Παγκόσμια πτώση στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών

Νέα υποχώρηση καταγράφουν παγκοσμίως οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, με την αγορά να βρίσκεται σε αρνητικη τροχιά για τρίτο χρόνο.

Το τρίτο τρίμηνο του έτους και για 12ο συνεχόμενο τρίμηνο η παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών καταγράφει κάμψη. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Gartner, που παρουσιάζει ο ΣΕΠΕ, οι πωλήσεις PCs παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 3,6% το 3ο τρίμηνο του 2017 και κατήλθαν σε 67 εκατ. μονάδες.

«Ενώ υπήρχαν ενδείξεις σταθεροποίησης στον κλάδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε βασικές περιοχές, μεταξύ των οποίων ο EMEA, η Ιαπωνία και η Λατινική Αμερική, τα σχετικά σταθερά αποτελέσματα αυτών των περιοχών αντισταθμίστηκαν από την αμερικανική αγορά, η οποία παρουσίασε μείωση 10% σε ετήσια βάση», αναφέρουν οι αναλυτές της Gartner.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, η ζήτηση για επαγγελματικά PCs, λόγω των αναβαθμίσεων των Windows 10, συνέχισε να οδηγεί τις αποστολές σε όλες τις περιοχές, αλλά το πρόγραμμα ανανέωσης των συσκευών ήταν διαφορετικό από περιοχή σε περιοχή.

Από πλευράς κατασκευαστών, το 3ο τρίμηνο του 2017, η HP Inc. και η Lenovo πρακτικά βρέθηκαν σε μια “ισοπαλία” για την πρώτη θέση στην αγορά υπολογιστών με βάση τον όγκο των αποστολών. Ωστόσο, η HP κατάφερε, το εξεταζόμενο διάστημα, να ενισχύσει τις δυνάμεις της, καθώς γνώρισε πέντε συνεχόμενα τρίμηνα παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ η Lenovo ακολούθησε πτωτική τάση με μείωση των αποστολών σε οκτώ από τα 10 τελευταία τρίμηνα.

Στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρέθηκε η Dell, της οποίας οι πωλήσεις ήταν ελαφρώς χαμηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με την εταιρεία να σημειώνει την πρώτη ετήσια πτώση πωλήσεων από το 1ο τρίμηνο του 2016.