Παπαδοπούλου: Προτεραιότητα όλων είναι η προστασία των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Πρόεδρο του Συμβουλίου για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών κα Αναστασία Παπαδοπούλου.

Μετά τη συνάντηση, η κα Παπαδοπούλου δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «είχα μια μακρά συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από αίτημα του τον περασμένο μήνα, να ετοιμάσω ένα έγγραφο με το οποίο να προτείνω κάποιες αρχές βάσει των οποίων θα απονέμεται προεδρική χάρη.

Μετά από εκτεταμένη έρευνα την οποία είχα κάνει παρέδωσα σήμερα το σημείωμα μου, το οποίο είναι πιστεύω εμπεριστατωμένο, τεκμηριωμένο και ίσως σε μεγάλη έκταση. Συζητήσαμε τις αρχές τις οποίες συνέστησα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι δύο αρχές είναι ότι πρέπει πάνω από όλα να διαφυλάξουμε και το συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και το κύρος του θεσμού του Προέδρου.

Έχοντας αυτά στο μυαλό μου ετοίμασα και παρέδωσα το σημείωμα σήμερα. Ο Πρόεδρος το είδε πολύ εμπεριστατωμένα, το μελέτησε σε έκταση και σε βάθος και φαίνεται ότι συμβαδίζουν οι απόψεις μας για το ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα ούτως ώστε να γίνει ένας κώδικας, βάσει του οποίου θα απονέμονται από εδώ και πέρα οι προεδρικές χάρες».

Σε ερώτηση κατά πόσο θα έπρεπε να δημοσιοποιείται η ταυτότητα του δράστη περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, η κα Παπαδοπούλου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το 80% των σεξουαλικών αδικημάτων έναντι παιδιών γίνονται εντός του κύκλου της οικογένειας του παιδιού. Η αποκάλυψη της ταυτότητας του θύτη εμμέσως, και αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην αποκάλυψη της ταυτότητας του θύματος.

Επειδή η προτεραιότητα όλων, και η προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι η προστασία των θυμάτων θα μπαίνουν πρώτα αυτά (τα θύματα) στο επίκεντρο της οποιασδήποτε πολιτικής».