Παπαδόπουλος: Να σταματήσει η φυλάκιση για μη αποπληρωμή χρεών

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσει η πρακτική να φυλακίζονται πολίτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, επειδή πλήγηκαν καίρια από την οικονομική κρίση, λέγοντας πως αυτό προκαλεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση νόμου που κατέθεσε το κόμμα του και προνοεί την αναστολή πληρωμής του συσσωρευμένου οφειλόμενου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την αποπληρωμή τους σε δόσεις, ενόσω καταβάλλονται οι νέες οφειλές.

Αναφορικά με την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης συμβάλλει θετικά στις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλονται για εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και αποδεικνύει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το μόνο νόμιμο κράτος στο νησί, σέβεται τους νόμιμους πολίτες της.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, τα ΜΟΕ δεν υποκαθιστούν την ουσία του Κυπριακού η οποία θα πρέπει να συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις. “Επιπρόσθετα, είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε ότι η εμπιστοσύνη οικοδομείται καλύτερα όταν υπάρχει αμοιβαιότητα”.

Για παράδειγμα, είπε, το μέτρο που αφορά τους μουσουλμανικούς χώρους λατρείας που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, παρέχει τη δυνατότητα αμοιβαίας ανταπόκρισης από την τουρκική πλευρά αφού είναι γνωστό ότι αναρίθμητα μνημεία και χώροι θρησκευτικής λατρείας στα κατεχόμενα έχουν συληθεί και επιβάλλεται η συντήρηση και η προστασία τους.

Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέσει το θέμα στην τουρκική πλευρά, έστω και μετά τη μονομερή εξαγγελία αυτών των μέτρων.

Τράπεζα διαχείρισης προβληματικών δανείων

 

“Από το περασμένο καλοκαίρι, όταν είχαμε καταθέσει την πρόταση μας για το Εθνικό Πλαίσιο Επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, είχαμε επισημάνει ότι δυστυχώς οι τράπεζες της Κύπρου έχουν μετατραπεί από τράπεζες, σε οργανισμούς είσπραξης χρεών, γεγονός που επιδεινώνει την ύφεση”.

Είχαν εισηγηθεί, πρόσθεσε, ως άμεσο μέτρο, την ίδρυση μιας Τράπεζας Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε στην Ιρλανδία για να αποδεσμευτούν κεφάλαια, να αυξηθεί η ρευστότητα, να συγκρατηθούν οι τιμές των ακινήτων και να προστατευτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις μαζικές εκποιήσεις.

Ελπίζουμε, η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών να μην αποτελέσει ακόμα μια διακήρυξη, που δεν θα υλοποιηθεί, κατέληξε.