Πανίκος Δημητριάδης: Πιο ισχυρή η Κύπρος μετά το τέλος της κρίσης

Ως καταλύτη που θα ενισχύσει την μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Κύπρου, χαρακτήρισε το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.

Σε ομιλία του σε γεύμα του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών, ο κ. Δημητριάδης , εξέφρασε την πεποίθηση ότι το τραπεζικό σύστημα και εν γένει η οικονομία της Κύπρου θα βγει πιο δυνατή από την κρίση, με τη βοήθεια, όμως, των Ευρωπαίων εταίρων και των κατάλληλων πολιτικών.

Με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον μηχανισμό στήριξης το 2014, ο διοικητής δήλωσε αισιόδοξος ότι το χρέος της χώρας θα υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 100% του ΑΕΠ. και τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια περιμένει συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ καθώς και πιο λιτό και ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα.

Μιλώντας για τις ιδιωτικές επενδύσεις και την ανάπτυξη ο κ. Δημητριάδης εκτίμησε ότι θα ενισχυθούν καθώς  ο περισσότερος ανταγωνισμός θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους του κεφαλαίου για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.