Κάτω απο το όριο της φτώχειας ένα στα πέντε παιδιά στην Ισπανία

Παρότι η κυβέρνηση Ραχόι προσπαθεί να αποφύγει την ένταξη της Ισπανίας στο Μηχανισμό Στήριξης, οι ισπανοί αντιμετωπίζουν ήδη όλες τις επιπτώσεις ενός σκληρού μνημονίου. Η ανεργία καλπάζει στο 25% με τις προβλέψεις να αναμένονται δυσοίωνες για το μέλλον.

Σοκαριστικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας (ΙΝΕ) δείχνει ότι ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών ζει κάτω απ το όριο της φτώχειας.  Το ποσοστό αυξήθηκε στο 21% το 2012, από 19,4% το 2011.

Παρόμοια είναι τα στοιχεία και για τον γενικό πληθυσμό, καθώς ένας στους πέντε ισπανούς ενήλικες( 21,1% ) δηλαδή δέκα εκατομμύρια άνθρωποι, ζει με λιγότερα από 7.355 ευρώ το χρόνο.

Στην θλιβερή αυτή εικόνα ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένο για το 2012 σε σχέση με το 2011 όπου έφτανε το  21,8%. Η βελτίωση οφείλεται στην αύξηση των ηλικιωμένων οι οποίοι έχουν μειωμένες συντάξεις αλλά σταθερό εισόδημα.

Το μέσο εισόδημα των οικογενειών μειώθηκε το 2012 κατά 1,9% στα 24.609 ευρώ, ενώ αυξήθηκε κατά 12,7%, από 9,8% πέρυσι, ο αριθμός των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους.

Περίπου το 44% των ισπανικών οικογενειών δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε διακοπές ενώ οι ξένοι που ζουν στην Ισπανία κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας σε ποσοστό 26,3% έναντι 19,8% των Ισπανών.

Πολλοί φιλανθρωπικοί οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει για περεταίρω αύξηση της φτώχειας  στην Ισπανία.