Παπαδόπουλος: Επανεξέταση φορολόγησης συντάξεων χηρείας

Δηλώσεις προέδρου Επιτροπής Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, ο πρόεδρος της, Νικόλας Παπαδόπουλος, προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με το θέμα της φορολόγησης της σύνταξης χηρείας, το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και το αίτημα για αποπαγοποίηση θέσεων προαγωγής.

Θέμα: Η ανάγκη επανεξέτασης της κατάργησης της απαλλαγής της σύνταξης χηρείας από το φόρο εισοδήματος, μετά από τα προβλήματα που προέκυψαν για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από την εφαρμογή του μέτρου αυτού.

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Θέλουμε να χαιρετήσουμε το γεγονός ότι μετά από την εγγραφή του θέματος, το οποίο είχε προκύψει σε σχέση με τις άδικες παρενέργειες που προκάλεσε η αλλαγή της νομοθεσίας σε σχέση με τη φορολόγηση της σύνταξης χηρείας, η κυβέρνηση επανήλθε σήμερα με μία εισήγηση, έτσι ώστε να αρθεί μερικώς η αδικία που –όντως- διαπιστώνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών, μας ενημέρωσε σήμερα ότι προτίθεται να επανέλθει μ’ έναν ειδικό συντελεστή για τη σύνταξη χηρείας της τάξης του 20%.

Αναλυτικότερα, η εισήγηση είναι: μετά το αφορολόγητο όριο των €19,500 να εφαρμόζεται ένας ειδικός συντελεστής της τάξης του 20% σε αντίθεση με 37%, που είναι σήμερα ο συντελεστής για το φόρο εισοδήματος, έτσι ώστε να υπάρχει μία εξοικονόμηση σε ότι αφορά τη σύνταξη χηρείας.

Δεν είναι ακόμη έτοιμο το υπουργείο να παρουσιάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά αυτό θα γίνει αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει αναδρομική ισχύ, έτσι ώστε όποιες αποκοπές έχουν προηγηθεί θα επιστραφούν στις ενδιαφερόμενες.»
Θέμα: Ο περί Φορολογίας Ακίνητης Ιδιοκτησίας Νόμος

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση για την προτεινόμενη διαφοροποίηση του φόρου στην ακίνητη ιδιοκτησία.
Δυστυχώς, ούτε και σήμερα έχουμε καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένα συμπεράσματα ως προς το ποια θα είναι η τελική φορολογία.

Έχουμε συζητήσει εναλλακτικά σενάρια. Μία εισήγηση είναι η πρόταση, που έχει φέρει η κυβέρνηση, άλλη εισήγηση είναι να παραμείνουν οι φορολογίες ως είχαν πέρσι, μέχρις ότου να καταλήξουμε σε άλλες εισηγήσεις σε μεταγενέστερο χρόνο ή να προχωρήσουμε σε διαφοροποίηση της κυβερνητικής πρότασης.

Ελπίζουμε ότι με βάση κάποια νέα στοιχεία που έχουμε ζητήσει από το Κτηματολόγιο για σενάρια που επεξεργαζόμαστε, να μπορέσουμε να καταλήξουμε σύντομα σε μία πρόταση, που ίσως να βρει θετική ανταπόκριση από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Εάν όχι, θα δούμε ακριβώς πως θα αντιμετωπίσουμε την κυβερνητική πρόταση στην Ολομέλεια την Πέμπτη.

Οφείλουμε, όμως, να διατυπώσουμε τη δυσαρέσκεια μας για το γεγονός ότι ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που αφορά ακριβώς μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες, μας έχει έρθει (την υστάτη) στη Βουλή των Αντιπροσώπων και δεν έχει δοθεί αρκετός χρόνος στην Επιτροπή Οικονομικών, αλλά και στην ίδια τη Βουλή να συζητήσει αυτά τα ζητήματα στο βάθος και στην έκταση που ακριβώς θα ανέμεναν από εμάς οι Κύπριοι φορολογούμενοι.

Είναι ένα φαινόμενο, που το διαπιστώνουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Όλα τα σημαντικά νομοσχέδια, κατατίθενται τις τελευταίες μέρες πριν να κλείσει η Ολομέλεια και δεν δίδεται επαρκής χρόνος για να εξεταστούν όλες οι πτυχές αυτών των σημαντικών νομοσχεδίων.

Εμείς σ’ αυτήν την πρόταση, που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση έχουμε πολλές επιφυλάξεις. Θέλουμε ορισμένα ζητήματα να τα επανεξετάσουμε και θεωρούμε ότι το ίδιο διατυπώνεται από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουμε να μην καλύψουμε το στόχο, που είναι η είσπραξη των ποσών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη φορολογία μέσα στα χρονοδιαγράμματα, που προνοεί η σχετική νομοθεσία.

Ενδεχομένως να πρέπει να δώσουμε παράταση σε ότι αφορά την είσπραξη. Αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει τη ρευστότητα του κράτους, ή ενδεχομένως να προκαλέσουμε και τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων και των δανειστών μας.

Και όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν οι συγκεκριμένες εισηγήσεις είχαν κοινοποιηθεί στα κόμματα, στις κοινοβουλευτικές ομάδες έγκαιρα, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε άποψη, αλλά να διαμορφώσουμε και εναλλακτικές εισηγήσεις.»

