Παγκόσμια Τράπεζα:Βελτίωση της Ελληνικής επιχειρηματικότητας

Για βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών στην Ελλάδα κάνει λόγο η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 78η θέση απο έναν κατάλογο 185 χωρών.Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση “Doing Business” της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα εντάσσεται στον κατάλογο των δέκα χωρών που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών, σκαρφαλώνοντας την σχετική λίστα κατά 11 θέσεις σε σχέση με πέρυσι,  αφού βρισκόταν στην 89 θέση.

Στην έκθεση σημειώνεται η βελτίωση στο χρόνο έκδοσης οικοδομικών αδειών, η μεγαλύτερη προστασία των επενδυτών, καθώς και η βελτίωση της διαδικασίας εξυγίανσης των αφερέγγυων επιχειρήσεων. Ωστόσο, δύσκολη και χρονοβόρα παραμένει η διαδικασία έναρξης νέας επιχείρησης στη χώρα μας.

Η κατάταξη των χωρών προκύπτει ύστερα απο την αξιολόγηση των επιδόσεων των χωρών σε επιμέρους τομείς, με τους κυριότερους να αφορούν στην ίδρυση νέας επιχείρησης, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 146η θέση, στην ηλεκτροδότηση, όπου καταλαμβάνουμε την 58η θέση, στη χορήγηση κατασκευαστικής άδειας(31η θέση), την προστασία των επενδυτών(117η θέση), την εκκαθάριση των επιχειρήσεων που πτωχεύουν, τις διαδικασίες για εξυγίανση και την εφαρμογή των συμβάσεων.

Οι χώρες με την μεγαλύτερη βελτίωση των συνθηκών επιχειρηματικότητας είναι η Πολωνία, Ουκρανία, Σρι Λάνκα, Ουζμπεκιστάν, Μπουρούντι, Μογγολία, Κόστα Ρίκα, Σερβία, Καζακστάν και Ελλάδα. Ενώ τις πρώτες θέσεις της λίστας για την βελτίωση της επιχειρηματικότητας καταλαμβάνουν για άλλη μια χρονιά η Σιγκαπούρη, Χόνγκ Κόνγκ, Νέα Χηλανδία, ΗΠΑ και Δανία.