Παπαδόπουλος: Η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει γιατί είναι ικανοποιημένη με την κατοχή των εδαφών μας

Συνέντευξη στο Ελληνικό Πρόγραμμα της δημόσιας αυστραλιανής Ραδιοφωνίας SBS παραχώρησε ο Υποψήφιος Πρόεδρος, Νικόλας Παπαδόπουλος. Εξήγησε μεταξύ πολλών άλλων, πώς φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και ποιες αλλαγές απαιτούνται για να βγούμε απ’ αυτό. Παράλληλα ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά και την ελληνική κυβέρνηση για την ουσιαστική στήριξή τους στις διαπραγματεύσεις στο Κράν Μοντάνα.

Οι άξονες της νέας στρατηγικής
O κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν φαίνεται ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα βασικά προβλήματα ουσίας που αναδείχτηκαν στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, και κυρίως στο θέμα της Ασφάλειας. «Αν δεχτούμε κάτι τέτοιο, η επιρροή της Τουρκίας θα επεκταθεί και στο νότιο κομμάτι του νησιού. Αν αποδεχτούμε και τις άλλες παράλογες απαιτήσεις της, όπως στο νέο Σύνταγμα με την επίλυση του Κυπριακού, τότε το Κράτος θα καταρρεύσει».

«Το βασικό πρόβλημα», λέγει ο Νικόλας Παπαδόπουλος «είναι ότι η Τουρκία δεν έχει διάθεση να υπαναχωρήσει καθότι είναι ικανοποιημένη με την κατοχή των εδαφών μας και την παρουσία του στρατού της. Βασικό μέλημά μας είναι να προκαλέσουμε πολιτικό κόστος στην Τουρκία, να πιεστεί και να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις της».

Θεωρεί ότι η προσπάθεια θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδη, τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο όσο και σε διεθνές επίπεδο. «Με συμμαχίες που μπορούν να διαμορφωθούν, ιδιαίτερα στον ενεργειακό επίπεδο και με χώρες όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος. Θα μας βοηθήσουν ν’ αντιμετωπίσουμε την Τουρκία».
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος θεωρεί ότι θα πρέπει να πάρουμε μέτρα, ώστε να προκληθεί πολιτικό κόστος στην Τουρκία, και που θα αφορούν στην χρηματοδότηση, το άνοιγμα περαιτέρω ενταξιακών κεφαλαίων, την προσπάθεια αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν έχει σημασία το όνομα της λύσης, αλλά το περιεχόμενό της». Εξήγησε ότι η πορεία που θα πρέπει ν’ ακολουθηθεί στο Κυπριακό είναι πολύ ξεκάθαρη. «Έχουμε τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, έχουμε τις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού, τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Αυτό που ζητούμε είναι να επιστρέψουμε σε αυτές τις αποφάσεις και συμφωνίες κορυφής που είχαμε πετύχει στο παρελθόν και οι οποίες δυστυχώς σήμερα παραβιάζονται και από τις δικές μας ενέργειες και πολιτικές ηγεσίες. Δεν έχει σημασία το όνομα της λύσης, αλλά το περιεχόμενό της».

Και έδωσε το εξής παράδειγμα: «Αν ερχόταν αύριο στην Κύπρο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και μας έλεγε ότι έχει αποφασίσει ότι η ομοσπονδία δεν είναι η μορφή της λύσης του Κυπριακού και ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το ενιαίο κράτος. Όμως θα ζητήσει εκ περιτροπής προεδρία, θέλουμε για κάθε απόφαση να έχουμε βέτο, θέλουμε να έχουμε εγγυήσεις, να έχουμε στρατό, να μείνουν οι έποικοι, να μην επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους. Υπάρχει κανένας Ελληνοκύπριος που θα δεχόταν μια τέτοια λύση επειδή πλέον δεν συζητάμε για ομοσπονδία αλλά για ενιαίο κράτος. Φυσικά και όχι».

Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η μορφή της λύσης που συζητείται σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τις διαχρονικές προσδοκίες του Κυπριακού Ελληνισμού για βιώσιμη λύση. «Δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί το Κυπριακό με νέες υποχωρήσεις και γενναιόδωρες προσφορές, όπως γινόταν τα τελευταία δέκα χρόνια. Η μόνη πιθανότητα που έχουμε για να λύσουμε το Κυπριακό με μια λειτουργική και βιώσιμη λύση (όχι όμως και δίκαιη) είναι να πιέσουμε την Τουρκία».

«Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να περιορίζεται στον συντονισμό της συζήτησης»
Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι πρέπει να λαμβάνονται πρωτοβουλίες από τα Ηνωμένα Έθνη, ο Υποψήφιος Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «είδαμε ότι αντί να βοηθούν την επίλυση των προβλημάτων, στην ουσία υιοθετούν τις απαράδεκτες θέσεις της άλλης πλευράς. Βλέπουν ότι η Τουρκία είναι αδιάλλακτη και θεωρούν ότι είναι πιο εύκολο να πιέζουν την αδύναμη πλευρά που είμαστε εμείς. Ο ρόλος τους θα πρέπει να περιορίζεται στον συντονισμό της συζήτησης όπως προβλέπουν τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Για προεδρικές εκλογές και συνεργασίες
«Έχουμε συνεργασία ήδη με τρία κόμματα και επιδιώκουμε συνεργασία και με άλλα κόμματα, όπως οι Οικολόγοι, αλλά και με άλλες πολιτικές κινήσεις που δηλώνουν την ετοιμότητά τους να συνταχθούν μαζί μας σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Αν συσπειρωθεί ο χώρος μας, έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να περάσουμε στην δεύτερη Κυριακή των προεδρικών εκλογών και να τις κερδίσουμε», λέγει ο Υποψήφιος Πρόεδρος. Πρόσθεσε δε ότι «μέσα από τις επαφές μας με τον λαό, είδαμε την απαίτησή του για αλλαγή. Τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα λόγω της οικονομικής καταστροφής που ζήσαμε εξαιτίας λανθασμένων αποφάσεων και πολιτικών που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία και στην κατάρρευση του τραπεζικού μας συστήματος».

Ευγνωμοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και τον Νίκο Κοτζιά
«Για την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά οφείλουμε ως Κυπριακός Ελληνισμός να δώσουμε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας». Τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος και σημείωσε ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και η ελληνική κυβέρνηση καθόρισαν μια εθνική γραμμή σε ό,τι αφορά το σημαντικότατο κεφάλαιο της Ασφάλειας. «Η θέση για μηδέν Εγγυήσεις και μηδέν (τουρκικό) στρατό μετά τη λύση του Κυπριακού αποτελεί πλέον την εθνική μας θέση και αυτό οφείλουμε να το πιστώσουμε στον Νίκο Κοτζιά».