμέσως επόμενη περίοδο θα είναι το πιο θα είναι το καταλληλότερο πρόσωπο να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.

Σε ότι αφορά το ΔΗΚΟ, δική μας πρόθεση είναι να ανταποκριθούμε στην απαίτηση της κοινωνίας για αλλαγή, καθώς θεωρούμε ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές δεν θα είναι απλά μία εκλογική αναμέτρηση θα είναι ένας αγώνας για το παρόν και το μέλλον του τόπου και του λαού μας.»

 Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε τα εξής:

«Θα ήθελα να συμφωνήσω πλήρως με αυτά που έχει πει ο φίλος Νικόλας, και για το κλίμα της συνάντησης που ήταν άριστο πραγματικά και για τη διαπίστωση ότι αυτή η χώρα χρειάζεται αλλαγή γιατί τα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ αυτά τα χρόνια σε όλα τα βασικά ζητήματα που χαρακτηρίζουν και καθορίζουν την πορεία του τόπου και του λαού είναι πάρα πολλά και γι’ αυτό χρειάζεται να προσπαθήσουμε μέσα από τη συζήτηση με ειλικρίνεια και ανοιχτοσύνη, να μπορέσουμε να συνεργαστούμε έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να πετύχουμε την αλλαγή στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Οι καιροί όντως είναι δύσκολοι. Η κατοχή βαραίνει την Κύπρο και βλέπουμε τις παρενέργειες που δημιουργούνται σε σχέση και με τις εξελίξεις που επισυμβαίνουν διεθνώς τούτη την ώρα με την κατάσταση που υπάρχει στην Ουκρανία που ασφαλώς επηρεάζει και εμάς.

Επομένως το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα εντατικής δουλειάς με την ευχή και την ελπίδα ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα.»

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί αυτή η συνεργασία και κατά πόσον έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα, δεδομένου ότι κάποιοι έχουν ήδη εξαγγείλει υποψηφιότητα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι:

«Κάποιοι λένε ότι θα είναι παρατεταμένη και μεγάλη αυτή η προεκλογική εκστρατεία γιατί κάποιοι εξαγγέλλουν υποψηφιότητες.

Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας. Ασφαλώς επειδή θα είναι εντατική αυτή η δουλειά δεν θα πάρει σε μάκρος χρόνου.  Θα κρίνουμε και από την εξέλιξη των πραγμάτων. Το εκλογικό και πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό. Εμείς θα συνεχίσουμε τις επαφές μας. Θα έχουμε και συναντήσεις ως κόμματα, με άλλα κόμματα που συμμερίζονται την ανάγκη για να πετύχουμε αλλαγή. Μέσα από το διάλογο και τη συζήτηση θα δούμε πώς θα καταλήξουμε.»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε ότι αφορά την ΕΔΕΚ επισήμανε τα εξής:

«Η δική μας πρόθεση είναι ακριβώς να συζητήσουμε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ τις αμέσως επόμενες μέρες καθώς τουλάχιστον σε ότι μας αφορά, θεωρούμε ότι η ΕΔΕΚ είναι ένας δυνητικά σημαντικός εταίρος σε αυτή την προσπάθεια για αλλαγή. Θεωρούμε ότι μας ενώνουν κοινοί αγώνες σε ότι αφορά τις προσπάθειες βελτίωσης των πολιτικών και κοινωνικών δεδομένων του τόπου μας και επομένως αυτή θα είναι η δική μας επιδίωξη.»

Απαντώντας σε ερώτηση σε ότι αφορά τα κριτήρια και τη σκιαγράφηση του προφίλ της υποψηφιότητας που θα επιλεγεί, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε τα εξής:

 «Δεν έχουμε μπει σε τέτοια συζήτηση. Ανταλλάξαμε κάποιες προκαταρκτικές απόψεις σε σχέση με κάποια κριτήρια επιλογής που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν σε ότι αφορά το πρόσωπο που θα ηγηθεί της προσπάθειας για αυτή την αλλαγή.»

«Έχουμε ξεκινήσει μία προκαταρκτική συζήτηση και θεωρώ ότι σε ότι αφορά τα κριτήρια υπάρχει μια συναντίληψη για το ποια θα πρέπει να είναι αυτά τα κριτήρια τα οποία θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στην επιλογή αυτού του προσώπου.»

 Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Στεφάνου από την πλευρά του, δήλωσε τα εξής:

«Κάθε προσπάθεια που γίνεται για μια συνεργασία, ανεξαρτήτως του είδους της συνεργασίας, διαφορετικά κόμματα είμαστε, το κάθε κόμμα έχει τις δικές του ευαισθησίες, προτεραιότητες και προσεγγίσεις, γι’ αυτό χρειάζεται και αυτός ο διάλογος. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα ζητήματα να μας απασχολήσουν, θα ήμασταν τα ίδια κόμματα.

«Όμως από τη στιγμή όμως που υπάρχει η γερή βάση της αναγνώρισης της αδήριτης ανάγκης να υπάρξει αλλαγή στον τόπο και τερματισμό αυτής της διακυβέρνησης τότε υπάρχει και ένας κοινά αποδεκτός στόχος ο οποίος μπορεί να μας καθοδηγήσει σ’ αυτή τη δουλειά. Με σεβασμό και αλληλο-αναγνώριση των προτεραιοτήτων θα επιδιώξουμε συγκλίσεις και συναινέσεις. Γι’ αυτό κάνουμε και τον διάλογο.»