Παμπορίδης: Το νέο πρόγραμμα στοχεύει τη μείωση στις λίστες αναμονής

Πρόγραμμα που στοχεύει στην άμβλυνση του προβλήματος που δημιουργείται με τις λίστες αναμονής στα δημόσια νοσηλευτήρια εισάγει το Υπουργείο Υγείας με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παμπορίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι υπάρχει «μεγάλος χρόνος αναμονής των ασθενών για παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας που υποβαθμίζει την εικόνα των Υπηρεσιών Υγείας των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ενώ παράλληλα πολυδάπανος και υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμός που έχει εξασφαλιστεί από το υστέρημα του Κύπριου πολίτη, του φορολογούμενου αξιοποιείται κυρίως κατά το επίσημο ωράριο της Δημόσιας Υπηρεσίας».

Τόνισε ότι «σε μια προσπάθεια να ΄κτυπηθούν΄ οι λίστες αναμονής οι οποίες χρονίζουν – και είναι ένα θέμα που με εντολές του Προέδρου της Δημοκρατίας κινήθηκε το Υπουργείο Υγείας για να το αντιμετωπίσει – ανακοινώνεται σήμερα ότι, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εισάγεται πρόγραμμα που στοχεύει στην εκμετάλλευση των υποδομών του δημοσίου πρωτίστως, αλλά και του στελεχικού προσωπικού των δημοσίων νοσηλευτηρίων μέσω πιλοτικών προγραμμάτων υπερωριακής απασχόλησης κατά τις απογευματινές ώρες».

Πρόσθεσε ότι στόχος του προγράμματος είναι «να ‘κτυπηθούν’ οι λίστες αναμονής, ενώ παράλληλα προνοούνται διαδικασίες επικουρικής παραπομπής στον ιδιωτικό τομέα των ευρισκομένων στις λίστες αναμονής που δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται από την υπερωριακή απασχόληση του απογεύματος στα δημόσια νοσηλευτήρια».

Εξήγησε ότι «θα προωθούνται στον ιδιωτικό τομέα περιστατικά τόσο με συμβεβλημένα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έχουν αποδεχθεί να προσφέρουν συγκεκριμένες υπηρεσίες στο Υπουργείο Υγείας όσο και με τη μέθοδο του δελτίου επιδότησης, αυτό που παλαιότερα ονομάζαμε κουπόνι, αφού θα παρέχεται η δυνατότητα στους ασθενείς που παραπέμπονται στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, να επιλέξουν να λάβουν το δελτίο επιδότησης και να αποφασίσουν οι ίδιοι ποιος θα είναι ο τελικός παροχέας υπηρεσίας υγείας που θέλουν να λάβουν, καταβάλλοντας οι ίδιοι το υπέρτερο ενδεχόμενο κόστος που μπορεί να προκύπτει».

Πρόσθεσε ότι λεπτομερείς πτυχές του προγράμματος και των διαδικασιών θα δοθούν σε συνέντευξη Τύπου που θα παραθέσει ο ίδιος στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι το συνολικό κονδύλι για το πρόγραμμα μπορεί να ανέλθει στο ποσό των 10 εκ. ευρώ, σημειώνοντας ότι θα διατεθούν άμεσα κονδύλια της τάξη των 2-3 εκ. ευρώ για να μειωθούν οι πρώτες λίστες.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι υπάρχουν λίστες αναμονής από οκτώ μέχρι και για 24 μήνες. «Αυτά πρέπει να εκλείψουν.

Είναι βραχυπρόθεσμα μέτρα που κατ’ εντολή του Προέδρου μελετώνται και λαμβάνονται με άμεση εφαρμογή προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα των συμπολιτών μας και μέχρι να εξαγγελθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας κατόπιν αποφάσεων που θα λάβει όπως και ο ίδιος ανακοίνωσε πρόσφατα», είπε ο Υπουργός Υγείας.

Επεσήμανε ακόμη ότι «η λειτουργία των πιλοτικών προγραμμάτων με την υπερωριακή απασχόληση των επαγγελματιών του δημοσίου τελεί πάντα υπό την αίρεση της εφαρμογής τα νομοθεσίας περί διακρίβωσης του χρόνου άφιξης και αναχώρησης από το χώρο εργασίας, τη γνωστή κάρτα» προσέλευσης.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί σε σχέση με το ΓΕΣΥ είπε ότι «το πρόγραμμα που εφαρμόζεται αφορά την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που χαρακτηρίζεται από οξύτητα για τους ασφαλισμένος του δημοσίου.

Το ΓΕΣΥ είναι σύστημα ισότιμης κάλυψης ολόκληρου του πληθυσμού», προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα για να κτυπηθούν οι λίστες αναμονής «είναι μια πυροσβεστική λύση που όμως θα βοηθήσει πολλούς συμπολίτες μας εν αναμονή των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων».

Πρόσθεσε ότι η πλήρης μεταρρύθμιση θα χρειαστεί χρόνο για να εμφανίσει τα αποτελέσματα της και μέχρι τότε η εντολή του Προέδρου είναι για όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες στην καθημερινότητα τους επισκεπτόμενοι ντα δημόσια νοσηλευτήρια, να επιχειρείται η αντιμετώπιση τους με πρακτικές λύσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τους τόσο τις υποδομές και δυνατότητες του δημοσίου να λειτουργεί απογευματινές ώρες όσο και τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα να συνδράμει στην προσπάθεια.