Εγκανιάστηκε η νέα έδρα της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων

Τελέστηκαν σήμερα στη Λευκωσία τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Αναλήψεως και Αγίου Φιλουμένου του Αγιοταφίτου της εν Κύπρω Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, προστούντων των Μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεου και του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγόριου, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου.

Τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Αναλήψεως και Αγίου Φιλουμένου του Αγιοταφίτου αποτέλεσαν ουσιαστικά και τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της έδρας της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο.

Το νέο κτηριακό συγκρότημα της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου δημιουργήθηκε με την αναπαλαίωση διατηρητέου κτίριο στην οδό Αρχιμανδρίτου Κυπριανού, που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στην παλιά Λευκωσία, πολύ κοντά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Το κτιριακό συγκρότημα συνολικού εμβαδού 900 τ.μ. περιλαμβάνει πέρα από τον Ιερό Ναό της Αναλήψεως και Αγίου Φιλουμένου του Αγιοταφίτου, ο οποίος οικοδομήθηκε στην εσωτερική αυλή του διατηρητέου συγκροτήματος, τα γραφεία της Εξαρχίας, οικία του Εξάρχου, χώρους υποδοχής και χώρους φιλοξενίας.

Σημειώνεται ότι η μεταφορά της έδρας της Εξαρχίας κρίθηκε αναγκαία καθώς λόγω της τουρκικής εισβολής η προηγούμενη έδρα της Εξαρχίας στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στον Κουτσοβέντη τελεί υπό κατοχή από το 1974.

Η νέα έδρα της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο οικοδομήθηκε με χορηγία του Ρώσου μεγιστάνα Ιγκόρ Αλτούσκιν, ιδρυτή και μεγαλομετόχου της ρωσικής RMK, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης χαλκού στη Ρωσία, υπό την ευθύνη του Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεου.