Παγκόσμια πρωτοπορία του Μακάρειου Νοσοκομείου

Ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης, δήλωσε σήμερα ότι σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες κατέστη δυνατή η λειτουργία ενός υπερσύγχρονου Παιδοηπατολογικού/ Παιδογαστρεντερολογικού Κέντρου, με τη συνεργασία μεταξύ Kings College Hospital και Μακάρειου Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο Υπουργός είχε σήμερα συνάντηση με τον δρα Babu Vadamalayan, Ειδικό Παιδογαστρεντερολόγο από το King’s College Hospital του Λονδίνου, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο στα πλαίσια της υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί τον Φεβρουάριο 2012 μεταξύ του Μακάρειου Νοσοκομείου και του King’s College Hospital.

Μέσω του Μνημονίου θεσμοθετείται και διευρύνεται η συνεργασία των δύο Νοσοκομείων στους τομείς της Παιδοηπατολογίας και Παιδογαστρεντερολογίας.
Στις προηγούμενες μέρες, ο δρ Vadamalayan εξέτασε 50 παιδιατρικούς ασθενείς με περίπλοκα γαστρεντερολογικά περιστατικά στο νεοσύστατο Παιδοηπατολογικό/ Παιδογαστρεντερολογικό Κέντρο που λειτουργεί στο Ιατρικό Κέντρο Έγκωμης.

Όπως αναφέρεται, διενήργησε παράλληλα για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ (ΝΑΜΙΙΙ) διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδοσκοπήσεις σε παιδιατρικούς ασθενείς χρησιμοποιώντας τον προηγμένο εξοπλισμό ενδοσκόπησης που έχει προμηθευτεί πρόσφατα το ΝΑΜΙΙΙ για τον σκοπό αυτό, ανάμεσα στον οποίο περιλαμβάνεται και η γνωστή ως ενδοκάψουλα.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα προηγμένο τρόπο εξέτασης του λεπτού εντέρου, μέσω φωτογράφησης. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το Μακάρειο Νοσοκομείο είναι το πρώτο νοσοκομείο ανά το παγκόσμιο που χρησιμοποιεί αυτού του είδους τον ιδιαίτερα προηγμένο ιατρικό εξοπλισμό.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Πετρίδης ευχαρίστησε θερμά τον δρα Vadamalayan και το Kings College Hospital του Λονδίνου, για την ανεκτίμητη προσφορά τους προς τους Κύπριους ασθενείς.

Σημείωσε πως η συνεργασία με το βρετανικό Νοσοκομείο θα ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς σύντομα θα έρθει στην Κύπρο αξιωματούχος του Kings College Hospital για την υπογραφή τεχνικού είδους συμφωνίας συνεργασίας με το Μακάρειο Νοσοκομείο.

Είπε, επίσης, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι μετά τη συμφωνία με το βρετανικό Νοσοκομείο οι ασθενείς δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στο εξωτερικό για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς η ταλαιπωρία των ασθενών μειώνεται σε μεγάλο βαθμό, ενώ περιορίζονται αισθητά και οι δαπάνες που θα ήταν αναγκαίες για τη μετάβαση τους στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης.

Εξέφρασε, τέλος, τις ευχαριστίες του προς τη δρα Πρωτοπαπά, η οποία συμβάλλει τα μέγιστα στην υλοποίηση της συμφωνίας με το βρετανικό Νοσοκομείο.
Από πλευράς του ο δρ Vadamalayan ανέφερε πως με βάση τη συμφωνηθείσα συνεργασία μεταξύ των δύο κλινικών, επισκέπτεται το Παιδοηπατολογικό/Παιδογαστρεντερολογικό Κέντρο τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο.

Οι παιδιατρικοί ασθενείς, σημείωσε, εξετάζονται σε συνεργασία με τους θεράποντες Ιατρούς τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Η παρακολούθηση των ασθενών αυτών, πρόσθεσε, πραγματοποιείται συστηματικά από το King’s College Hospital μέσω του συστήματος τηλεϊατρικής που έχει αναπτυχθεί.

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ Kings College Hospital και Μακάρειου Νοσοκομείου θα ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο.