Οικολόγοι: Οι πολίτες θα πληρώσουν τα λάθη και την αδράνεια της Κυβέρνησης

Οικολόγοι: Οι πολίτες θα πληρώσουν τα λάθη και την αδράνεια της Κυβέρνησης

Είναι γνωστή η πολύχρονη αδράνεια της κυβέρνησης για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, κάτι που έχει άμεσο και αισθητό αντίκτυπο στην τιμή του ηλεκτρισμού στο νησί μας. Τώρα στο «success story» της κυβέρνησης Αναστασιάδη, έρχεται να προστεθεί και η απόφαση της για κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών.

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία και ο οικονομικός αντίκτυπος που θα έχει το αμέσως επόμενο διάστημα παγκόσμια, επηρεάζει αναπόφευκτα και την Κύπρο. Σημειώνουμε πως εισάγουμε το 80% των σιτηρών μας, τόσο για ζωοτροφές όσο και για αλευροποίηση, άρα θα επηρεαστούν άμεσα και οι τιμές των βασικών προϊόντων (ψωμί, γάλα, κτλ).

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τη επάρκειά μας σε αποθέματα σιτηρών. Να θυμίσουμε όλους ότι με τις σταδιακές αλλαγές του κλίματος μειώνεται συνεχώς η ικανότητα μας για παραγωγή δικών μας σιτηρών και η εξάρτηση μας θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Η έλλειψη αυτού του βασικού αγαθού θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία μας, με την αύξηση του πληθωρισμού και την αρνητική επιρροή της πραγματικής αγοραστικής αξίας του ευρώ. Σε μια χώρα που βασίζεται κατά μεγάλο βαθμό στην εισαγωγή σιτηρών, το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών, ήταν ένα ατόπημα από πλευράς της Κυβέρνησης. Ένα σφάλμα που – για ακόμη μια φορά – θα κληθεί να πληρώσει ο κόσμος και όχι οι μεγαλοεπιχειρηματίες που βολεύονται από τις κινήσεις της Κυβέρνησης.

Επιπλέον, η έλλειψη Σχεδίου Νήσου και η παραχώρηση της πολύτιμης γόνιμης γεωργικής γης μας για αναπτυξιακούς σκοπούς, είτε αυτό αφορά επαύλεις, γήπεδα γκολφ ή φωτοβολταϊκά πάρκα, δείχνει την έλλειψη σωστού στρατηγικού προγραμματισμού από πλευράς της κυβέρνησης μας και ιδιαίτερα από τις αρμόδιες πολεοδομικές αρχές.

Ας ελπίσουμε πως αυτή η κρίση θα μας συνετίσει επιτέλους και θα δούμε εφαρμογή των πολιτικών μέγιστης αξιοποίησης της πολύτιμη γης μας.