Παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη η Κύπρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί σήμερα μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη και ένα καθόλα σύγχρονο, ποιοτικό και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα.

Υπογράμμισε ότι η ναυτιλία είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες που μπορούν να συνδράμουν στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, στις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την επέτειο των 50 χρόνων του κυπριακού νηολογίου, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η ύπαρξη φυσικού αερίου δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές για την κυπριακή ναυτιλία, ενώ επεσήμανε ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για άρση του τουρκικού εμπάργκο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχει κατατεθεί.

Αναφέρθηκε εκ νέου σε εμπόδια που προκαλούνται από κρατικούς λειτουργούς, σημειώνοντας ότι η ευθύνη τους είναι «να διευκολύνουν και όχι να δυσχεραίνουν τις επενδύσεις», ενώ είπε ότι θα προωθηθεί στο άμεσο μέλλον η πλήρωση της κενής θέσης του Διευθυντή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας.

Μιλώντας για την ιστορική πορεία του κυπριακού νηολογίου τα τελευταία 50 χρόνια είπε ότι «είναι άξια επαίνων» και πρόσθεσε ότι «είμαστε εθνικά υπερήφανοι για τη θέση που κατέχει ο κυπριακός στόλος παγκόσμια».

Συμπλήρωσε ότι το παρόν βρίσκει τον κυπριακό εμπορικό στόλο στη δέκατη θέση παγκοσμίως και στην τρίτη θέση στην Ευρώπη, αποδεικνύοντας ότι η σκληρή δουλειά και άριστη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η πολιτική στήριξη των κυβερνήσεων διαχρονικά προς την εθνική ναυτιλία, έχουν αποδώσει καρπούς.

Ανέφερε ότι η εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία παραμένει δυνατή ενώ πρόσθεσε ότι η προσέλκυση επενδύσεων μέσω της ναυτιλίας συνιστά ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, η οποία στηρίζει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ανέλαβε προσωπική πρωτοβουλία για πραγματοποίηση εκστρατείας προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, με σειρά αποστολών σε χώρες στρατηγικής σημασίας για τις επενδύσεις.

Στα πλαίσια αυτά, ανέφερε τις επισκέψεις του σε Κουβέιτ και Αίγυπτο, ενώ είπε ότι θα ακολουθήσουν το Κατάρ και το Ηνωμένο Βασίλειο και προγραμματίζονται επισκέψεις σε Κίνα, Ρωσία, Ισραήλ και χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία της κυπριακής ναυτιλίας και της πατρίδας μας» την επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού τον περασμένο Νοέμβριο.

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ και την προοπτική ανάπτυξης της Κύπρου σε «ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο της Μεσογείου» που θα περιλαμβάνει σταθμό υγροποίησης, είπε ότι δημιουργούνται ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές για την κυπριακή ναυτιλία και για ολόκληρη την χώρα.

«Η ναυτιλιακή βιομηχανία θα είναι στενά συνδεδεμένη με τις δραστηριότητες εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και θα συνεργάζεται με τη βιομηχανία ενέργειας για το καθολικό συμφέρον όχι μόνον της κυπριακής οικονομίας αλλά και της οικονομίας ολόκληρης της γείτονος περιοχής» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε εμπόδια από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Μιλώντας για το τουρκικό εμπάργκο, που επιβάλει μονομερώς η Τουρκία, είπε ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για άρση του θα συνεχιστούν και θα εντείνονται.

Ως προς τα «εσωτερικά εμπόδια», ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν δέχομαι να παρακολουθώ ξένους επενδυτές να προσπαθούν να επενδύσουν στην πατρίδα μας, πράγμα που θα βοηθούσε στην επανεκκίνηση της οικονομίας, να προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, και εμείς οι ίδιοι, προφασιζόμενοι νόμους και διαδικασίες να παρεμβάλλουμε εμπόδια και δυσκολίες».

Όπως είπε, πρωταρχικός στόχος παραμένει η δημιουργία ενός ευέλικτου, αποτελεσματικού και φιλικού προς τον πολίτη και την επιχείρηση Κράτους και ελκυστικού για τους ξένους επενδυτές.

Τέλος, ανέφερε ότι η πλήρωση κενών διευθυντικών θέσεων διαφόρων τμημάτων της Κυβέρνησης «είναι στις προτεραιότητες μας», ενώ είπε ότι θα προωθηθεί στο άμεσο μέλλον η πλήρωση της κενής θέσης του Διευθυντή του ΤΕΝ.