Παπαδόπουλος: Ιστορική και καθαρή απόφαση του κόμματος

Δήλωση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για αποχώρηση από την κυβέρνηση Αναστασιάδη

Η Κεντρική Επιτροπή, ψες, έλαβε την ιστορική και καθαρή απόφαση για αποχώρηση από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, μετά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να αγνοήσει πλήρως τις απόψεις και τις θέσεις του Κόμματος στο Κυπριακό και να ακυρώσει την προεκλογική συμφωνία που είχε με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Σύμφωνα με την απόφαση:

Η Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου επιβεβαιώνει τις παλαιές και περιλαμβάνει νέες υποχωρήσεις της πλευράς μας.

Υποχωρήσεις τόσες πολλές και τόσο σημαντικές, ώστε η Τουρκική πλευρά να πετυχαίνει τις περισσότερες από τις διαχρονικές επιδιώξεις της πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ανεξαρτήτως της έκβασής τους.

Δυστυχώς, μετά τη Συμφωνία αυτή, οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν από μία κακή βάση η οποία θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, σε μια κακή λύση.

Η συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος στην κυβέρνηση υπηρετούσε την προσπάθεια υλοποίησης της προεκλογικής συμφωνίας του Προέδρου Αναστασιάδη με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, ορθώς, ήταν συνεπές απέναντι στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στηρίζοντας με πολιτικό κόστος πολιτικές και αποφάσεις που είτε ήταν συμβατές με αυτή την προεκλογική συμφωνία είτε επιβάλλονταν από τις υποχρεώσεις της χώρας μας μετά την υπογραφή του Μνημονίου.

Δυστυχώς όμως, η συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου ακύρωσε στην πράξη την προεκλογική συμφωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση έχει ουσία και νόημα, όταν τα κόμματα που συμμετέχουν διαμορφώνουν από κοινού αποφάσεις. Όταν αυτό δεν συμβαίνει – και μάλιστα για ύψιστης και καθοριστικής σημασίας ζητήματα – η συμμετοχή ακυρώνεται στην πράξη.

Δυστυχώς, αυτό επέλεξε με τη στάση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με τη μονομερή απόφασή του, χώρισε δυνάμεις που ήταν ενωμένες.

Με αυτά τα δεδομένα η πολιτική ηθική και δεοντολογία επιβάλλουν την αποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος στην κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή καλούν τους Υπουργούς που είναι μέλη του Κόμματος καθώς και τους Προέδρους των Ημικρατικών Οργανισμών που προτάθηκαν από το Κόμμα όπως υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, ενεργώντας με συνέπεια και υπευθυνότητα θα συνεχίσει να τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης – μέσα και έξω από τη Βουλή – σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους μας.

Η τήρηση των δεσμεύσεων αυτών, αποτελεί το μόνο δρόμο για να βγούμε από την κρίση και το Μνημόνιο. Το Δημοκρατικό Κόμμα διατηρεί τις θέσεις του σε επιμέρους ζητήματα για τα οποία έχει εκφράσει διαφορετική άποψη, όπως για παράδειγμα οι αποκρατικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Θα συνεχίσει να συμμετέχει δημιουργικά και εποικοδομητικά στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί ως σώμα δημιουργικής συζήτησης και χάραξης συνολικής στρατηγικής στο Εθνικό θέμα και όχι ως βήμα απλής και εκ των υστέρων ενημέρωσης των κομμάτων.

Στην πορεία των διαπραγματεύσεων που έχουν αρχίσει, παρά την κάθετη διαφωνία μας με τη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου, θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε τις απόψεις μας και τις εναλλακτικές μας προτάσεις καθώς επίσης και να ενισχύουμε τη διαπραγματευτική θέση της πλευράς μας, εντός και εκτός Κύπρου.

Η ιστορία του Δημοκρατικού Κόμματος, οι πάγιες θέσεις και οι αρχές μας, το χρέος μας απέναντι στους πολίτες και στον τόπο, επέβαλαν αυτή την απόφαση.

Για το Δημοκρατικό Κόμμα, κανένα δέλεαρ συμμετοχής στη νομή της εξουσίας δεν μετρά μπροστά στις αξίες και τις αρχές μας.

Υπερασπιζόμαστε το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας.

Όσοι ονειρεύονται ή επιδιώκουν διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος, θα προσκρούσουν στην ενότητα και αποφασιστικότητα του περήφανου ΔΗΚΟικού κόσμου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, ενωμένο, συνεχίζει την κοινή προσπάθεια για προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού ελληνισμού, συνεχίζει τον αγώνα για λειτουργική και βιώσιμη λύση, συνεχίζει την καθημερινή μάχη για αναγέννηση της κυπριακής οικονομίας.