Ερώτημα: Υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών, δηλαδή;

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Όχι δεν υπάρχει ζήτημα στάσης πληρωμών, αλλά μπορεί να προκύψει ζήτημα ρευστότητας του κράτους γιατί υπολογίζονταν τα έσοδα από τη φορολογία των ακινήτων μ’ ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.»

Ερώτημα: Κύριε Παπαδόπουλε, θα πάει τελικά το νομοσχέδιο την Πέμπτη στην Ολομέλεια;

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Θα πάει, εάν θα περάσει είναι άλλο θέμα».

Ερώτημα: Περιμένετε από την κυβέρνηση να φέρει αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου;

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι από χθες που συζητούμε εναλλακτικά σενάρια και οι λειτουργοί του υπουργείου Οικονομικών και του Κτηματολογίου, βρίσκονται –συνεχώς- σε επικοινωνία μαζί μας, αλλά και έχουν παρουσιάσει διάφορα σενάρια, σε μια προσπάθεια να καταλήξουμε σε μία κοινή προσέγγιση. Αυτό δεν έχει, δυστυχώς, επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Ερώτημα: Που κατευθύνεται η Επιτροπή Οικονομικών, ποια είναι η τάση;

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Να μου επιτρέψετε, επειδή δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμα τις διαβουλεύσεις με την εκτελεστική εξουσία, αλλά και με τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες, να μην προκαταλάβω την απόφαση της Ολομέλειας.

Θα συζητήσουμε όλα αυτά τα σενάρια, θα συζητήσουμε τις προτάσεις, που έχουμε μπροστά μας στις κοινοβουλευτικές ομάδες και την Πέμπτη ακριβώς θα αποφασίσει η Ολομέλεια σε σχέση με το πως θα προχωρήσουμε».

Ερώτημα: Επειδή την Πέμπτη είναι η τελευταία Ολομέλεια…

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Υπάρχει εισήγηση να γίνει και άλλη Ολομέλεια γι’ αυτό σας λέω μην προτρέχετε, θα δούμε».

Θέμα: Αποπαγοποίηση επιλεγμένων παγοποιημένων θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για σκοπούς εύρυθμης λειτουργίας κρίσιμων υπηρεσιών.

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Σε ότι αφορά την αποπαγοποίηση συγκεκριμένων προαγωγών στη Δημόσια Υπηρεσία και στην ευρύτερη Δημόσια Υπηρεσία, έχουμε αποφασίσει σήμερα ομόφωνα στην Επιτροπή Οικονομικών να κοινοποιήσουμε μία επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, με την οποία να του ζητούμε σχετική ενημέρωση για το ευρύτερο σχέδιο, που αφορά τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και κατά πόσο οι συγκεκριμένες προαγωγές που έχουν έρθει κατ’ επιλογή ενώπιον της Βουλής εντάσσονται μέσα σ’ αυτό το σχέδιο μεταρρύθμισης.

Διότι, εγείρεται το ερώτημα γιατί προχωράμε με συγκεκριμένες επιλεγμένες προαγωγές και δεν αποπαγοποιούνται όλες οι προαγωγές, από τη στιγμή που δεν θα συνεπάγονται οποιανδήποτε μισθολογική αύξηση.

Ελπίζουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών μέσα στις επόμενες μέρες θα μας απαντήσει και θα εξηγήσει για ποιον λόγο έχουν επιλεγεί οι συγκεκριμένες θέσεις προαγωγής και κατά πόσο οι υπόλοιπες θέσεις προαγωγής θα επηρεάσουν οποιουσδήποτε σχεδιασμούς μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Εάν δεν επηρεάζουν οι υπόλοιπες προαγωγές τις μεταρρυθμίσεις -που προτίθεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση σε σχέση με την ευρύτερη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας- σημαίνει ότι κανονικά θα πρέπει να προχωρήσουν και να αποδεσμεύσουμε και να αποπαγοποιήσουμε όλες τις προαγωγές σε όλα τα κυβερνητικά τμήματα σε όλους τους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Άρα, με αυτήν την επιστολή, ζητούμε πληροφόρηση από το υπουργείο Οικονομικών για να ενημερωθούμε ποιος είναι ο ευρύτερος σχεδιασμός σε σχέση με τις προαγωγές στο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, το Δημοκρατικό Κόμμα θα καταθέσει την Πέμπτη πρόταση νόμου για να καταργηθεί η παγοποίηση των προαγωγών, που είχαμε περιλάβει με πρωτοβουλία της Βουλής των Αντιπροσώπων στον προϋπολογισμό του 2014, έτσι ώστε εάν η κυβέρνηση δεν μας ενημερώσει για το ποιος είναι ο σχεδιασμός για τις προαγωγές να αποδεσμευτούν όλες οι προαγωγές σε όλη τη Δημόσια Υπηρεσία.»

Ερώτημα: Δηλαδή, συνεπάγεται κάποιο οικονομικό κόστος η αποπαγοποίηση και των υπολοίπων θέσεων στη Δημόσια Υπηρεσία;

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Έχουμε ψηφίσει νόμο, ο οποίος προνοεί ότι οποιαδήποτε προαγωγή δεν σημαίνει ότι θα γίνει με μισθολογική αύξηση.»